Geoportál – příspěvek ČÚZK pro naplňování směrnice INSPIRE Petr Dvořáček – Zeměměřický úřad Ivana Valdová – Český úřad zeměměřický a katastrální Workshop.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ
eGovernment – aplikace principů v ISKN
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Systém MISYS a jeho podpora Instalace MISYS – obce a města.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Digitální mapa Prahy.
Trh s geoinformacemi Přehledy tuzemského a zahraničního trhu Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Prezentace diplomové práce
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Nástroje pro tvorbu a údržbu územně analytických podkladů (ÚAP)Nástroje pro tvorbu a údržbu územně analytických podkladů (ÚAP) Nová geodata 2012Nová geodata.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Podmínky užití dat ČÚZK
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Transkript prezentace:

Geoportál – příspěvek ČÚZK pro naplňování směrnice INSPIRE Petr Dvořáček – Zeměměřický úřad Ivana Valdová – Český úřad zeměměřický a katastrální Workshop SDI-NET+ 10. září 2008, Brno

eSDI-NET+, workshop, , Brno  Vznik Geoportálu – důvody  Postupný vývoj  Technologie  Využití Geoportálu  Průběžný rozvoj Geoportálu s ohledem na vyhlášení směrnice INSPIRE  Výhledy rozvoje Geoportálu ZÚ Obsah prezentace

eSDI-NET+, workshop, , Brno Vznik Geoportálu Geoportál vznikl jako komplexní internetové řešení:  Pro zpřístupnění informací o produktech Zeměměřického úřadu  Jako nástroj pro poskytování produktů cestou elektronického obchodu  Od začátku s možností poskytování mapových služeb WMS  V provozu od roku 2005  Řešení zpracované firmou INTERGRAPH ve spolupráci s pracovníky ZÚ

eSDI-NET+, workshop, , Brno Vznik Geoportálu Hlavní důvody pro vznik: ZÚ spravuje rozsáhlý sortiment geografických dat a dalších produktů, vyplývá to z působnosti Úřadu Potřeba poskytovat přehledně informace o nabízené produkci Potřeba efektivně vyřizovat objednávky požadovaných produktů Snaha poskytovat nejaktuálnější verze datových sad Nové požadavky na poskytování dat cestou mapových služeb (WMS služby)

eSDI-NET+, workshop, , Brno Postupný vývoj Geoportálu Postupný vývoj Geoportálu: Základní stav po implementaci – Aplikace mapových služeb WMS, Obchodní modul - poskytování informací ve formě metadat, možnost samostatného sestavení objednávky uživatelem, vybudování nástrojů pro správu Geoportálu – Administrátorský modul Poskytování WMS také prostřednictvím tenkého klienta - GeoProhlížeč Postupné obohacování obsahu Geoportálu, posilování instalací výkonnějšího HW a SW Rok 2005Rok 2008

eSDI-NET+, workshop, , Brno Zajištění funkce Geoportálu SW řešení založené na technologii GeoMedia WebMap firmy Intergraph HW – server v budově ČÚZK v Praze Realizační tým – spolupráce poskytovatele řešení s týmem na ZÚ (4 pracovníci) Správu výdeje a poskytování dat zajišťují provozní administrátoři systému– pracovníci obeznámení s funkcemi Obchodního modulu a Administrátorského modulu

eSDI-NET+, workshop, , Brno Průběžně se rozšiřující přínosy Geoportálového řešení Výhody pro zákazníky : stále nejaktuálnější data, která má ZÚ k dispozici, standardní mapové služby - forma poskytování geodat výhodná pro zákazníky, ale i pro poskytovatele. zajištěná vizualizace vektorových dat ZABAGED ®, obraz dat v různých souřadnicových systémech, nahlížení, ale i práce v různých typech klientů bez lokální instalace dat (data pro servery MS, desktop GIS, prohlížeče, mobilní GIS), Výhody pro poskytovatele: vyskladňování a distribuce souborů, možnost transformace dat, převody do různých formátů, sledování práv zákazníků na aktualizaci apod. Geoportál ZÚ

