OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-030. T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Advertisements

Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Trestní právo Trestní zákon
ZÁKLADNÍ NÁSTROJE PRÁVA Mgr. Michal Oblouk. ZÁKONY  obecně závazné právní předpisy přijaté zákonodárným sborem (parlamentem)  mají psanou podobu  obsahují.
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Moc soudní Pavel Šuranský.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Státní zastupitelství
Subjekty trestního řízení
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Trestní právo Prezentace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-019
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Žídek Jan. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-030

T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová

Trestní právo = součást právního řádu = odvětví veřejného práva (zabývá se vztahem mezi státem na straně jedné a dalšími osobami na straně druhé) určuje: ● jaká jednání jsou trestnými činy, ● jaké jsou sankce za jejich spáchání, ● jakým způsobem stát spáchání trestných činů a jejich pachatele zjišťuje a trestá.

Trestní právo hmotné stanoví: ● co je trestným činem, ● podmínky trestní ● odpovědnosti, ● sankce za trestný čin.

Trestní právo procesní stanoví: ● postup nutný k tomu, ● aby byly trestné činy ● zjištěny a pachatelé ● potrestáni

PROTIPRÁVNÍ JEDNÁNÍ 1. T r e s t n é č i n y - velmi nebezpečné jednání popsané v trestním zákoně - řeší je soudy - sankce: odnětí svobody... É

PROTIPRÁVNÍ JEDNÁNÍ 2. p ř e s t u p k y - nižší stupeň nebezpečnosti - řeší je policie, úřady - sankce: napomenutí, pokuta...

DRUHY TRESTNÝCH ČINŮ: I. TČ proti republice (vlastizrada...) II. TČ hospodářské (padělání peněz...) III. TČ proti pořádku ve věcech veřejných (útok na veřejného činitele...) IV.TČ obecně nebezpečné (šíření toxikomanie...) V. TČ hrubě narušující občanské soužití (neposkytnutí pomoci, rasová nenávist...) VI. TČ proti rodině a mládeži (zanedbání povinné výživy, bigamie...) VII. TČ proti životu a zdraví (vražda...) VIII. TČ proti svobodě a lidské důstojnosti (vydírání...) IX. TČ proti majetku (krádež, podvod...) X.TČ proti lidskosti (válečná krutost...) XI. Vojenské TČ

Úkol: Jakých nedovolených postupů v chování se dopustil zaměstnavatel na tomto obrázku?

Filozofie trestu Trestem společnost vymáhá dodržování svých norem. Trest má plnit čtyři základní funkce: 1. přispět k nápravě potrestaného (výchovná funkce); 2. odradit jiné od podobného jednání (preventivní funkce); 3. chránit společnost před pachatelem (ochranná funkce); 4. obnovit spravedlnost, která byla narušena (restaurativní funkce).

Nejstarší indický Zákoník Manuův: „Kdyby král neúnavně netrestal ty, které trestat má, silnější by si pekli ty slabší jako ryby na rožni. (...) Nikomu by nic nepatřilo a svět by byl vzhůru nohama.“ Immanuel Kant (18.st.) “Kdyby se měla ztratit spravedlnost, neměl by život lidí na Zemi žádnou cenu.“

V současné době se zkoušejí se různé alternativní tresty, které např. pachatele konfrontují s jeho obětí a ukládají mu, aby se o ni nebo o pozůstalé postaral, nebo mu ukládají veřejně prospěšné práce, popř.domácí vězení.

A m n e s t i e (z řec. amnéstia, zapomenutí) = rozhodnutí o hromadném prominutí trestu. Neruší se rozsudek ani občanskoprávní odpovědnost odsouzeného (např. povinnost nahradit škodu), ale pouze trest. V České republice bývá doprovázena abolicí = rozhodnutím o zastavení nebo nezahájení trestního řízení pro činy. M i l o s t =udělovaná individuálně

DRUHY TRESTŮ: 1) Odnětí svobody (nejvýše 15 let, ve výjimečných případech do 25 let, popř.doživotí) 2) Odnětí čestných titulů a vyznamenání 3) Odnětí vojenské hodnosti 4) Zákaz činnosti až na dobu 10 let 5) Propadnutí majetku 6) Peněžitý trest (od 2 tisíc do 5 milionů korun) 7) Propadnutí věci 8) Vyhoštění z republiky (pouze u cizinců) 9) Zákaz pobytu na určitém místě po dobu až 5 let

Orgány činné v trestním řízení ● Policejní orgán ● Vyšetřovatel ● Státní zástupce ● Soud

Průběh trestního řízení 1) Kriminalista provede výslech podezřelých osob a shromážděné důkazy předá vyšetřovateli. 2) Vyšetřovatel vznese obvinění proti podezřelému, začíná trestní stíhání obviněného.

Další průběh trestního řízení Uvalení vazby Obviněný se dostává do vazební věznice. Policie má právo podezřelého zadržet na 48 hodin bez povolení soudu a pak je nucena jej propustit v případě, že nedostane rozhodnutí soudu o uvalení vazby.

Další průběh trestního řízení 3) Vyšetřovatel shromažďuje další důkazy, uzavře vyšetřující spis a předá ho státnímu zástupci. 4) Státní zástupce vypracuje obžalobu, kterou podá soudu. Z obviněného se stává obžalovaný. (

Námět k diskusi: Co víte o dodržování lidských práv ve vězení u nás ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy, popř.s jinými zeměmi světa?

Věznice Mírov Věznice Valdice Alcatraz u San Francisca

Opakování: 1.Čím se zabývá trestní právo hmotné? 2.Čím se zabývá trestní právo procesní? 3.Vysvětlete rozdíl mezi přestupkem a trestným činem. 4.Jaký nejvyšší trest je 5.možné u nás udělit ve 6.výjimečných případech? 7.Jaký je u nás nejvyšší 8.možný peněžitý trest?

Zdroje: ● ● us_zvlastni_cast_jelinek_linde.jpg us_zvlastni_cast_jelinek_linde.jpg ● V%8AKV.jpg V%8AKV.jpg ● ● ● ● ● 11d720.jpg 11d720.jpg ● ● ● ● ● ● ●