ERASMUS+ (2014-2020) Vysoké učení technické v Brně Rektorát, odd. zahraničních vztahů 23.1.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Erasmus na PřF UK v Praze
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Schůze koordinátorů programu LLP/Erasmus
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Schůze koordinátorů programu LLP/Erasmus
Program LLP/ERASMUS FCH VUT 2013/14
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Projekt Bologna Experts 2009 – 2011 Certifikát ECTS&DS Label Rudolf Šindelář/Praha
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Informační schůzka pro studenty Studijní pobyty ERASMUS+: Erasmus 2015/2016 Útvar pro zahraniční vztahy Rektorát JU Mgr. Věra Filipová.
ERASMUS+ Porada s fakultami - mobilita zaměstnanců Vysoké učení technické v Brně,
Odbor zahraničních vztahů 17. – 23. března 2016 ERASMUS+ 2016/2017 studijní pobyty prezentace pro nominované uchazeče.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ERASMUS+ KA1: Learning Mobility shrnutí informací ze semináře NAEP Vysoké učení technické v Brně Rektorát, odd. zahraničních vztahů
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ERASMUS+ 2014/2015 – 2015/2016 aktuálně Odbor zahraničních vztahů Bc. Tomáš Lády
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
ERASMUS Brno Připravila: Mgr. Hana Kuzdasová.
Pracovní stáže v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 24. dubna 2014.
Studijní pobyty v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 10. dubna 2014.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Erasmus+ kreditové mobility mimo EU Mgr. Zuzana Zmeškalová Bc
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Bc. Tomáš Lády, Bc. et Bc. David Gurník
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zahraniční studia Petra Nováková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Pracovní stáže
Informační schůzka k programu
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Transkript prezentace:

ERASMUS+ ( ) Vysoké učení technické v Brně Rektorát, odd. zahraničních vztahů

Erasmus+ obecně nadcházející program EU pro vzdělávání a mobilitu:  VŠ/VOŠ studentů a zaměstnanců  absolventů VŠ  studentů a zaměstnanců ostatních škol  ostatní mládeže a dospělých trvání programu: 2014/ /2021 navazuje na Program celoživotního učení, programy Erasmus Mundus, Youth in Action, Tempus, Jean Monnet a další

Klíčové aktivity Key Action 1: mobilita studentů a zaměstnanců VŠ mobilita studentů a zaměstnanců ZŠ/SŠ/SOŠ/VOŠ/učilišť mobilita mládeže do 30 let, podpora dobrovolnictví (EVS) joint master degrees (konsorcia 3+ univerzit) Key Action 2: strategická partnerství znalostní aliance (propojení s podnikovou sférou) podpora inovací Key Action 3: podpora reforem v oblasti vzdělávání a výchovy strukturované dialogy (konference, průzkumy apod.) podpora občanské společnosti (NGOs – EU networks v oblasti vzdělávání apod.)

Zúčastněné země Programme Countries:  28 zemí EU + 4 země ESVO + kandidátské země Turecko a Makedonie (KA1,2,3) Partner Countries: země sousedící s EU (Kavkaz, Blízký východ, Severní Afrika, Západní Balkán a Ruská Federace) (některé části KA1, např. EVS, Youth exchanges, KA3) zbytek světa (KA2, Jean Monnet)

Erasmus+ (KA1: Erasmus) krátkodobá mobilita VŠ studentů a zaměstnanců čtyři aktivity shodně jako u LLP (SMS, SMP, STA, STT) mobility studentů SMS/SMP nově možno opakovat (neplatí již „jednou za život“) – dohromady 12 měsíců za každý stupeň studia (Bc., NMgr., Ph.D.) SMS/STA na základě IIA, SMP/STT nevyžadují Termín žádosti: ve 12:00 pro projekt začínající

Financování (EU) studenti obdrží stipendium v závislosti na rozdílu v relativních životních nákladech mezi ČR a cílovou zemí zaměstnanci obdrží příspěvek na cestovní a pobytové náklady 3 skupiny zemí u SMS/SMP, 4 skupiny zemí u STA/STT fixní paušální částky grantu EU stanoví Národní agentura zůstává rozdělení zálohových splátek 80% + 20%

Erasmus+ SMS podmínkou je IIA mezi dvěma VŠ institucemi držícími ECHE student (min. 2. ročník) musí být nominován v transparentním výběrovém řízení mobilita v délce 3-12 měsíců dokumentace: LA, Changes, ToR, Confirmation financování (EU):  mobilita do země s obdobnými životními náklady = grant EUR/měs. (+dof. MŠMT?)  mobilita do země s vyššími životními náklady = grant výše + 50 EUR (tj EUR) (+dof. MŠMT?)  mobilita do země s nižšími životními náklady = grant výše - 50 EUR (tj EUR) (+ dof. MŠMT?)

Erasmus+ SMP krátkodobá mobilita VŠ studentů a zaměstnanců nominace studenta (libovolný ročník) v transparentním výběrovém řízení dojednání stáže v podniku dokumentace: TA, změny TA, Certificate mobilita v délce 2-12 měsíců financování jako u SMS až 200 EUR/měs. možnost stáže po SZZk, student zajistí ještě za studia, celá stáž max. do 1 roku po absolutoriu

Erasmus+ STA/STT krátkodobá mobilita VŠ zaměstnanců – výukové pobyty, školení (u STA podmínkou IIA) délka pobytu nově 2-60 dní mimo cestovních nově výuka/školení minimum 8 hodin týdně (i pro kratší dobu pobytu) financování (EU)  cestovní náklady EUR podle vzdálenosti cílové země v km  pobytové náklady dle cílové země od 50 – 160 EUR/den, určí NAEP + dofinancování MŠMT?

