Koordinovaná rehabilitace z pohledu fyzioterapeuta Klinika rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK, Praha Vendula Matolínová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Advertisements

Následná a akutní rehabilitace po CMP
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
NOVÉ TRENDY DECHOVÉ REHABILITACE Mgr. Eva GREPLOVÁ Dětská klinika a Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Seminář o stavebním spoření
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Využití ultrazvuku v neurologii Neurosonografie
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní informace o poskytovateli
Hodnocení poruch hlasu handicapovým testem
Medevac z pohledu lékaře
Charakteristika primární péče
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv
Raná řecká tyranida, Sparta
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Ing. Stanislava Správková
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Inkontinence Michaela Matoušková.
Sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých Tyfloservis o.p.s.
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Terénní krizová služba
Možnosti řešení LTC.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Koordinovaná rehabilitace z pohledu fyzioterapeuta Klinika rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK, Praha Vendula Matolínová

dlouhodobá tradice velmi dobrá úroveň vzdělávání fyzioterapeutů vysoká profesní úroveň Fyzioterapie v ČR

fyzioterapeut má v týmu rehabilitačních odborníků pevné a nezastupitelné místo spolupracuje s rehabilitačními lékaři, psychology,logopedy, ergoterapeuty, zdravotními sestrami a ostatními profesionály

Uplatnění fyzioterapeutů ve všech klinických oborech na lůžkových odděleních v ambulantních zařízeních u pacientů v akutní fázi u pacientů v chronickém stadiu u sportovců

Charakteristika fyzioterapie Fyzioterapeut: zhodnotí senzomotorický systém, změny konfigurace končetin analyzuje poruchy hybnosti určí stupeň spasticity, rigidity, hypotonie, ataxie, apraxie a poruchy čití společně s ergoterapeuty určí, jaké technické a kompenzační pomůcky pacient v dané fázi rehabilitace potřebuje

Nejdůležitějším úkolem fyzioterapeuta je zabránit vzniku kontraktur,omezení rozsahu kloubní pohyblivosti, aktivně se podílet na obnovení hybnosti trupu i končetin včetně nácviku lokomoce.

Metody a přístupy nejčastěji využívané fyzioterapeuty neurovývojové principy – PNF( Proprioceptivní Neurosvalová Facilitace), Bobath koncept, Vojtův princip, metoda Affolter atd.) další - Roodová, Mc Kenzie, Brűgger atd. orofaciální stimulace

Jací jsou naši pacienti (klienti)? takoví, kteří absolvují rehabilitaci (fyzioterapii), nemají žádné omezení ( vrací se ke svým rodinám,do zaměstnání, do školy apod.) takoví, kteří po těžkém onemocnění nebo úrazu mají trvalé zdravotní(funkční) následky

Člověk s trvalými zdravotními následky Pacient (klient) po poškození mozku: pohybové problémy poškozené čití porucha kognitivních funkcí psychické problémy smyslové poruchy a další

S rehabilitací (fyzioterapií) začínáme okamžitě, jakmile je pacient stabilizován.

Jak funguje rehabilitace (fyzioterapie) těchto osob v ČR? v akutní fázi – záchrana života - lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti - pacient však v tomto stádiu potřebuje také další rehabilitační odborníky (ergoterapeut, logoped, psycholog...) v subakutní fázi – pacient přeložen na běžné lůžko po propuštění – návrat do domácí péče nebo do ústavní péče, rehabilitačních ústavů, lázní apod.

Ve výše jmenovaných zařízeních: většinou chybí rehabilitační odborníci rehabilitace neprobíhá vůbec nebo nedostatečně pacient ztrácí čas „Rehabilitační turistika“ Nutnost navýšit počet rehabilitačních lůžek

Děkuji za pozornost a narovnejte se, prosím!