Jazykové chování rodilých mluvčích slovenštiny žijících v Praze Adam Kříž 26. studentský workshop Žďárek 29.4. – 1. 5. 2016 Tento výstup vznikl v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Realizace Vnitřních grantů Obecné informace k realizaci projektu/harmonogram Realizace začíná podáním návrhu na přiznání stipendia na GO, podávat.
SFSN 2014 závěrečná konference Podprojekt „So far – so near – Jsme si tak blízko, a přesto se neznáme.“ je realizován v rámci projektu Městské části Praha.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Lineární regresní analýza
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
Gymnázium Jakuba Škody Septima A 2011/2012.  Cílem tohoto matematicko-fyzikálního projektu byla ukázka využití vektorů v praxi.  Základním úkolem projektu.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Pozornost a vědomí.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Úvod do kvalitativního výzkumu
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Insolvence 2018 Restrukturalizace a insolvence v číslech
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Metody a techniky výzkumu II.
Rodičovství biologické a pěstounské
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Jazykové chování rodilých mluvčích slovenštiny žijících v Praze Adam Kříž 26. studentský workshop Žďárek – Tento výstup vznikl v rámci projektu Interdisciplinární přístup k problematice jazykovědných teorií podprojektu Psycholingvistické aspekty ztrácení mateřského jazyka u slovenských rodilých mluvčích žijících v Praze řešeného na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze z prostředků Specifického vysokoškolského výzkumu na rok 2016.

Související projekty  dizertační práce (školitel Mgr. Jan Chromý, PhD.): Jazykové chování slovenských rodilých mluvčích v Čechách  vnitřní grant (hlavní řešitel): Psycholingvistické aspekty ztrácení mateřského jazyka u slovenských rodilých mluvčích žijících v Praze

Jazyková ztráta (language attrition)  nepatologický úbytek znalosti jazyka (zdatnosti v něm), který byl v minulosti osvojen  obvykle v prostředí, kde je tento jazyk málo používán  graduální

Ztráta mateřského jazyka  v kontextu migrace (stěhování)  redukce inputu a užívání rodného jazyka  projevuje se na mnoha jazykových rovinách

Ztráta L1 – jazykové roviny  mentální lexikon nejprozkoumanější rovina jazyková rovina nejnáchylnější ke ztrátě otevřený systém  strukturní systémy jazyka limitovaný počet jednotek vysoká frekvence užívání těsné, provázané vztahy

Ztráta L1 – co se ztrácí  kompetence vs. performance  může být jazyk ztracen, nebo může být jen znepřístupněn  Schmid (2011): spíše otázka performance

Ztráta L1 – faktory osobnostní  věk při počátku ztrácení jazyka  délka pobytu klíčové období mezi 5–10 lety nad 10 let jsou nacházeny malé efekty času efekt jen u těch, kteří používají L1 málo  vzdělání, pohlaví

Ztráta L1 – faktory inputu a outputu  interaktivní užívání formální vs. neformální kontext  neinteraktivní komunikace (média)  myšlení, emoce

Ztráta L1 – postoje a identita  vřelejší vztah (větší motivace) k integraci do nového prostředí – více ztráty  problém: postoje se v čase mění

Ztráta L1  obvykle zkoumáno na relativně vzdálených jazycích (AJ – NJ, FJ – AJ…)  jak to může být u dvou velice blízkých jazyků?

Slováci v Česku – cíl grantu  zda a do jaké míry dochází u Slováků k oslabování zpracování slovenštiny zaměřeno na lexikon komprehenze i produkce  Lze toto ztrácení vysvětlit určitými sociolingvistickými faktory? integrace v Praze množství kontaktu se slovenštinou délka pobytu

Metoda  distribuce dotazníku  dvě experimentální úlohy  do nich výběr 40 Slováků na základě dotazníkem zachycených charakteristik 20 – intenzivní kontakt se slovenštinou 20 – slabší kontakt se slovenštinou + 20 – kontrolní skupina (Slováci na Slovensku)

Dotazník  elektronická forma  distribuováno pomocí techniky sněhové koule  screeningový charakter

Dotazník  základní sociodemografické údaje (pohlaví, věk, délka pobytu, místo původu, vzdělání…)  míra užívání slovenštiny (typy mluvčích, typ komunikace)  míra kontaktu se slovenskými mluvčími

Dotazník

 mezi – : 282 dotazníků  58 dotazníků vyřazeno (jiné město pobytu, jiný mateřský jazyk…)  224 dotazníků

Dotazník – respondenti  všichni respondenti – příjezd do Česka po 12. roce svého života  věk: 27,66 let (SD=6,4), 18–55 let  délka pobytu: 60,63 (SD=53,67), 1–336 v průměru 5 let, měsíc – 28 let  více než 5 let: 99 respondentů  více než 10 let: 32 respondentů

Dotazník – respondenti SŠVŠZŠCELK M Ž CELK ZSVCELK M Ž CELK

Dotazník – užívání jazyka

 velmi často = 5  téměř nikdy = 1  produkce L1: 4,46 (SD=0,81)  recepce L1: 2,98 (SD=1,01)  vztah produkce s pobytem:  vztah recepce s pobytem:

Dotazník – užívání L1 & pohlaví

Dotazník – užívání L1 & původ

Dotazník – L1 a kom. partneři

 výlučně slovensky = 1  ½ slovensky, ½ česky = 4  ½ slovensky, ½ jiný jazyk = 5  výlučně jiný jazyk = 10  přátelé a rodina: 1,66 (SD=0,996)  škola/práce: 2,53 (SD=1,85)  cizí lidé: 3,24 (SD=2,14)

Dotazník – vztahy PRODRECSITBLIZSITJOBSITCIZCS POBYT p<0,001 p<0,01 p<0,05

Regresní analýzy  summary(lm(formula=PRODSL~PUVOD1+POH L+POBYTCZ, data=slk))  jako signifikantní se jeví vliv délky pobytu produkce slovenštiny v komunikaci s blízkými v komunikaci ve pracovním/školním prostředí v komunikaci s cizími lidmi (tam i „západní S“)

Regresní analýzy

Experimenty  komprehenze: lexical decision (úloha detekce slova) na monitoru prezentace řetězce písmen úkol rozhodnout, zda je řetězec existujícím slovem, či nesmyslným shlukem grafémů  produkce: picture naming (pojmenovávání obrázků) prezentace obrázků úkol co nejrychleji vyřknout jméno jevu, který je na obrázku zachycen

Experimenty  měří se správnost a rychlost reakce  sledování stupně aktivace určitých jednotek

Přínos  hlubší pochopení fungování česko- slovenské komunikace a bilingvismu zatím neprobádaný aspekt této otázky  obohacení poznatků o obecných otázkách ztrácení mateřského jazyka dva vzájemně srozumitelné jazyky

Literatura  M. S. Schmid: Language attrition. New York: Cambridge University Press,  B. Köpke, M. S. Schmid, K. M. Keijzer, S. Dostert (eds.): Language Attrition: Theoretical Perspectives. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins, 2007.