Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

Elektromagnetické jevy
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
KUFR MAGNETISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Magnety přírodní a umělé
Magnetická indukce magnetování
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektromotor a jeho využití
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
38.1 elektromagnetická indukce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Skládání sil, rovnováha sil
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Magnetické ztráty.
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fyzika – Magnetická síla
Magnetické pole, tvrdé magnety
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Magnetické vlastnosti látek
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
Interaktivní hra s různými obrazci a jejich skládání
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Představujeme a sestavujeme krychli
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní větné členy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Siločáry elektrického pole
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity. 2. Jakou vlastnost mají magnety? Magnet přitahuje předměty ze železa, niklu a kobaltu. 3. Které látky jsou nazývány látkami feromagnetickými? Jsou to právě ty látky, které přitahuje magnet – železo, nikl, kobalt. 4. Co je to magnetka? Je to magnet zhotovený z tenkého ocelového plechu, který se otáčí kolem osy. 5. Kolik pólů má magnet a jak se značí ? Má dva póly – severní značí se N a jižní značí se S

6. Jaká magnetická síla působí mezi souhlasnými a mezi nesouhlasnými póly? Mezi souhlasnými póly dvou magnetů působí odpudivá síla. Mezi nesouhlasnými póly dvou magnetů působí přitažlivá síla. 7. Jak se můžeš přesvědčit, že kolem magnetu je magnetické pole? Přesvědčíš se magnetkou na kterou působí silové magnetické pole a natáčí ji. Nebo pomocí pilin z magneticky měkké oceli, které se uspořádají v řetězce, které znázorňují indukční čáry magnetického pole. 8. Jak se nazývá přístroj, kterým určujeme světové strany? Je to kompas. 9. Jaký magnetický pól je na severním zeměpisném pólu? Je tam jižní magnetický pól.

Otázky související s videem 1. Z čeho se skládá cívka? Cívka se skládá z měděného izolovaného vodiče navinutého na izolační nosnou kostru. 2. Jak se přesvědčíš o silových účincích magnetického pole cívky? Že cívka svým severním nebo jižním pólem bude přitahovat feromagnetické látky. Na magnetické pole cívky bude reagovat magnetka. 3. Závisí silové magnetické pole na závitech cívky? Ano, čím více závitů má cívka, tím větší je její silové magnetické pole. 4. Z čeho se skládá elektromagnet? Skládá se s cívky. Do její dutiny je vloženo železné jádro z magneticky měkké oceli. 5. Za jakých podmínek má elektromagnet silové účinky? Musí být připojen na zdroj napětí a musí být sepnutý spínač, aby byl uzavřený elektrický obvod.

Poznámky k zápisu do školních sešitů Elektromagnet Elektromagnet je cívka s jádrem z magneticky měkké oceli. Magnetická síla, která silově působí na feromagnetické látky a přitahuje je, vzniká při průchodu elektrické - ho proudu vinutím cívky. Železné jádro vsunuté do dutiny cívky se tak stává dočasným magnetem. Schéma zapojení elektromagnetu

Využití elektromagnetu v praxi: Elektromagnet se používá u domovních zvonků, jističů a relé. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.