Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ÚSTECKÝ KRAJ.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Středisko ekologické výchovy Český ráj
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
Česká republika Horopis V.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
VNITROZEMSKÁ POHOŘÍ.
Česká republika Geologický vývoj
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Rostlinstvo a živočišstvo
největší v ČR a ve střední Evropě
Příroda naší republiky
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Horopis České republiky Krkonoše Šumava Krušné hory.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor: Lucie Beranová, Název: VY_32_INOVACE_05_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: Povrch.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.8.A.06_prirodni_pomery_cr_typy_chranenych_uz emi_v_cr_opakovani_uciva.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Česká republika – Jihočeský kraj
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Národní parky České republiky
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_JIHOMORAVSKY_KRAJ.
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_PLZENSKY_KRAJ.
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_PARDUBICKY_KRAJ.
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_KRALOVEHRADECKY_KRAJ.
zpracovaný v rámci projektu
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP výstupy ŠVP: - Žák dle svých možností lokalizuje na mapě národní parky. - Žák dle svých možností uvede význam ochrany přírody.

Anotace prezentace je určena pro 7. ročník speciální školy slouží k výuce zeměpisu – Česká republika strana podklad pro výklad Strana – test pro žáky - žáci vybírají jednu správnou odpověď na otázky, klikáním na myš se zobrazí odpovědi

Chráněná krajinná oblast - území se zachovalou krajinou, s velkým množstvím původních druhů zvířat a rostlin a také významnými historickými památkami - lze jej rozumně hospodářsky a rekreačně využívat (mají nižší stupeň ochrany) - v ČR jich je 25

Nejznámější chráněné krajinné oblasti Šumava (je také Národní park) České Středohoří (druhé největší ha) Český ráj (nejstarší - od roku 1955) Český kras (prvohorní barrandienská pánev) Moravský kras (jeskyně a podzemní řeka)

České středohoří Rozkládá se mezi Louny a Českou Lípou Nejvyšší hora Milešovka (836,5 m.n.m) Známé kopce lounska: Raná (457 m.n.m) a Oblík (471 m.n.m) Kamenná slunce (u Hnojnic) Panská skála (Kamenický Šenov) Sopečného původu Listnaté a smrkové lesy Díky poloze jsou zde rostliny a živočichové známí z teplejších oblastí

Český ráj Podloží krajiny tvoří pískovec – pískovcové skály Prachovské skály Hora Kozákov (744 m.n.m) naleziště drahých kamenů Rozdělena do tří menších oblastí Krajina využívaná pro rekreaci a turistiku Hrad Trosky

- Národně nebo mezinárodně jedinečné území s krajinou, která je alespoň z větší části nedotčená lidskou činností - Člověk smí do přírody národního parku zasahovat velmi málo - v ČR jsou 4 národní parky Národní park - Je rozdělené do tří zón a je zde omezen pohyb lidí (vysoká ochrana)

Národní parky v České republice Šumava (největší) České Švýcarsko Krkonoše (nejvyšší hora ČR – Sněžka 1602 m.n.m) Podyjí

Národní park Šumava - Nachází se zde rozsáhlá rašeliniště, smrkové a bukové pralesy, horské louky, ledovcová jezera, řeky - Jsou zde také významná vodní díla – nádrž Lipno, Schwarzenberský plavební kanál apod. - Vyskytují se zde chráněné druhy rostlin a zvířat – rys, tetřev hlušec, orel Nejvyšší hora - Plechý (1378 m.n.m.) Boubínský prales Chalupská slať Pramen Vltavy Údolní nádrž Lipno - Pro turisty jsou zřízeny naučné stezky

Krkonošský národní park - Nachází se zde 4 vegetační stupně – od původně listnatých lesů až po vysokohorské porosty – kleče, lišejníky, vysokohorské květiny - Pramení zde řeka Labe - Vyskytují se zde chráněné druhy zvířat a hmyzu Nejvyšší hora ČR - Sněžka (1602m.n.m.) Vysokohorské jehličnaté porosty- tzv. kleče Pramen Labe (Labská louka) - Pro turisty jsou zřízeny naučné stezky

Testík Které oblasti jsou chráněná krajinná oblast nebo národní park ? Krušné hory a Brdy České švýcarsko a České středohoří Krkonoše a Šumava Dolnomoravský úval a Českomoravská vrchovina

Berounka Vltava Svatava Labe Byl jsi pozorný ? Která významné řeky pramení v českých národních parcích ?

Odpověz Ve kterém národním parku se nachází Boubínský prales ? Podyjí Krkonoše Šumava Český ráj

Spojovačka Správně propoj chráněné území a památku, která se v něm nachází České středohoří Trosky Šumava Porosty kleče Krkonoše Kamenná slunce Český ráj Chalupská slať

Odpověz Která tvrzení jsou nesprávná ? Národní park je rozdělen do čtyř zón s neomezeným pohybem osob Řeka Labe pramení v Krkonoších Kozákov je nejvyšší hora v České republice a nachází se na Šumavě Vrch Raná se nachází v Českém ráji

Použité zdroje