EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Diversita lidské populace II
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Světová náboženství.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Hinduismus Daniela Roreitnerová.
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Východoasijská náboženství
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Vypracoval: Jakub Moravec
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - opakování
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Rozšíření náboženství ve světě
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Náboženství - islám Název školy
Kultura starověké Indie
Obyvatelstvo a sídla.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Buddhismus Michaela Hrušková.
Náboženství a fanatismus
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Buhismus David Lučný :D (budha).
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Téma (název prezentace)
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název sady vzdělávacích materiálů: ICT8 – Z -Regionální geografie Autor: Jana Plachá Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Helena Steiningerová Ročník: vyšší gymnázium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Téma: Náboženství v Asii Metodika/anotace: Materiál slouží k výkladu tématu náboženství Asie. V prezentaci jsou popsána jednotlivá náboženství, která se vyskytují v Asii. Obecně je popsán princip náboženství a rozšíření v Asii. Dále se v prezentaci vyskytují zvláštnosti, typické pro některé náboženství v Asii – např. pouť do Mekky, problém Židů. Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Obr. 1

 monoteistické náboženství založené na učení proroka Muhammada  1 - 1,8 miliardy  2. největší náboženství světa  vznik: 7.století na západním pobřeží Arabského poloostrova  pět pilířů islámu: vyznání, víry, modlitba, půst, náboženské daně, pouť do Mekky

Obr. 2

Obr. 3 Obr. 4

 Vznikl v Indii – přibližně v 3. stol. př. n. l. - jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství  Indie, Nepál, Mauricius, významné menšiny v Bangladéši (9,35%), na Srí Lance (9,3%), na Fidži (47%), Indonésii  věřících  3. největší náboženství Obr. 5

 polyteistické náboženství s více než tisíci bohy  buď považují jedno z božstev za nejvyšší  nebo mají tzv. božskou trojici Višnu (udržuje svět), Šiva (ničí svět, aby ho mohl přetvořit), Bráhma (stvořitel světa, má čtyři ruce a čtyři obličeje, proto může všechno vidět a všude zasahovat)  nebo si myslí, že jsou si všichni rovni, ale uctívají jen jedno božstvo, to které je jejich nejoblíbenější.  poslední variantu vyznává většina hinduistů Obr. 6 Bráhma Obr. 7 Šiva Obr. 8 Višnu

 nábožensko-filosofický systém  5. stol. př.n.l. – Gautama Buddha  miliónů věřících  ateistické náboženství, bůh není definován  Buddhismus se nejprve usadil v Indii, kde byl ovšem v 9. století vytěsněn hinduismem.  následně se šířil do Nepálu, Tibetu, Číny a Koreje.  ve 12. století se buddhismus dostal do Japonska, kde později ve 20. století vznikla moderní forma buddhismu – zen-buddhismus. Obr. 9 Gautama Buddha Obr. 10 Buddhistický klášter

 Nejstarší monoteistické náboženství  Judaismus vznikl ve třetím tisíciletí před naším letopočtem na území dnešní Palestiny  Víra v jediného Boha (Jahve)  Judaismu je rozšířen především v Izraeli  Velké množství Židů žilo také v bývalém Sovětském Svazu, odkud se během 90. let 20. století vystěhovali do Izraele. Obr. 11

Obr. 12Obr. 13

 vznikl v Číně století před naším letopočtem, společně s konfucianismem patří do skupiny čínských národních (lidových) náboženství  polyteistické náboženství  smyslem života je naučit se následovat cestu kosmických sil, přírodu Obr. 14 Obr. 15

 původní náboženství Japonska  neobsahuje jasný výčet pravidel a dogmat  100 mil. vyznavačů  žádná pevná církevní organizace  rituální mytí  kulturní efekty: tradiční japonská architektura a japonské zahrady, zápasy sumó, manga Obr. 16Obr. 17

 Obr. 1  Obr. 2 mekky.htmhttp://zpravy.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=zahranicni%2Fpout-do- mekky.htm  Obr. 3 poutniky-v-mekce-dohledne-sto-tisic-policistu.htmlhttp:// poutniky-v-mekce-dohledne-sto-tisic-policistu.html  Obr. 4 G G  Obr. 5  Obr. 6 maheshwara.htmlhttp://hindugodgodess.blogspot.cz/2010/11/hindu-god-brahma-vishnu- maheshwara.html  Obr. 7  Obr. 8  Obr. 9  Obr nabozenstvi/Buddhisticky-klaster-Taktsang-Dzong-Bhutan-526http:// nabozenstvi/Buddhisticky-klaster-Taktsang-Dzong-Bhutan-526  Obr  Obr. 12, 13  Obr  Obr  Obr  Obr. 17

 tml/ch10s03.html tml/ch10s03.html