Výběrové řízení 2014 – SMS termín podání žádosti o grant termín pro zaslání XLS nominačních tabulek požadované údaje: příjmení, jméno osobní číslo (školní i soukromý) název a kód hostující školy počet měsíců (dodržovat kvóty na IIA!) semestr výjezdu (ZS/LS/oba) nově: národnost (nutné pro import do Mobility Tool) nově: předchozí účast v programu Erasmus

Výběrové řízení 2014 – SMS zásady: transparentní výběrové řízení, po něm odevzdat protokol dodržování kvót na inter-institucionálních smlouvách – počty účastníků i počty měsíců: změny (navyšování míst, slučování/rozdělování měsíců apod. jen se souhlasem partnera) předchozí účast:  student nyní může vycestovat opakovaně, přestože už byl účastníkem programu LLP/Erasmus, preference by však měla být dávána studentům vyjíždějícím poprvé  nutno u výběrového řízení ověřit a zajistit správnost dat – kontrola v Apollu, čestné prohlášení studenta? pointa: neslíbit studentovi, který vyjíždí opakovaně, delší pobyt než jaký ještě může absolvovat v daném stupni studia

Výběrové řízení 2014 – SMS+SMP protokol z VŘ požadované údaje:  datum konání  seznam uchazečů  výběrová kritéria (nové kritérium předchozí účast?)  způsob zveřejnění informace o konání  složení komise  seznam vybraných a přiřazení na konkrétní místa  podpis garanta protokol prosíme zaslat do elektronicky v PDF na kufrovou poštou na Odd. zahraničních vztahů Rektorátu

Výběrové řízení 2014 – SMP termín podání žádosti o grant termín pro zaslání XLS nominačních tabulek požadované údaje: příjmení, jméno osobní číslo (školní i soukromý) hostující země počet měsíců období výjezdu (ZS/LS/oba/prázdniny) nově: národnost (nutné pro import do Mobility Tool) nově: předchozí účast v programu Erasmus

Výběrové řízení 2014 – SMP zásady: transparentní výběrové řízení, po něm odevzdat protokol předchozí účast (viz SMS) dle očekávaných změn ve financování pravděpodobně nebude možné (min. ne tak jednoduše jako doposud) měnit zemi pobytu = primární zaměření studenta na jednu konkrétní zemi stáže na univerzitách povoleny, musí však mít striktně pracovní charakter (ekvivalent plného úvazku) doporučení: vést seznam náhradníků z nevybraných uchazečů VŘ, pakliže je reálné očekávat nenaplnění nahlášených mobilit (eventuální pozdější VŘ na základě výzvy Rektorátu)

Výběrové řízení 2014 – SMP povinnosti nominovaného studenta zajistit pracovní stáž vč. TA v nahlášené zemi s dostatečným předstihem před zahájením práce a to v termínech:  pro stáže od dále nahlásit do  pro stáže od dále nahlásit do  pro stáže od dále nahlásit do v případě jakýchkoliv nutných změn v nominaci konzultovat s fakultou i Rektorátem absolvovat stáž v dohodnutém termínu, přivézt Traineeship Certificate a vyplnit závěrečnou zprávu dle fin. smlouvy.

Výběrové řízení 2014 – STA/STT termín pro zaslání nominací nominace na STT (školení) v XLS tabulkách nominace na STA (výukové pobyty) do tabulky obnovených bilaterálních smluv - bude zasláno po uplynutí termínu pro obnovu IIA, tj. první týden v únoru v rámci VŘ prosíme o předávání informací o změnách (slide č. 9) uchazečům doporučení: preference poprvé vyjíždějících zaměstnanců pro výpočet délky mobility standardně 1 týden = 5 pracovních dnů

Různé nový formulář pro Learning Agreement (pro SMS i SMP) v přípravě Evropskou komisí (zatím pracovní verze) nově povinnost uvádět způsob uznání předmětu změny ve financování programu Erasmus – detaily (snad) na semináři NAEP, pořádaném zde na Rektorátě VUT připomínáme: závěrečné zprávy (i zaměstnanců) budou vyplňovány online v Mobility Tool restrukturalizace pracoviště na Rektorátě: od administrativu programu Erasmus zajišťuje oddělení zahraničních vztahů (spadá pod Útvar vnějších vztahů)

Souhrn dokumentace SMSSMPSTASTT Interinstitucionální smlouvaLearning Agreement for TraineeshipsInterinstitucionální smlouvaTraining Programme Acceptance LetterChanges to LAfTTeaching ProgrammeConfirmation of Training Programme Learning Agreement for StudiesTraineeship CertificateConfirmation of Teaching ProgrammeParticipant Report (závěrečná zpráva) Transcript of Records před výjezdem (VUT)Participant Report (závěrečná zpráva) Changes to Learning Agreement Confirmation of Erasmus Study Period Transcript of Records Participant Report (závěrečná zpráva) Proof of Recognition (VUT)

Informační zdroje www stránky Odd. zahraničních vztahů k programu Erasmus (zatím, v přípravě nové) www stránky DZS k programu Erasmus+ (v přípravě) www stránky Evropské komise k programu a Erasmus+ Guide databáze závěrečných zpráv studentů do roku 2012/

Děkujeme za pozornost Za tým programu LLP/Erasmus a Erasmus+ Bc. Tomáš Lády institucionální koordinátor, mobilita studentů tel: , Silvie Doubravská referentka programu, mobilita studentů tel: , Bc. Magdaléna Káňová referentka programu, mobilita zaměstnanců, partnerské smlouvy tel: ,