1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji 2009-2011“ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Ing. Stanislava Správková
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikových forem chování a MŠMT
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Minimální preventivní program školy
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Financování regionálního školství
Vzdělání z hlediska teorie statků
Aktuální informace o společném vzdělávání (o inkluzi) o speciálním vzdělávání o primární prevenci rizikového chování Liberec, 6. dubna 2016.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Ing. Stanislava Správková
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Rozpis rozpočtu a normativy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje

2 I. Organizační systém primární prevence v ČR MŠMT (Odbor prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy) ↕ Krajský školský koordinátor prevence (odbor školství, mládeže a tělovýchovy KÚ ÚK) ↕ Metodik prevence PPP (Okresní metodik prevence) ↕ Školní metodik prevence (Školy a školská zařízení)

3 II. Teorie versus praxe Stát, kraj (Donátoři) Školský zákon § 29 školy a školská zařízení jsou povinny …vytvářet podmínky pro jejich zdravý vývoj a pro předcházení vzniku sociálně patologických jevů“ Metodické pokyny -Terminologie PP -Instituce v systému PP -Minimální preventivní program -Doporučující postupy řešení výskytu SPJ Školy a školská zařízení (Realizátoři) Prevence SPJ není dostatečně zakotvena v legislativě Nepodařilo se pro školní metodiky a metodiky z PPP zajistit odpovídající pracovní podmínky Na preventivní aktivity nejsou školám do rozpočtu uvolňovány účelově vázané finanční prostředky Kolegové x žáci, studenti x rodiče

4 II. Teorie versus praxe Stát, kraj (Donátoři)  Vyhlášky -č. 72/2005, o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních -č. 317/2005, o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků Školy a školská zařízení (Realizátoři) Definována pouze standardní činnost školního metodika prevence a poraden Studium je dlouhodobé, relativně drahé, navýšena částka za suplování Akreditace MŠMT na specializační vzdělávání Nedostatečná kontrola výplaty příplatku ze strany zřizovatele a ČŠI

5 II. Teorie versus praxe Stát, kraj (Donátoři)  Standardy odborné způsobilosti poskytovatelů programů primární prevence užívání návykových látek Proces certifikace programů primární prevence užívání návykových látek NNO apod. (Realizátoři) Certifikace podmínkou k získání dotace, však nezakládá nárok na její přidělení Pro realizátory jde o proces poměrně drahý, zdlouhavý a náročný Akceptace certifikace jako záruky kvality  méně se nakupují programy od kohokoliv, kdo se škole nabídne

6 II. Teorie versus praxe Stát, kraj (Donátoři)  Strategie, Akční plány, Koncepce, Minimální síť služeb, doporučená osnova MPP… Co nás ještě čeká:  Pilotní projekt „Pražské centrum primární prevence“  Testuje se plošné evidování výkonů primární prevence (výkaznictví) NNO apod. (Realizátoři) Přizpůsobují se metody i obsah práce s ohledem na specifika školy a cílové skupiny Podporují se programy dlouhodobé, komplexní … V některých školách externí poskytovatel jediným prvkem prevence na škole Nedostatečná návaznost na zrealizované programy dalšími místními subjekty v oblasti prevence

7 III. Financování - Dotační programy na podporu aktivit v oblasti prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže Program I. (2007: 14 mil. Kč, 2008: 15 mil. Kč) Ústecký kraj: Rok 2007: ,- Kč (školy a ŠZ+ NNO) Rok 2008: ,- Kč (školy a ŠZ)  : žáků a studentů = 9,38 Kč / žák v roce 2007  : žáků a studentů = 10,78 Kč / žák v roce 2008 Dotační řízení nekopíruje „školní“ rok  na KÚ přidělena (únor)  peníze na účtech žadatelů (květen, červen)

8 III. Financování - Dotační programy na podporu aktivit v oblasti prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže III. Financování - Dotační programy na podporu aktivit v oblasti prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže Program II. a III ( ,- Kč) I. kolo Programu II.  Dotační řízení vyhlášeno (září 2006)  peníze na účtech žadatelů (červen 2007) II. kolo Programu II.  Dotační řízení vyhlášeno (červen 2007)  peníze na účtech žadatelů (půlka prosince 2007!)  dle informace z jiných krajů, byla větší část dotace vrácena zpět MŠMT na účet

9 III. Financování - Dotační programy na podporu aktivit v oblasti prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže Program II. a III ( ,- Kč)  Dotační řízení Programu II. vyhlášeno (září 2007)  peníze na účtech žadatelů (srpen) Sečteno a podtrženo pro rok 2008 Program I: ,- Kč Program II a III: ,- Kč Metodici PPP: ,- Kč Celkem: ,- Kč

10 III. Financování - Dotační programy na podporu aktivit v oblasti prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže Pro rok 2009 se předpokládá vyčlenění: Program I. cca 15 mil. Kč Program II. a Program III., cca 6 mil. Kč  1 projekt /1 organizace získá max. 350 tis. Kč. První rok kdy MŠMT začalo dávat na mzdy – pouze 1 pracovník (vedoucí) Provozní náklady nejsou stále uznatelným nákladem

11 III. Financování - Další možnosti získání finančních prostředků? Jiné resorty: Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky x,- Ministerstvo vnitra 0,- Ministerstvo práce a sociálních věcí 0,- Ministerstvo zdravotnictví 0,- Ministerstvo spravedlnosti 0,- … atd. Ústecký kraj0,- Obce Ústeckého krajex,- Vlastní příjmy škol nebo nadacex,- ESF (PPP ÚK získala …)

12 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Klára Laňková Krajský úřad Ústeckého kraje Tel: internetové stránky:  odbor školství, mládeže a sportu  prevence sociálně patologických jevů