Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Advertisements

Den Země – svátek planety
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Globální oteplovaní.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Stupeň rozvoje států světa
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Stát Definice, funkce, typy.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Jak učit o změně klimatu?

 Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP. 

 ČR a dopady klimatické změny  ČR jako producent emisí  Politika ochrany klimatu v ČR  Veřejná diskuze o klimatické změně

 Méně významné než v Africe a Asii, ale stále citelné – oteplení 3,5-4 °C (do r. 2100)  Výkyvy počasí ▪ Vlny veder a extrémního sucha ▪ Dřívější příchod jara a léta – tání, sníh jen na v horských oblastech  Vodní režim ▪ Kratší a silnější deště Grafy: iHNed.cz

 Vymizení některých živočichů a jejich nahrazení teplomilnějšími ▪ Snížení druhové pestrosti ptactva ▪ Problémy pro smrkové monokultury v nížinách  Zemědělství – posun vegetačních období a pásem (problémy např. pro chmel)  Společenské dopady – nepřímé ▪ Nedostatek vody, migrace, šíření nemocí atd. ▪ Nelze příliš předpovídat – často katastrofické scénáře

 Změna klimatu jako bezpečnostní hrozba? "Dopady klimatických změn a jejich vliv na životní prostředí i zdraví obyvatelstva lze obtížně předvídat. Samotné obavy z těchto změn však mohou vést k růstu napětí mezi státy, ústit v humanitární krize s přímými dopady na místní, státní i mezinárodní struktury, včetně možné eskalace lokálních konfliktů doprovázené zvýšenými migračními tlaky." Zdroj: Bezpečnostní strategie České republiky (2011).

 Jen 0,3 % světových emisí skleníkových plynů  ALE vysoká hodnota na obyvatele – 3. místo v EU  Proč?  Struktura ekonomiky ▪ Vysoký podíl průmyslu na HDP (ČR: 32 %, EU27: 20%) ▪ Export výrobků i energie ▪ Vysoký podíl uhlí na výrobě energie Emise na počet obyvatel (2009) Austrálie 19,6 t USA 17,7 t ČR 12,7 t Rusko 11,2 t Německo 9,3 t Británie 8,4 t Čína 5,8 t Světový průměr 4,5 t Indie 1,4 t Afrika (průměr) 1,1 t Zdroje: The Guardian, EEA

 Zvyšování energetické účinnosti ▪ Zateplování budov, šetrné technologie a spotřebiče ▪ Výhodné – úspory převáží náklady  Změna energetického mixu – těžká rozhodnutí ▪ Jádro – „čisté“ a výhodné, ale bezpečné? ▪ Zemní plyn – „čistý“, ale nejistota ceny a závislost na Rusku ▪ Obnovitelné zdroje – často ekonomicky nevýhodné  Nové technologie – nejasná návratnost  Klíčová je vhodná kombinace a načasování ▪ Snížení může proběhnout bez nákladů, ale i stát 2,3 mld. ročně

 Kjótský protokol (v rámci OSN) ▪ Závazky snížit emise v letech (ČR o 8 %) ▪ Pro ČR velice výhodné – omezení výroby na začátku 90. let  prodej emisních povolenek ostatním státům  Klimaticko-energetický balíček EU ▪ Cíle „ “ – do r snížení emisí o 20 % (1990), zajištění 20 % podílu obnovitelných zdrojů a 20 % zvýšení energetické účinnosti ▪ Platí pro EU jako celek, národní plány pro členské země ▪ ČR: snížení emisí na obyvatele o 17 % (2009) a dosažení 13 % obnovitelných zdrojů energie při výrobě elektřiny

 Hlavní roli má vláda  především Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ▪ Spory s ostatními ministerstvy – např. o jadernou energetiku  Aktivní mohou být i města – např. zapojením do evropských sítí na ochranu klimatu  Pro politické strany není klima velkým tématem ▪ Strana zelených mimo parlament, rámcová shoda ostatních

 Významně se neliší od průměru EU ▪ Mírný podprůměr ve většině otázek ▪ Menší uvědomělost k životnímu prostředí je typická také pro ostatní státy střední a východní Evropy  4 z 5 Čechů považují klima za významný problém  16 % jej řadí na 1. místo (EU27: 20 %)  Slabší vlastní aktivita ▪ 45 % aktivně přispívá k ochraně klimatu (EU27: 53%; Švédsko: 75 %)

Zdroj: CVVM (2008)

 ALE 33% by zvažovalo odstěhování při stavbě jaderné elektrárny v okolí km Zdroj: CVVM (2011)

 Sdružení v Klimatické koalici (  Obdobné cíle, různé prostředky  Hnutí Duha ▪ „Umíme si vybrat, který přístup je v daný okamžik nejúčinnější. Někdy je lepší lobbovat v zákulisí - jindy předat skandální informace televiznímu zpravodajství.“  Greenpeace ▪ Veřejné, často kontroverzní kampaně – šplhání na komíny elektráren a střechu Úřadu vlády  CDE, EPS, Veronica ▪ Výzkum, odborná činnost, vzdělávání

Zdroj: Greenpeace

 V ČR podobně okrajový jako jinde ve světě  Hlavní argumenty ▪ Nekritické přejímání dominantního pohledu potlačuje svobodnou diskuzi ▪ Upozorňují na vědecké nedostatky, např. ve studiích o vlivu člověka na klima ▪ Obviňují hlavní proud klimatologie z političnosti ▪ Prezentují politické alternativy, tedy např. upřednostnění adaptace před bojem proti emisím  Většina nepopírá oteplování Země  Více:

„Jako někdo, kdo prožil většinu svého života v komunismu, se cítím povinen říci, že největší hrozbou pro svobodu, demokracii, tržní ekonomiku a prosperitu na počátku 21. století není komunismus nebo jeho různé měkčí varianty. Komunismus byl nahrazen hrozbou ambiciózního environmentalismu. Tato ideologie hlásá, že jí jde o ochranu Země a přírody, a pod tímto sloganem – podobně jako kdysi marxisté – chce nahradit svobodný a spontánní vývoj lidstva určitým druhem centrálního (nyní globálního) plánování celého světa.“ Václav Klaus, projev před americkým Kongresem (2007)

 Databáze zdrojů na  Děkujeme za pozornost!