Financování služeb pro uživatele drog v ČR 21.- 22. 3. 2006 Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities for the National system.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II – POVEZ II „Praktické příklady pro jednotlivé typy žadatelů“
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Národní projekt Úspěšný ředitel Model vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
Laxus o.s. sociální a zdravotní služby pro uživatele drog CENTRUM TERÉNNÍCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 12. září 2016 Ostrava 117D815 - Podpora obnovy a rozvoje venkova.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
IROP předpokládaná podoba implementace.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Program podpory inovačních podnikatelských inkubátorů.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Individuálně, ale společně a jinak
POŽADAVKY A PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ V ČR A PL
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
31 Základní typy zdravotnických systémů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Obsah veřejných rozpočtů I
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: domácí zdravotní péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/31 (08/2017)
Financování přímých NIV
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
Odměňování zaměstnanců
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
KRAJSKÉ VOLBY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Agroturistika a podnikání na venkově
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Financování služeb pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities for the National system of Drug demand reduction – supporting system in the field of harm reduction – Twinning Project – component 4

Dotační řízení občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, nadace, zařízení zřízená obcí, městem krajem nezařazeno financování zdravotnických zařízení, která mají smlouvu s pojišťovnou a školská zařízení, instituty (např. školní metodik primární prevence) dotační řízení zpravidla vyhlašovaná každoročně státní rozpočet – RVKPP, MZ, MPSV, MŠMT… krajské a obecní rozpočty nadace – domácí, zahraniční nově strukturální fondy EU Výdaje na protidrogovou politiku v ČR v roce 2004 ze státního a místních rozpočtů (tis. Kč) Celke m Rozpo čty obcí Rozpo čty krajů Celke m státní rozpoč etMOMSMPSVMŠMTMZ VPS- RVKP P Celke m Rozpo čty obcí Rozpo čty krajů Celke m státní rozpoč etMOMSMPSVMŠMTMZ VPS- RVKP P

Průběh dotačního řízení Vyhlášení dotačního řízení včetně podmínek a dotačních okruhů Žádost o dotaci – co se bude dělat, čeho se má díky dotaci dosáhnout (cíl), proč (odůvodnění) pro koho, pro kolik (cílová populace), jak (prostředky, nástroje), za kolik (rozpočet), jak poznáte(me), že projekt plní účel (hodnocení efektivity projektu). Posouzení a rozhodnutí dotační komise (pozn. dotace jsou nenárokové), přidělení dotací – rozhodnutí Průběžná zpráva, závěrečná zpráva, vyúčtování ….. a znovu….

Závěrečná zpráva Počet zaměstnanců/počet úvazků Počet kontaktů (návštěv) Počet klientů, kteří využili služeb zařízení Počet uživatelů drog, kteří využili služeb Počet mužů / počet žen Počet klientů – intravenózních uživatelů Počet klientů se základní drogou pervitin Počet klientů se základní drogou heroin Počet klientů se základní drogou kanabinoidy Počet klientů - neuživatelů Počet prvních kontaktů Počet výměn - výkonů Počet vyměněných stříkaček Služby výměnný program kontaktní místnost hygienický servis potravinový servis zdravotní ošetření individuální poradenství skupinové poradenství krizová intervence reference do léčby reference do KC reference do substituční léčby testy HIV testy VHC poradenské telefony

Čerpání finančních prostředků na protidrogovou politiku v krajích ČR v r podle státního rozpočtu a rozpočtu krajů (v tis. Kč na 100 tis. obyv.)

Čerpání finančních prostředků z rozpočtu krajů v r (tis. Kč) Kraj Praha Středočeský Jihočeský Plzeňský Karlovarský96500 Ústecký Liberecký Královéhradecký Pardubický Vysočina Jihomorovský Olomoucký Zlínský Moravskoslezský Celkem

Subutex v ČR Přípravek Subutex (buprenorfin) je na českém trhu dostupný od r. 2000, na předpis bez zvláštního režimu, plně hradí pacient. Od r předpis na tzv. modrý pruh. Substituční léčba probíhá ve specializovaných substitučních centrech, existuje standard substituční léčby (např. doporučena psychosociální podpora, požadavky na lékaře, pravidla pro vstup do léčby, povinnost hlásit do registru substituční léčby, který spravuje ÚZIS apod.) Předepisování Subutexu tomuto režimu nepodléhá -> široce dostupný Farmaceutická firma předběhla MZ.

Specializovaná substituční centra v roce 2004

Léčba – substituce Distribuované množství Subutexu (SÚKL) a odhadovaný počet jeho uživatelů (NMS – průměrná denní spotřeba 6 mg a délka léčby ½ roku)

Léčba - substituce Výskyt substitučních preparátů na černém trhu Metadon – prakticky ne Subutex – cca 50%, cena ,- Kč - poměr mezi uživateli heroinu a Subutexu ve vybraných nízkoprahových programech (viz tabulka) ProgramHeroinSubutex Drop In, Praha - terénní program2080 SANANIM, Praha - terénní program3070 Prostor, Kolín4060 Prevent, Ceské Budějovice1090 Drug out club, Ústí nad Labem< 50> 50 CPPT Plzeň - K-centrum8020 Sdružení Podané ruce Brno - terénní program7030 Laxus, Hradec Králové - terénní programy, K-centrum6931

Výhody x nevýhody subutexové substituce +široká dostupnost – možnost pro uživatele, kteří by klasických služeb pro uživatele drog nevyužili +výskyt na černém trhu umožňuje „uličním uživatelům“ užívat bezpečnější, levnější subutex než heroin (také se jedná o legálně vyrobený lék, zisk z něho je zdaněn, příjem do státní pokladny nikoliv pro drogovou mafii) -uživatelé na Subutexu si myslí, že se léčí, že nefetují, těžko se s nimi pracuje -často přetrvává injekční aplikace -nemáme přehled o počtu „léčených“ ani výsledcích léčby +-přibylo těhotných uživatelek – výsledek zlepšeného zdravotního stavu během užívání subutexu

Nároky na vzdělání streetworkerů ve standardech Terénní pracovníci: odborní pracovníci, bývalí uživatelé drog, dobrovolní a externí pracovníci, motivovaní vlastním přesvědčením a posláním terénní práce, mající schopnost přirozené a autentické komunikace s uživateli drog na otevřené drogové scéně, s vhodnou osobnostní strukturou, otevřeností a komunikačními dovednostmi. Odborní terénní pracovníci: věk minimálně 21 let, SŠ vzdělání a zkušenosti v oblasti zdravotnické, sociální, speciálně pedagogické apod. Terénní pracovníci – ex-useři: věk minimálně 21 let, další kritéria podle pravidel organizace pro zaměstnávání bývalých uživatelů. Dobrovolní a externí terénní pracovníci: nejsou v zaměstnaneckém poměru k organizaci, spolupráce s nimi se řídí vnitřními pravidly organizace.

Děkuji za pozornost