Obsah přednášky Zdravý životní styl (ZŽS) – definice, základní pojmy Zdravý životní styl ve studijním programu ošetřovatelství Vybrané oblasti ZŽS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Komunitní péče.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Obsah přednášky Zdravý životní styl (ZŽS) – definice, základní pojmy Zdravý životní styl ve studijním programu ošetřovatelství Vybrané oblasti ZŽS

Životní styl systém činností, projevů a zvyklostí, které jsou typické pro daného člověka systém relativně ustálených praktik, s charakteristickým chováním a výběrem činností způsob života s volbou určitých priorit. Je ovlivňován - etapou života, postavením, vzděláním, příjmy, kulturní tradicí…

ŽS ovlivňuje zdravotní stav Zdravý životní styl nevede ke vzniku civilizačních nemocí, umožňuje maxim. prac. výkon, jen malé projevy opotřebení organismu Nezdravý životní styl zvl. ve spojení se stresem zvyšuje riziko vzniku zdravotních komplikací

Zdraví a faktory, které jej ovlivňují Definice: Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody (SZO)

Civilizační nemoci Srdečně cévní nemoci Zhoubné nádory Obezita Vysoký krevní tlak Alergie Zubní kaz Cukrovka Artritidy, osteoporóza Žlučové a ledvinové kameny Migréna, deprese Alzheimerova nemoc a další

Změny životního stylu v průběhu min. 200 let Lidé se přestali věnovat zemědělství, začali se stěhovat do rychle rostoucích měst, stali se závislí na výrobcích potravin. V době rolnické činil podíl tuku ve stravě 15 % - dnes 40 %. Více stravy s vysokým obsahem cholesterolu - zvyšuje riziko KVO Snížení podílu vlákniny, dříve g/den - dnes 20 g. Zvýšení konzumace soli - zvyšování krev. tlaku Málo pohybu

Nejzávažnější rizikové faktory pro vznik civilizačních onemocnění Nízká konzumace ovoce a zeleniny Nadváha a obezita Fyzická inaktivita Vysoká hladina cholesterolu Vysoký krevní tlak Spotřeba tabáku

Stav zdraví v ČR Dobrá akutní péče, nedobrá prevence Vysoký výskyt civilizačních chronických nemocí, prevalence: diabetes 8 %, obezita a nadváha 50 %, na KVO umírá 50 % osob Nutné něco udělat s prevencí ! Vláda připravila dokument Zdraví 2020 –důležitou součástí je podpora prevence (vychází z projektu WHO) Společensky se stává prevence sexy a cool

Zdravý životní styl není nákladný Střídmá a pestrá strava Přiměřený pohyb Základní tělesná hygiena Rovnováha mezi prací a odpočinkem Pozitivní a aktivní vztah k životu, k sobě samému i ostatním

Studijní předměty související se ZŽS 1. r./LS 26 h Výživa a dietetika 1. r./LS 44 h Zdravotnická psychologie - zdraví a nemoc, profes. zvládání náročných situací, syndrom vyhoření 2. r. 30 h Základy léčebné rehabilitace - prevence imobilizace, rehabilitační ošetřovatelství u různých dg 2. r 24 h Ochrana veřejného zdraví - vychází z cílů národního programu zdraví, epidemiologie nádorových a kardiometabolických onemocnění, imunizace, faktory životního prostředí, problematika drogové závislosti - rizika, prevence, léčba, následná péče. 3. r. 48 h Základy edukační činnosti sestry - edukační projekt pro vybranou cílovou skupinu 3 r. 58 h Komunitní péče - součástí je zdravotní péče zaměřená na prevenci, úkoly ošetřovatelství v primárním sektoru, prevence a podpora zdraví

Oblasti zdravého životního stylu ve studijním programu ošetřovatelství Pohybová aktivita - předmět: léčebná rehabilitace, seminář - pohyb jako součást ZŽS, možnosti prevence a sebeošetření Výživa - předmět: výživa a dietetika Psychohygiena, odpočinek, relaxace, zvládání stresu – předmět: zdravotnická psychologie Reprodukční zdraví – předměty: gynekologie, dermatovenerologie Zdraví na cestách seminář (vybavení, rizika, očkování) Zdravá práce seminář (PLS) Zdravé životní prostředí, zdravotnická prevence – předměty: ochrana veřejného zdraví, komunitní péče Návykové látky - předmět: ochrana veřejného zdraví, kouření seminář a cvičení Antropometrie - cvičení

Prevence je součástí poskytování zdravotnické péče v různých oborech Primární prevence - předcházení nemocem Sekundární prevence - včasný záchyt a léčba onemocnění Terciární prevence – prevence zhoršování a komplikací nemocí Preventivní prohlídky v primární péči (vyhl. 70/2012 Sb.): anamnéza, fyzikální vyšetření, moč chemicky, lipoproteiny ve 40, 50 a 60 letech věku Ok. krvácení od 50 let ve dvouletých intervalech, U žen – co dva roky mamografie Dispenzární prohlídky Krátké intervence - kouření, výživa, pohyb, rozpoznání prvních příznaků nemoci apod. Očkování Možnosti: postery, internet, letáky, brožury, edukace, poradny SESTRA Pediatrická péče, stomatologická prevence, gynekologická prevence

Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory KVO

Primární prevence KVO Rizikové faktory KVO jsou definovány následovně: Hypertenze je definována podle Mezinárodní společnosti pro hypertenzi jako opakované zvýšení systolického TK  140 mmHg nebo zvýšení diastolického tlaku  90 mmHg, prokázané ve dvou ze tří měření pořízených minimálně při dvou návštěvách lékaře (kasuální tlak) nebo užívání antihypertenzní medikace při známé diagnóze hypertenze. Hladina celkového cholesterolu, za poruchu lipidového metabolismu je považována hladina cholesterolu ≥ 5,0 mmol/l nebo užívání hypolipidemické terapie. Kategorie kuřák je definována podle WHO jako osoba, která kouří denně pravidelně nejméně jednu cigaretu. Obezita je definována jako BMI≥30, nadváha byla definována jako BMI≥25 a zároveň <30 Nízká pohybová aktivita

Určování rizika KVO - desetileté riziko úmrtí na KVO pro českou populaci (nízké riziko 10 %)

Hlavní příčiny nádorů

Výživové faktory a pohybová aktivita ve vztahu k nádorům

Výživové faktory a nádory

Pohybová aktivita – k čemu je dobrá ? Stimuluje produkci endorfinů v mozku –zlepšuje náladu Zvyšuje duševní potenciál Harmonizuje systém autonomního nervstva a endokrinní systém – vyrovnanější, odolnější vůči stresu Uvolňuje svalové napětí a odstraňuje záporné emoce Ztrácíte nadbytečné kg Zabraňuje úbytku vápníku z kostí Podporuje krevní oběh, zvyšuje vytrvalost Stimuluje hluboké břišní dýchání Zlepšuje schopnost krve přenášet kyslík Normalizuje hodnoty krevního tlaku

Pohybová aktivita Přiměřená? Doporučená: 2,5-5 hodin/tý pohybová aktivita střední intenzity nebo 1,5 a 2 hod/tý intenzivní fyzické zátěže Minimálně: 30 minut středně intenzivní pohybové aktivity/den Vhodný druh, postupná zátěž (jen do krátkodobé únavy), pravidelnost, soustavnost, vhodné oblečení, obutí, zábavná forma

Zdravá výživa v kostce Faktor ovlivňující nejvýrazněji zdraví Všichni tomu rozumí, kvalita důkazů je sporná, EBM Co je důležité pro výživové doporučení: Skladba potravy Celkový energetický příjem (za znalosti výdeje a BMI*) Alkohol Alternativou nezdravé západní výživy s rafinovanými tuky, bílým pečivem, dezerty, uzeninou je Výživa středomořská, méně kalorická, olivový olej, bílé maso, ryby, celozrné pečivo, ovoce a zelenina *Body - mass index hmotnost v kg na výšku v m2

Hlavní zásady zdravé výživy

Zásady zdravé výživy Obilniny základ- tmavý chléb a pečivo Co nejvíce zeleniny a ovoce 500 g/den Energie tak, aby BMI bylo 18,5- 25 kg/m2 Maso ryby, 2x týdně, omezit uzeniny Mléčné výrobky netučné Tuky –rostlinné a z ryb Alkohol: do 10 g pro ženu/den, do 20 g pro muže/den, k jídlu, v malých dávkách (ne více než 4 dávky) Riziko pro nádory je však nejnižší při nulové konzumaci alkoholu

Standardní jednotka alkoholu 10g

Ochranné látky ve stravě Vitamíny Minerály Antioxidanty Fytosteroly Doporučení jednoduché: zelenina, ovoce, obiloviny, ryby Ne potravinové doplňky (nikdy nenahradí vše ve správném poměru) Jediná vyjímka: funkční potraviny obohacené fytosteroly Flora pro activ, jogurtový nápoj Danacol (Danone)

Psychohygiena pečuje o duševní zdraví Duševně zdravý harmonická osobnost žijící v harmon. vztazích připravená řešit problémy má přiměřené životní aspirace zdravé sebevědomí asertivní

Zásady psychohygieny Sebepoznání – sebehodnocení, deník, rozhovory Pozitivní myšlení - orientace na dobré vztahy, na dobré věci, smysluplnost toho, co dělám - mít se rád, relativizace těžkostí, aktivní přístup, přeladění, humor Autoregulace emocí - ventilovat emoce Vyváženost - spánek, relaxace, time management, práce, koníčky, rodina, přátelé Asertivní chování Aktivní pohyb, životospráva

Doporučení Občasné informační embargo - nečíst noviny, nedívat se na televizi, nezapínat počítač (zahlcený mozek je ve stresu, to brání v tom, abychom mohli informace strávit, zpracovat, vyhodnotit a reagovat, vede k emoční plochosti, není čas na prožitek, na empatii) „Humor je solí života. Kdo je jím dobře prosolený, vydrží dlouho čerstvý“ Karel Čapek

Děkuji Vám za pozornost a přeji hezký zbytek studia na FZV UP