Mgr. Michal Oblouk. dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Michal Oblouk. dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá.
Advertisements

P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
DOMOVA DŮCHODCŮ HRUBÁ VODA.  Kdo je naše cílová skupina  Kde se nacházíme  Co poskytujeme  Objekty areálu  Jaké pokoje nabízíme  Jaké aktivity nabízíme.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Dům sv. Josefa Centrum denních služeb
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Regenerační přípravky I.
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Společenská odpovědnost ve školství
Název projektu: Moderní škola
Daň z příjmů právnických osob
Služby následné péče.
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Právo sociálního zabezpečení
Ošetřovatelský proces v primární péči
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Životní cyklus.
ETIKA Etické problémy umírání a smrti 1.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
OSOBNOST.
Právo sociálního zabezpečení
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Podpora samostatného bydlení
PEČOVATELSKÁ SLUŽBA PLASY
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá GERIATRIE 3 druhy : a) biologické – geneticky řízené, vliv prostředí a způsob života, choroby b) psychické – rysy osobnosti, subjektivní pocity, přirozené změny c) sociální – odchod do důchodu, ztráta partnera, odchod dětí a vnoučat z domova - Světová zdravotnická organizace člení vyšší věk na: 1. období raného stáří (starší věk, let) 2. období vlastního stáří (pokročilý/vysoký věk, let) 3. období dlouhověkosti (nad 90 let)

pokles tělesné hmotnosti, výšky a proporcí zvyšuje se riziko úrazu snížení pohyblivosti jedince snížení výkonnosti srdce, plic a cévního systému menší výkonnost žláz, tzv. vnitřních sekrecí - vede k ztrácení imunity změny vzhledu a vlastností kůže zhoršení zraku špatné vnímání sluchových vjemů změna termoregulace - hůře se přizpůsobuje změnám klimatu lámavost vlasů, šednutí vlasů, lámavost nehtů vyšší náchylnost na nemoci

dostatek času život ve vzpomínkách čas na zájmy – cestování rodina sousedské vztahy, nová přátelství televize, rádio, telefon zkušenost a moudrost role babičky a dědečka – láska vnoučat stálý příjem

špatné zdraví – nemoci (vyšší náchylnost) menší pohyblivost zvyšuje se riziko úrazu zhoršení smyslů – zraku a sluchu vrásky, šedé vlasy samota monotónní život nedůvěra deprese pocit zbytečnosti

věnujte se pravidelně tělesné činnosti, udržujte se v kondici, nezapomínejte na procházku a pobyt na čerstvém vzduchu jezte střídmě, několikrát během dne – dejte přednost ovoci, zelenině, mléku a mléčným výrobkům, rybám, drůbeži, rýži, těstovinám, obilninám, omezte sladkosti a živočišné tuky udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost nekuřte, neholdujte alkoholu vyhýbejte se stresovým situacím

domov pro seniory dům s pečovatelskou službou stacionář hospic charita

DOMOV PRO SENIORY = placená pobytová sociální služba, která je určena osobám nad 65 let, kteří potřebují trvalou pomoc druhé osoby z důvodu snížené soběstačnosti, cílem je umožnit v co největší míře zapojení do běžného života DŮM S PEČOVATELSKOU SLUŽBOU = pobytové sociální zařízení, které vlastní obce (přidělují žadatelům byty podle stanovených kritérií - obec s nájemníkem uzavírá nájemní smlouvu), žijí zde senioři a hendikepovaní lidé, bývá bezbariérový, součástí je společenská místnost, klienti mohou uzavřít i smlouvu o poskytování dalších služeb, které se však platí zvlášť (např. pomoc při osobní hygieně, domácích pracích, doprovod k lékaři či na úřady, systém tísňového volání či zajištění stravování a nákupu)

HOSPIC = zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k pobytu nevyléčitelně a těžce nemocných osob a péči o ně, hlavním účelem je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání, děje se tak především snižováním nebo odstraňováním bolesti a jiných nepříjemných fyzických projevů nemoci STACIONÁŘ = zařízení pro sociální práci s lidmi, kteří mají určitý problém (fyzický, psychický a sociální - osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení a osoby s chronickým duševním onemocněním), sociální práce zahrnuje pomoc, podporu a poradenství CHARITA = nezisková humanitární organizace zřizovaná římskokatolickou církví, pomáhá potřebným v ČR, organizuje humanitární pomoc a dobročinné programy pro zahraničí (např. sbírky v případě živelných katastrof nebo adopce na dálku)

lidé bez domova a na ulici lidé propuštění z vězení mladí dospělí propuštění z dětských domovů a výchovných zařízení osoby závislé na alkoholu a jiných toxikomaniích senioři handicapovaní lidé národnostní menšiny

s-upirem-harmonii-tv/tisk/ s-upirem-harmonii-tv/tisk/ skin.html skin.html u u