Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Předávání dat a komunikace s OTE
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Smart Grid současnost a budoucnost
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Chytré sítě Smart grids.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytré sítě Smart grids.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Webové portály LDS/MDS
Energetická maturita AMM a LAB
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Vážení vozidel za jízdy WIM
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.

Transformace energetických systémů spuštěna klimatickými vlivy a politickými ambicemi Drivery Možnosti Životní prostředí Zákaznický pohled Technologie & inovace Režim podpory Chování zákazníků Transformace energetických systémů Čistější energie Méně energie Cenově dostupná energie Politické ambice Strategie & Legislativa Investiční a provozní náklady provozovatele DS Bezpečná a spolehlivá dodávka elektrické energie Pohled provozovatele DS

Energy mgmt.  Energetický management decentralizován s důrazem na aplikaci řízení spotřeby  Energetické systémy decentralizovány na lokální úroveň Decentralizace řízení a výroby elektrické energie Přenos VVN Distribuce VN/NN Konvenční zdroje PV Power Generation Akumulace Průmysl Propojování energetických sítí Tepelné čerpadlo DS elektřina DS teplo DS plyn Micro-/ Mini CHP CHP Power-to- Gas Regionáln í Národní Konečný zákazník Místní Makro trendy směřují k zásadnímu zvratu ve struktuře energetického systému

Projekt NAP SG (Národní akční plán Smart Grids) 4 - vytvořit koncepci rozvoje inteligentních systémů a prvků v energetice ČR, - vytvořit časový plán přípravy a realizace navrhovaných kroků a opatření ve vazbě na aktualizovanou Státní energetickou koncepci, Cílem rozvoje inteligentních sítí/systémů je ekonomicky efektivním a společensky přijatelným způsobem - reagovat na rozvoj decentralizovaných systémů výroby elektřiny a kombinovaných energetických systémů, - zajistit udržení spolehlivosti provozu sítí a ES ČR v měnících se podmínkách struktury výroby a spotřeby, - umožnit účastníkům trhu s elektřinou, plynem a teplem efektivní účast na tomto trhu.

„Bezpečná“ dodávka elektrické energie implementace nového řídícího systému SCADA pro síť 22kV a 110kV II. etapa Inteligentní řízení sítí VN a NN s velkým podílem decentrálních zdrojů Akční prvky pro stabilizaci napětí b Dynamické řízení transformátoru 110/22 kV a Regulace Q u zdrojů c Regulační transformátor 22/0,4 kV Finální řešení – autonomní systém řídící síť VN a NN na základě vypočtených algoritmů a informací z měřících bodů!

„Spolehlivá“ dodávka – za jakou cenu? Připravovaná metodika regulace klade důraz na kvalitu dodávky el. energie charakterizovanou parametry SAIDI/SAIFI Podíl napěťové úrovně na SAIDI/SAIFI – největší VN síť Realizace pilotního projektu - „Reclosery“ - práce pod napětím - indikátory průchodu poruchového proudu - izolované vodiče ve venkovní VN - kabelizace - reclosery  spínání ON / OFF zkratových proudů  automatické rozdělení VN linek  automatické obnovení provozu nepostižené části VN linek  řešení problémů bez nutnosti omezení dodávky zákazníkům  dlouhé VN linky – automatické rozpojení linek s poruchou  automatické spínání důležitých zákazníků  funkce ochran – nadproudová, ochrana proti zkratu, zemní ochrana, podpěťová ochrana  Získání teoretických a provozních zkušeností s novým prvkem soustavy  Ověření vlivu technického opatření na ukazatele kvality  Vytvoření metodiky pro efektivní využití těchto prvků Výstup projektu Možná opatření v síti VN

Smart metering v rámci skupiny E.ON Czech PLC GPRS technologické nedostatky významnost IT vysoké náklady CAPEX, OPEX první pilotní projekt → testovaní funkcionalit využitelných z pohledu distributora I. fáze – zobrazení dat o spotřebě a ceně → krátkodobá přidaná hodnota! II. fáze – „virtuální tarif super levný, super drahý” → nízká motivace zákazníka přesunout svou spotřebu i při vysoké cenové diferenciaci! pilotní projekt zaměřený na koncového zákazníka → má pro něj SM přidanou hodnotu? → využití rychlé technologie PLC na komunikaci v síti NN a VN → testování možné náhrady systému HDO → komunikační modul implementovatelný do libovolného elektroměru pilotní projekt „Broadband power line“

8 Elektromobilita a distribuční soustava příkonrychlost nabíjeníinfo AC pomalé nabíjení 3,7 kW8hdle pilotních projektů 80-90% nabíjení probíhá doma AC rychlé nabíjení 22 kW3hdoplňkové nabíjení v POI (t>1h) DC ultrarychlé nabíjení 50 kW1hmeziměstská doprava DC superrychlé nabíjení 120 kW20 min / 3h jízdysrovnatelné s konvenčním pohonem, 20 min na 3h jízdy elektromobilita jako nedílná součást Smart Grids  demand side management  akumulace  nový segment spotřeby VS vlivem DZ a energetických úspor nebude dlouhodobě spotřeba růst =>nižší využití sítí =>vodárenský efekt varianty nabíjení a jejich dopad na DS doporučení pro PDS  aktivně se zabývat elektromobilitou  koordinovat rozvoj. podporovat standardizaci roaming  dokud nebude SM, alokace EV do samostatných distribučních tarifů  analyzovat dopady NS a EV na DS s ohledem na kvalitu

Efektivní plánování investic do rozvoje distribuční sítě Současný stav DS na hladině VN a NN Monitorován í skutečného stavu zařízení E.ON Distribuce A B C D Technické plánování investic do DS Požadavky zákazníka Zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti distribuční sítě s ohledem na investice  Transparentní proces hodnocení  Přehled o aktuálním stavu zařízení  Transparentní rozdělování finančních prostředků OPEX / CAPEX Přímé ohrožení života Havarijní stav Povrchová koroze Překročena životnost zařízení, technický stav v pořádku 9 „Potřebné“ investice do distribuční sítě Vytvořeny manuály pro hodnocení stavu Životnost zařízení

→ Budoucnost je 10 let stará! Jsme již uprostřed transformace energetických systému napříč Evropou. → „Rychlá“ změna celého energetického systému je tažená razantním rozvojem obnovitelných zdrojů, který je podporován za účelem naplnění enviromentnálně- politických cílů. → Distributor bude nadále regulovaný subjekt, nicméně přístup služeb třetích stran v oblasti “energetických řešení” bude narůstat. → E.ON bude pokračovat v testování nových technologií v pilotních projektech za účelem hledání nejlepšího technicko-ekonomického řešení pro budoucí potřeby DS. …vždy budeme mít na prvním místě koncového zákazníka! Závěr

Děkuji za pozornost! Costumers are changing how they use energy Energy sources are changing New grid technology Automation & Integration 2030