1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
Jak jsme na tom se zdravím
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
ZÁKLADY VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Ochrana veřejného zdraví
Hygiena, preventivní lékařství, epidemiologie
Ochrana veřejného zdraví
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Zdravotní stav populace ČR
stravovací režim školáků
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 02
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Poradenství a praktičtí lékaři
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Zdravotní problém lidstva
Ochrana veřejného zdraví
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Onkologie Jitka Pokorná.
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ
AUTOR: Blanka Petlánová
Zdraví a jeho determinanty
Maso a masné výrobky Dodatky.
Ochrana veřejného zdraví
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno

2 Předmět: Zdravý životní styl Rozsah: 2 hod á 14 dní - seminář Závěr: Sestry – z ápočet, PA - kolokvium Navazující výuka v 5.sem: Ochrana veřejného zdraví Pro obor: bc. Všeob. sestra + PA – prez. Garant: doc.MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

3 Úvod, zdraví a jeho determinanty, význam životního stylu, jeho jednotlivé složky, účinky v prevenci nemocí (kardio, onko) 1) 2) 5) Poradenství zdravého ž.s., formy doporučení, intervence, compliance 3) Výživa ve zdravém životním stylu – 2.část: Praktické uplatňování zdravé výživy, alternativní směry 4) Pohybová aktivita jako zásadní součást zdr. ž. s. Výživa ve zdravém životním stylu – 1.část: Co je to zdravá výživa – jako každodenní pilíř zdravého životního stylu Ne-kouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 6) Alkohol – může být součástí ž.s.? 7)

4

5

6 Střední délka života: Mezinárodní srovnání 24 vybraných zemí Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r

7 Na co se umírá

8 Na čem závisí jak jsme zdraví? Zděděné dispozice Úroveň zdraví Komplex vnějších vlivů

9 Na čem závisí jak jsme zdraví? Zděděné dispozice Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Čas (věk) Sociální a ekonomické faktory

10 Zdravotní stav jedince a jeho vývoj v čase Čas, věk Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Dobré zdraví Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Těžká nemoc Mládí Ještě lepší zdraví Vynikající zdraví (kondice) Zdraví Nemoc Stáří

11 Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Čas, věk Kvalita zdraví (života) Zdraví Nemoc Těžká nemoc Mládí Vynikající zdraví (kondice) Stáří Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Špatný základ + NEzdravý ž.s.

12 Determinanty zdraví Genetický základ Rizikové faktory Výsledek? NEMOC – ZDRAVÍ? Protektivní faktory

13 Ochrana zdraví: Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy Podpora a posilování zdraví, odolnosti Vlivy prostředí (fyzikální, chemické, biologické) Vlivy zprostředkované životním stylem Zdravý životní styl Lékařské zásahy do odolnosti

14 DRUHY PREVENCE Podstata: Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci - eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku

15 Co patří do primární prevence Očkování Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Běžná hygiena (přenos nákaz) Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita

16 2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: (Celo)populační přístup Individuální přístup (strategie „vysokého rizika)

17 Faktory životního stylu  Výživa  (Ne)kouření  Pohybová aktivita Životní styl je způsob chování jednotlivce, ve vztahu ke svému zdraví  Konzumace alkoholu  Hygienické návyky (infekce)  Psychická pohoda  Sex  Drogy  Rizikové-nerizikové chování např.v dopravě, riziko úrazů  Očkování  Sebesledování  Preventivní prohlídky

18 Co je nejpodstatnější pro prevenci kardiovaskulárních nemocí a rakoviny:  Výživa  Nekouření  Pohybová aktivita

19 Příznivé účinky zdravého život. stylu Nejsilnější faktor(y) pro prevenci nemocí (neinfekční, ale i infekční – imunita) Udržuje a posiluje zdraví celkově Celkově dobrá kondice a výkonnost (fyzická, psychická, sexuální…..) Mladší vzhled, lepší sebevědomí Rozhodující pro udržení přiměřené hmotnosti, pro zhubnutí…. Výrazně pomáhá při zvládání již vzniklých onemocnění

20 Příčiny kardiovaskulárních onemocnění Faktory životního stylu  Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky  Kouření  Nízká pohybová aktivita  Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky  Zvýšený cholesterol v krvi (zejména vysoký LDL a nízký HDL)  Zvýšený krevní tlak  Obezita  Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory  Hyperglykémie, snížená gluk.tolerance, diabetes ( ovlivnitelné přímo) ( ovlivnitelné nepřímo, sekundárně)

21 Strava a riziko aterosklerózy  Složení a množství tuků (MK)  Energetický příjem (nadměrný)  Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans “- pozor – pečivo apod!  Cholesterol (není ale to nejdůležitější)

22 Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 %

23 Výživové faktory s prokázaným efektem na riziko rakoviny  Prs (postmeno)  Colon  Endometrium  Jícen  Ledvina Zvýšení rizika Snížení rizika Nadváha a obezita:  Prs  Colon  Endometrium  Prostata  Prs  Ústa, hltan  Hrtan  Jícen  Játra  Colon + rectum Pohyb: Alkohol: Maso,uzeniny: Zelenina, ovoce:  Colon+rectum  Prostata  Plíce  Jícen  Žaludek  Colon + rectum  Pankreas  Žlučník  Štítná žl.  Ovarium  Cervix  Mnohoč.myelom  Hodgkinův lymf.  Prostata (agresiv) Celozrniny

24 Webové stránky pro prevenci nemocí a zdravý životní styl: Kalkulátor rizik Informace o zdravém životním stylu a prevenci nemocí Hlavní uživatelské funkce:

25

26

27 Obsah „on-line“ kalkulátoru rizik A. Životní styl B. Tělesně-zdravotní parametry  Hmotnost + výška = BMI  Výživové zvyklosti  Pohybová aktivita  Kouření  Krevní tlak  Cholesterol v krvi (fakultativně dle znalosti)  Alkohol (fakultativně dle znalosti)

28

29 Nutriční antropometrie Indexy BMI, WHR Somatotyp (Heath-Carter) % tuku - kaliperace Složení těla – BIA (Bodystat) Somatotyp

30 Co patří do primární prevence Očkování Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Běžná hygiena (přenos nákaz) Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita

31 Výživové faktory Skladba stravy Složení těla, obezita Energetický příjemPohybová aktivita Alkohol