eSDI-NET+, workshop, , Brno Geoportál je od začátku budován tak, že v současné době jsou vytvořeny předpoklady pro soulad se principy směrnice INSPIRE Geoportál a směrnice INSPIRE Základní principy směrnice INSPIRE: data by měla být sbírána a vytvářena jednou a spravována na takové úrovni, kde se tomu tak děje nejefektivněji mělo by být umožněno beze švů kombinovat prostorová data z různých zdrojů a sdílet je mezi mnoha uživateli a aplikacemi prostorová data by měla být vytvářena na jedné úrovni státní správy a sdílena jejími dalšími úrovněmi prostorová data potřebná k dobré správě by měla být dostupná za podmínek, které nebudou omezovat jejich rozsáhlé využití mělo by se usnadnit vyhledávání dostupných prostorových dat, vyhodnocení vhodnosti jejich využití pro daný účel a zpřístupnění informace za jakých podmínek je možné tato data využít. ( zdroj o INSPIE )

eSDI-NET+, workshop, , Brno Metadata prostorových dat Metadata popisují produkty vytvářené a spravované ZÚ Metadata v současné době podle standardu ISVS v. 1.2 Vytvořeny předpoklady pro přechod na normu ISO Připraven SW k naplňování metadat podle ISO 19115, a V roce 2008 dojde k rozšíření o metadatový portál Bude zavedena vyhledávací služba v metadatech datových sad Dojde k publikování metadat o datových sadách pomocí katalogové služby

eSDI-NET+, workshop, , Brno Metadatové informace o datových sadách K jednotlivým datových sadám v Obchodním modulu v oddíle Metadata u každého produktu. Metadata prostorových dat

eSDI-NET+, workshop, , Brno Nad rámec INSPIRE – metadata výdejních jednotek - datových souborů U vybraných produktů, které jsou aktualizovány po mapových listech, je také možné zjišťovat detailní metadatové informace týkající se jednotlivých datových souborů - interaktivním dotazováním nad přehledovými mapami s klady listů jednotlivých produktů. Metadata prostorových dat

eSDI-NET+, workshop, , Brno WMS mapové služby – již od roku 2005 Vektorová data (s dotazováním na atributy prvků) ZABAGED® Vektorový soubor správních a katastrálních hranic GEONAMES Rastrová data Státní mapa 1 : RZM 10 RZM 50 Ortofoto ČR Mapové služby nejsou omezené pouze na prohlížení, ale umožňují práci ve WMS klientech, v kombinaci s daty uživatelů (na vlastních WMS serverech apod.). Síťové služby

eSDI-NET+, workshop, , Brno Mapové služby – připojení do různých klientů GIS desktop Intergraph GeoMedia ESRI ArcGIS Misys GEPRO spol. s r.o. Kristýna GIS systém Gaia 3 Viewer for Windows Mapový server WebMap WMS prohlížeče veřejně dostupné na Internetu Intergraph OGC Viewer WMS prohlížeč firmy HELP SERVICE - REMOTE SENSING spol. s.r.o. WMS klient pro CAD – Microstation WMS klient MicroStation - Geovap spol. s r.o WMS klient pro mobilní aplikace Mobilní GIS-GPS systém - Trimble - software Pathfinder Office, TerraSync Professional

eSDI-NET+, workshop, , Brno Síťové služby Pro veřejnost – v souladu se směrnicí INSPIRE – prohlížecí služby geografických dat zdarma - od zač. roku 2008 Vektorová data (s dotazováním na atributy prvků) Vektorový soubor správních a katastrálních hranic GEONAMES Bodová pole Stanice sítě CZEPOS Rastrová data Státní mapa 1 : Základní mapa České republiky 1 : (RZM 10) Základní mapa České republiky 1 : (RZM 50) Ortofoto ČR Mapa katastru nemovitostí

