KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU. ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Advertisements

Relativistická dynamika
Cestování Prostor a čas. Proč a jak v historii utopie Lodí po moři – Bacon – Campanella – More – Swift – Zeman)
Entropie v rovnovážné termodynamice
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Lekce 1 Modelování a simulace
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Hendrik Antoon Lorentz
Gravitační vlny v přesných řešeních Einsteinových rovnic RNDr
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Speciální teorie relativity - Opakování
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Vesmír.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Vesmír v koncích.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Nejjednodušší hodiny prof. Jan Novotný, CSc. Masarykova univerzita 2013 Kód projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Období řešení: 1/ /2014 Moduly jako.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Metaetika Shrnutí.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Lze překročit rychlost světla? Gravitační pole okolo černých děr
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Metriky Mariánská 2010.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Petra Kocábová, Petr Máj
prof.Jan Novotný Masarykova univerzita
Je možné cestovat v čase?
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Astrofyzika – dálkové studium
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Současnost starých otázek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
STR Mgr. Kamil Kučera.
Cestování Prostor a čas.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Co o velkém třesku víme.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Čas – skutečnost známá i záhadná
Čas – skutečnost známá i záhadná
Časové smyčky v literatuře, ve vědě a ve filosofii
MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR
Transkript prezentace:

KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU

ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit svými myšlenkami, aby to pak vyjádřil slovy? … Co je tedy čas? Vím to, když se mě naň nikdo neptá, mám-li to však někomu vysvětlit, nenajdu slova … Jak jsou ony dva časy, minulý a budoucí, když minulý už není a budoucí ještě není?

JAK SE ČAS MĚŘÍ Společná míra času Solidární hodiny Kalibrace Synchronizace Biologický čas Kvantum času

PROSTOROČAS Hodiny jako přístroj měřící délku světočáry Vztažná soustava jako propíchání prostoročasu světočarami Synchronizace jako vytýčení ortogonální nadplochy k soustavě světočar

OBECNÁ TEORIE RELATIVITY POSLEDNÍ SLOVO? Metrické pole, tenzor křivosti, Einsteinovy rovnice, vztah hmoty a geometrie.

ŠIPKA ČASU Růst entropie Rozbíhání vln Prožívání času CPT teorém Expanze vesmíru Proces měření

OPONA ČASU zvedaná šipkou Může být čas adekvátně představován prostorem? Na to odpovídáme: ano, jedná-li se o čas uplynulý, nikoliv však, chceme-li mluvit o čase, který plyne.

ZÁKLADNÍ FILOSOFICKÉ DILEMA Eternalismus: Prostoročas existuje jako pevně daný celek. O minulosti, přítomnosti či budoucnosti lze mluvit jen z hlediska vědomého prožitku. Presentismus: Existuje pouze přítomnost, která se neustále rodí a okamžitě zaniká. Minulost již není, budoucnost ještě není. Prostoročas je v nejlepším případě pomocná konstrukce. Souvislosti: determinismus, idea věčného návratu

GÖDELOVA CESTA K TAJEMSTVÍ ČASU Idealistická filosofie času (Leibniz,Kant) Relativnost současnosti (více opon, která je ta pravá? Standardní kosmologie – opět jediná opona Rotující vztažná soustava – nemožnost synchronizace Rotující Gōdelův vesmír s časovými smyčkami, se šipkou, ale bez opony

Kurt Gödel a vesmír 1949 An example of a new type of cosmological solutions of Einstein´s field equations of gravitation, Rev. Mod. Phys.21 Homogenní (ale neizotropní) stacionární rotující vesmír se zápornou kosmologickou konstantou Byl si vědom existence časových smyček ve svém řešení

Gödelův vesmír souřadnice T, X, Y, Z ; kosmologická konstanta hustota hmotnosti ρ souřadnice t, r, y, φ; φ má časovou povahu pro:

Gödel a Mach Může vesmír rotovat? Jsou setrvačné síly působeny vzdálenými kosmickými hmotami?

Paradoxnost návratu v čase Problémy s kauzalitou a vznikem informace Dědečkův paradox Hawkingova hypotéza zachování chronologie: prostoročasy s uzavřenými časupodobnými křivkami jsou fyzikálně nesmyslné Novikovova hypotéza o konzistentnosti: Historii nelze změnit. Časupodobné uzavřené křivky existují, ale fyzikální zákony paradoxům nějak zabrání

Nenapsaný příběh Kdo vymyslel teorii relativity?

Rotující vesmíry 1952 Rotating Universes in General Relativity Theory, Proc.Int.Cong.Math Třída vesmírů, které rotují a rozpínají se Souvislost s realitou? Pozorovaný vesmír nerotuje, ale je to opravdu celý vesmír?

Vědecký přínos 1996, G.Ellis:Příspěvky Kurta Gödela relativitě a kosmologii, Čs.čas.pro fyz. 46. Užití moderních matematických metod – Teorie grup Hlubší porozumění geometrii vztažných soustav Inspirace pro pozdější práce o singularitách řešení Einsteinových rovnic

Filosofický přínos Gödel ukázal, že existence vesmíru s časovými smyčkami neodporuje obecné teorii relativity Je to určitý podpůrný argument pro eternalismus. Základní otázka reality či ilusornosti plynutí času se tím neřeší. Je vůbec možné ji řešit v rámci „naturalistické“ přírodovědy? „Subjektivní“ aspekty otázky - co bychom považovali za žádoucí? Einstein, Eddington, Popper …

A co básníci? Všechno, co jest, čas hltavý stravuje, všechno tu sápe, všechno tu odklizuje – trvati nesmí tu nic. Umdlévá vodní proud, břeh vysouší moře, jež prchá, výšiny ssedají stále, klesají hřebeny hor. Jestliže je čas toliko jiný rozměr, pak vše, co umírá, zůstává na živu, není vyhlazeno, ale jen posunuto z našeho obzoru. Una dosud žije!