Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Analýza textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
PSYCHOLOGIE PRODEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Analytické myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Senzory pro EZS.
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Pražské červnové povstání
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Tabulky, grafy – test VY_32_INOVACE_ července 2013
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Programování a simulace CNC strojů I.
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Název projektu: Moderní škola
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
KRAJINA V UMĚNÍ 20. září 2013 VY_32_INOVACE_160205
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Tepelná kapacita tělesa
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
YVES KLEIN – Antropometrie
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Práce s texty VY_32_INOVACE_ dubna 2013

Krátké texty Při těchto úlohách jde o čtení textů s porozuměním. Uchazeči hledají v textu odpovědi na otázky uvedené za textem. Doporučuje se nejprve si text rychle pročíst, aby si člověk udělal představu, o čem je. Potom si přečíst otázky, aby věděl, na co se zaměřit. Pak přečíst text znovu, ale s důrazem na témata z otázek. 2

Text 1 Tranzistor je základní součást každého počítače. Jeho biologickou obdobu nazvali vědci transkriptor a je podle nich v mnoha ohledech lepší než jeho anorganický předchůdce. A to i přesto, že zatím nejsou k dispozici biologické integrované paměti a procesory. Nicméně transkriptor je prvním krokem k vývoji počítačů schopných fungovat uvnitř buněk. Transkriptor tvoří mikroskopický úsek DNA uvnitř buňky, kterou uměle upravili genetici, aby kontroloval tok jiné důležité molekuly - RNA - obdobně, jako tranzistor pracuje s elektrickým proudem. RNA je přitom zodpovědná za předávání (přepisování) instrukcí v DNA do procesů. které v buňce přirozeně probíhají. Kontrola procesu tak umožní kontrolu nad celou buňkou. (Vědci spustili první biologický počítač uvnitř bakterie, 3

Text 2 Odborníci tvrdí, že detektor kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), který byl na ISS nainstalován v roce 2011, zjistil první náznaky temné hmoty. Ačkoli tato hmota společně s temnou energií tvoří odhadem až 96 procent vesmíru, nebyla nikdy přímo pozorována a odborníci o ní vědí jen velmi málo.ISS Vědci v záznamech AMS objevili nárůst pozitronových částic, které mohly vzniknout rozpadem temné hmoty. "V nadcházejících měsících nám bude AMS schopen upřesnit, zda tyto pozitrony jsou signálem temné hmoty, nebo jsou jiného původu," řekl Ting. Fyzik Michael Turner z univerzity v Chicagu podle AP považuje hledání doposud tajemné hmoty za detektivní příběh, který po 80 letech pátrání spěje ke svému závěru. (Vědci jsou zřejmě krůček od přímého pozorování temné hmoty, 4

Text 3 Během otřesů horniny v zemské kůře praskají. Přitom dochází k obrovským poklesům tlaku a zlato rozpuštěné v hornině přítomné kapalině se bleskově vysráží právě v trhlinách, které většinou spojují hlavní zlomové linie. "Tento proces je v pozadí vytvoření přibližně 80 procent světových zásob zlata," uvádí ve studii zveřejněné v časopise Nature Geoscience australští odborníci seismolog Dion Weatherley a geochemik Richard Henley. Například při otřesech o síle čtyř stupňů Richterovy škály se v hloubce kolem 11 kilometrů v zemské kůře otevírají trhliny, ve kterých tlak v okamžiku klesne z 290 megapascalů na 0,2 megapascalu (tlak vzduchu na hladinu moře je 0,1 megapascalu). To znamená, že tlak se skokově tisíckrát sníží. Voda se při teplotě kolem 400 stupňů v této hloubce odpaří a kovy bleskově vykrystalizují. Kolem zlomových systémů, které jsou vystavovány třeba jen drobným otřesům během tisíců let, se tak vytváří sílící zlaté žíly. Matematický model, který australští vědci vypracovali, však může pomoci nejen prospektorům. Detailnější popis mechaniky zemětřesení zahrnující i roli tlaku kapalin v horninách otevírá podle odborníků nové přístupy k možnosti předpovídání zemětřesení. (Zlaté žíly se vytvářejí díky zemětřesením, 5

Text 4 Na praktických školách za poslední dva roky ubylo romských dětí. Podle šetření České školní inspekce (ČŠI) se počet Romů s diagnózou lehkého mentálního postižení snížil o 8,6 procenta. K úbytku došlo díky legislativním změnám, jimiž parlament reagoval na kritiku nejen místních lidskoprávních aktivistů, ale i ze strany EU. Školy prý zdokonalily diagnostiku mentálního postižení. Změna statistik zjevně souvisí se změnou v přístupu ze strany škol. Podle ČŠI se školy mnohem více snaží zařazovat romské děti do hlavního vzdělávacího proudu. Ještě větší zlepšení si inspektoři slibují od nadcházejícího školního roku, na kterém se odrazí další zákonné úpravy. Z nich mimo jiné plyne, že děti budou moci být posílány na praktické školy pouze na jeden rok. Poté by mělo dítě projít opět diagnózou, která určí, jestli je pro něj speciální výuka stále nutná. U dětí se sociálním znevýhodněním bude lhůta platit dokonce na pět měsíců. (Počet dětí v praktických školách klesl, 6

Zdroje PST. NOVINKY. Vědci spustili první biologický počítač uvnitř bakterie [online] [cit ]. Dostupné z: bakterie.htmlhttp:// bakterie.html ČTK. Vědci jsou zřejmě krůček od přímého pozorování temné hmoty [online] [cit ]. Dostupné z: pozorovani-temne-hmoty.htmlhttp:// pozorovani-temne-hmoty.html NOVINKY. Zlaté žíly se vytvářejí díky zemětřesením, dokazují vědci [online] [cit ]. Dostupné z: dokazuji-vedci.htmlhttp:// dokazuji-vedci.html JIM. PRÁVO. Počet romských dětí v praktických školách klesl [online] [cit ]. Dostupné z: 7