genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Ryby Číslo vzdělávacího materiálu: ICT7/2 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Zoologie strunatců Autor: Mgr. Šárka Kirchnerová Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Jakub Siegl Ročník: 3. ročník čtyřletého gymnázia Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Ryby Metodika/anotace: Powerpointová prezentace. Materiál slouží k výkladu tématu Ryby (soustavy, obecná charakteristika, ekologie, vodní pásma). Obsahuje text a obrazový materiál. Časový rozvrh: 60 min Zdroje: na posledním slidu Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.
tradiční označení pro obrovskou skupinu obratlovců, dnes zahrnující dvě třídy: Svaloploutví (Sarcopterygii) Paprskoploutví (Actinopterygii) název „Ryby“ se používá pro nadtřídu, nebo se jako taxon nepoužívá vůbec Pozn: zde použitá taxonomie: Gaisler J., Zima J., 2007: Zoologie obratlovců. Academia Praha.
nejpočetnější skupina obratlovců vodní obratlovci, prvotně vznikli ve sladkovodním prostředí převažují kosti nad chrupavkami ve škáře šupiny žaberní přepážky redukovány, žaberní dutina kryta skřelemi obrovská produkce potomstva modelovým organismem je kapr obecný
hydrodynamický tvar kůže obsahuje slizotvorné žlázy, pigmenty, šupiny (cykloidní – kaprovití, ktenoidní – okoun, ganoidní – jeseteři)
na těle ploutve – mohou být modifikovány ocasní ploutev může být několika typů: homocerkní (souměrná jen morfologicky) difycerkní (souměrná i anatomicky) heterocerkní (nesouměrná) hlava je nepohyblivě spojená s tělem, žábry kryty skřelemi
je dobře osifikovaná osou je páteř (chorda potlačena obratli) kosti vznikají osifikací chrupavky, nebo jsou kožního původu mezi svalovou tkání drobné kostičky – vznikají kostnatěním vazivových obalů svalových vláken ve svalovině převládá podélný boční sval
hmota míchy převládá nad hmotou mozku mozek má 5 částí; největší částí je střední mozek, relativně dobře vyvinuty zrakové laloky a mozeček čich: vyvinut málo, nozdry s čichovými váčky (promývají se při plavání prouděním vody) sluch a rovnováha: vnitřní ucho s třemi otolity zrak: oči bez víček a slzných žláz, čočka kulovitá, akomodace přiblížením k sítnici; vidí barevně chuť: chuťové pohárky v dutině ústní a hltanu, ale i vně těla – na vouscích, pyscích a ploutvích hmat: postranní čára na boku ryby– vnímá mj. i složení vody
ústa svrchní, koncová, spodní mohou obsahovat zuby, ale nikdy slinné žlázy u některých skupin požerákové zuby následuje hltan, jícen, vakovitý žaludek, střevo (na začátku žlázy produkující trávicí enzymy), střevo, řitní otvor součástí jsou játra, žlučník, slezina, slinivka břišní
vznikly přeměnou pátého žaberního oblouku umístěny v hltanu některých ryb (kapr, bolen, pstruh, plotice) pomáhají polykat, posunovat potravu dále do jícnu, mechanicky zpracovávat
žábry: 4 páry žaberních oblouků pokrytých žaberními lupínky ty jsou chráněny skřelemi vodu nabírají při zavřených skřelích, pak uzavřou ústa a vodu cedí (ta omývá žaberní lupínky a pod skřelemi opouští tělo)
vzduch ryby mohou přijímat i hltanem, žaludkem, střevem, sliznicí dutiny ústní, celým povrchem těla (kožní dýchání) plynový měchýř většinou plní funkci hydrostatickou Piskoř pruhovaný
venózní srdce uložené na břišní straně těla červené krvinky jsou velké, oválné, mají jádro
mořské ryby: hypoosmotické – musí se bránit ztrátám vody, moči je málo, přebytečné soli odstraňují žábrami sladkovodní ryby: hyperosmotické – nadbytečnou vodu odstraňují močí u všech ryb vývod na močopohlavní (urogenitální) bradavce za řitním otvorem
většina jsou gonochoristé zpravidla vejcorodí u živorodých (2-3%) mají samci řitní ploutev přeměněnou na kopulační orgán, vajíčka se vyvíjejí ve vaječníku důležité pojmy: jikernačka, mlíčňák, jikry, mlíčí, tření, trdliště, plůdek péče o potomstvo asi u pětiny druhů (od pouhé úpravy trdliště po péči o potomstvo u k koníka mořského)
Všežravé – omnivorní – ryby: živí se drobnými druhy živočichů a občas i rostlinnou potravou (kapr, cípal). Bentofágní ryby: živí se zvířenou dna (červy, měkkýši, larvami hmyzu). Často spodní ústa, hmatové vousky, požerákové zuby (lín, parma, slizoun). Madreporofágní – durofágní – ryby: požírají živočichy dna s tvrdými skořápkami. Mají silné čelisti, často „zobáky“, požerákové zuby, dlouhé střevo (čtverzubci). Planktonofágní ryby: živí se vznášejícím se planktonem (převážně zooplanktonem). Často koncová nebo svrchní ústa, drobné, nebo žádné zuby, krátkou trávicí trubici bez žaludku (makrela, síh, sleď). Dravé ryby: loví jiné ryby, hlavonožce, ptáky, i savce. Obvykle velká tlama se špičatými zuby, velký žaludek, krátké střevo (štika, bolen, muréna). Fytofágní ryby: živí se fytoplanktonem, nebo přímo rostlinami. Obvykle požerákové zuby, žaludek chybí, střevo velmi dlouhé (amur, tolstolobik).
1. Pstruhové: čisté horské potůčky, velký spád, chladná voda, kamenité dno, hodně kyslíku. Typický pstruh, vranka, střevle, mřenka. 2. Lipanové pásmo: podhorské potoky a říčky. Písčité dno, teplejší, ale čistá voda. Kromě lipana hrouzek, mník, ostroretka. 3. Parmové pásmo: střední úseky našich řek. Široké a hluboké koryto, rychlý tok. Parma, tloušť, okoun. 4. Cejnové pásmo: nížinné pásmo, pomalu tekoucí voda, v létě teplejší, chudší na kyslík. Často znečištěná voda. Patří sem i nádrže a rybníky. Kapr, bolen, podoustev, ouklej, štika, sumec.
1. Pelagické: na volném moři v různých hloubkách (sledi, sardinky) 2. Litorální: v mělčinách při pobřeží 3. Bentické: obývající mořské dno (platýs) 4. Brakické: žijící v ústích řek 5. Tažné: katadromní (za třením z řek do moře - úhoř) anadromní (za třením z moře do řek – losos, jeseter)
1. Předloha snímků 2. Morfologie ryby 3. Kostra ryby 4. Trávicí soustava 5. Požerákové zuby („Rozlišovací znaky“) 6. Dýchací soustava Přídatné dýchací orgány primo-na-hladine-rybnika.html pruhovan%C3%BD%201.jpg 8. Cévní soustava