eSDI-NET+, workshop, , Brno Mapové služby pro veřejnost Propojení s databází bodových polí

eSDI-NET+, workshop, , Brno Síťové služby Obchodní modul – elektronický obchod pro objednávání produktů ZÚ - digitálních dat, tištěných map, mapových služeb. Informace o produkci – katalog produktů, metadata, ukázka dat Agenda poplatků za WMS služby a stahování souborových dat

eSDI-NET+, workshop, , Brno Interoperabilita - jsou distribuována data v různých souřadnicových systémech Síťové služby Přesnost transformací mezi jednotlivými souřadnicovými systémy 1 až 2 m, postačuje plně pro účely GIS. /* EPSG = European Petroleum Survey Group - společnost spravující databázi informací o souřadnicových systémech.

eSDI-NET+, workshop, , Brno Sdílení dat Jsou vytvořeny předpoklady pro sdílení dat a prohlížecí služby ve veřejné správě (data nejsou uložena na serverech zbytečně duplicitně) 1.v případě rezortu ČÚZK jsou data KN a data ZÚ pouze u jejich správce) - zprovozněno nahlížení na data katastru - katastrální mapy (obr.1) 2.Obdobně - Již jsou poskytovány služby na portálu Centra pro regionální rozvoj (obr. 2) (1) (2)

eSDI-NET+, workshop, , Brno  Třívrstvá architektura systému - databázový server, aplikační server, klient  Uložení grafických i popisných dat v centrální databázi Oracle 10g „bezešvým“ způsobem  Centrální databáze dostupná on-line po rezortní síti WAN  Aktualizace grafické i popisné části dat v APV ZABAGED v prostředí Microstation V8 XM  Aktualizace dat v režimu dlouhých transakcí s optimistickým přístupem (= změnové řízení)  Nový datový model ZABAGED ®  Historizace změn  Systémově generovaný identifikátor Nová technologie Poskytování ZABAGED ®

eSDI-NET+, workshop, , Brno Migrace mezi produkční a publikační databází – nástroj ETL Publikační databáze poskytuje přístup k datům v podobě vlastního schématu s jasně nadefinovanými databázovými pohledy na produkční data. Na serveru jsou trvale k dispozici aktuální data pro mapové služby i pro výdej souborových dat. Poskytování ZABAGED ® ETL = Extraction, Transformation, Loading

eSDI-NET+, workshop, , Brno Geoinformatika ve veřejné správě Brno 2008 Počet přístupů v květnu 2008 Geoportál – mapové služby – statistiky Počet přístupů v roce 2008 Výrazně kratší doby než vyžadují prováděcí pravidla (3s)

eSDI-NET+, workshop, , Brno Výhledy dalšího rozvoje Geoportálu ZÚ Rozšíření volného prohlížení datových sad z produkce ZÚ - ZABAGED ®. Řešení Geoportálu ZÚ se osvědčilo =  rozšíření Geoportálu do podoby vstupní brány pro datové sady celého resortu ČÚZK. Postupné zavedení publikování dat prostřednictvím WFS. Aktivní podpora uživatelů mapových služeb Geoportál ZÚ – další rozvoj

eSDI-NET+, workshop, , Brno Jak Geoportál naplňuje principy směrnice INSPIRE ? Geoportál a směrnice INSPIRE Elektronický obchod od roku 2005 Data jsou poskytována na základě licenčních smluv Bezplatné prohlížecí a vyhledávací služby Data nejsou duplikována – sdílení dat prostřednictvím služeb Technické parametry služeb odpovídají prováděcím pravidlům Rozsáhlý monitoring – v souladu s PP Nástroj ETL umožňuje průběžnou aktualizaci dat bez přerušení přístupu uživatelů k datům a službám

eSDI-NET+, workshop, , Brno Děkujeme za pozornost Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Ing. Ivana Valdová Český úřad zeměměřický a katastrální