Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Změny v drogovém informačním systému
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Zákon o sociálních službách
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
občanské sdružení Prev-Centrum
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Drogy Výchova ke zdraví.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Sdružení Podané ruce, o.s.
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Domácí násilí v praktické rovině
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Alkoholismus.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Lucie Bankovská Motlová
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Sociální péče o osoby trpící závislostí. Závislost stav fyzické či psychické vazby jedince na nějakou látku či činnost se škodlivými následky jak pro.
Systém péče o uživatele drog Mgr. Barbara Janíková Mgr. Petra Vondráčková
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Modrý kříž v České republice
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terénní programy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Projekt,,NO DRUGS”

O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy služeb, kde hledat pomoc

Definice  Droga je obecné označení pro velice široký okruh psychotropních látek, jejichž užívání může vést k drogové závislosti.

Proč lidé berou drogy??  Chtějí ve svém životě něco změnit  Zapadnout do kolektivu  Uniknout od reality  Zahnat nudu  Udělat něco,,dospěláckého“  Experimentovat  Vzbouřit se Myslí si, že drogy jsou řešení, ale nakonec je to problém. JAK SE POZNÁ NA DÍTĚTI,ŽE UŽÍVÁ DROGY? (ZMĚNY A PROJEVY)

Drogová závislost Kdo je závislý?  Psychické a tělesné důsledky pravidelného užívání drogy (včetně alkoholu), které postiženého nutí k jejímu trvalému konzumu!!! - PSYCHICKÁ ZÁVISLOST - FYZICKÁ ZÁVISLOST

Jak se pozná, že je někdo závislý? V průběhu závislosti má často jedinec:  problémy v práci -> (,,vyhazov“)  Finanční problémy -> půjčky od známých, později už se dopouští i podvodů a krádeží.  Problémy s mezilidskými vztahy -> rodina, přátelé  Problémy se zdravím

Rozdělení drog

Dělení drog dle účinku  Jednoznačné příznaky drog, které jsou u většiny návykových látek společné lze shrnout do maximálního pocitu uspokojení, uvolnění, lehkosti bytí, příjemných pocitů, až euforie a dobré nálady.  Co se týká užívání drog, tak ty jsou stejné jako účinky drog, individuální. OPIÁTY: STIMULAČNÍ DROGY: HALUCINOGENNÍ DROGY:

Rizika užívání drog  Mezi nejrozšířenější rizika spojená s užíváním drog patří: poškození dýchacího trávicího a oběhového systému poruchy spánku, neklid zvýšená dráždivost poruchy srdečního rytmu nechutenství zácpa zvracení deprese bolesti hlavy přenos infekčních chorob – AIDS, ……

Léčba  V léčbě drogových závislostí – tedy bio-psycho- sociálního onemocnění – je vždy důležitý komplexní postup zahrnující: -psychologický přístup -úpravu sociálního zázemí pacienta -eventuelní farmakologický přístup.

Prevence Primární: -> Primární prevence začíná v rodině Sekundární: -> důležité včasné rozpoznání Terciální: -> léčba

Druhy služeb a zařízení v ČR -Terénní programy -Nízkoprahová kontaktní centra -Ambulantní léčba -Denní stacionáře -Detoxifikační zařízení -Psychiatrické léčebny -Terapeutické komunity -Doléčovací centra -Substituční programy -Právní poradna

Kde hledat pomoc?? Terení péče o drogově závislé: -> Streetworker je sociálním pracovníkem, jehož "kanceláří" je přirozené prostředí klientů Linky telefonické pomoci -> Poskytují anonymní telefonickou pomoc. ->Některá zařízení umožňují také krátkodobé pobyty k překonání krize.

Laxus-kontaktní centrum Poskytované služby -výměnný injekční program -krizová intervence -potravinový servis -hygienický servis -základní zdravotní ošetření -sociální, zdravotní, právní poradenství a informace -zprostředkování kontaktu s jinými institucemi -asistenční služba -kontaktní místnost -poradenství pro rodiče a osoby blízké uživatelům drog Adresa: Češkova 2701, Pardubice-Zelené Předměstí

Klub hurá kamarád  Krizové a protidrogové centrum AD, které poskytuje mladým lidem a jejich blízkým pomoc při řešení problémů, krizové intervence a poradenství a provozuje službu krizového lůžka. Služby určené aktivním uživatelům drog nabízí :  Kontaktní centrum - výměnné a terénní programy, krizovou intervenci, autotesty HIV a hepatitid a samozřejmě zprostředkovává kontakty na další odborná zařízení.

Zdroje TEXTY: brožurky o drogách OBRÁZKY:

Prezentaci si pro Vás připravily Lucie Udržalová Deni Žáková Blanka Peigertová

Děkujeme za pozornost