Systém prostupného bydlení (v Mostě) setkání se zástupci samospráv v Mostě, 9.12.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Pobytové středisko Zastávka
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
Koncepce sociálního bydlení ČR Workshop: „Sociální bydlení v Moravskoslezském kraji“ Ostrava,
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Hlavní závěry z analýzy a návrhy opatření 20. března 2012, RUMBURK Martin Šimáček.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Podpora přechodu žáků ze základní školy na střední školu v Mostě Agentura pro sociální začleňování: přímá pomoc obcím v sociálně.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Národní dotační programy
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Informace ze sociální oblasti
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Sociální práce s rodinou 7
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Transkript prezentace:

Systém prostupného bydlení (v Mostě) setkání se zástupci samospráv v Mostě,

Co je to prostupné stupňovité bydlení Systém umožňující rizikovým, diskriminovaným, nekompetentním sociálně vyloučeným osobám a rodinám získat kvalitní dlouhodobé nájemní bydlení mimo sociálně vyloučené lokality Systém podněcující změny v kvalitě života osob a rodin vůbec Systém hospodárného a politicky zdůvodnitelného nakládání s obecními byty

Co je to prostupné stupňovité bydlení -systém, který sestává z několika stupňů lišících se komfortem, typem, režimem, cenou a podmínkami přidělování a je:  individualizovaný  občanský  zásluhový  racionální  motivační  obousměrný  otevřený  asistenční

Struktura prostupného stupňovitého bydlení DLOUHODOBÉ FORMY BYDLENÍ: TRŽNÍ NÁJEMNÉ BYDLENÍ ODPADÁ GARANCE MONITORING STŘEDNĚDOBÉ FORMY BYDLENÍ: GARANTOVANÉ BYDLENÍ -KOMPETENTNÍ RODINY A JENDOTLIVCI -SOUKROMÍ PRONAJÍMATELÉ, NNO -SOCIÁLNÍ PRÁCE V PŘÍPADĚ POTŘEBY -PROSTŘEDNÍK: GARANCE NA OBĚ STRANY DOČASNÉ FORMY BYDLENÍ: TRÉNINKOVÉ BYDLENÍ -NABÝVÁNÍ KOMPETENCÍ (NÁJEMNÉ, PŮJČKY, HOSPODAŘENÍ, UŽÍVÁNÍ, FOND OPRAV) -OBEC, NNO -ODBOURÁVÁNÍ ZP -BYTY NIŽŠÍHO STANDARDU -RODINY -SOCIÁLNÍ PRÁCE KRÁTKODOBÉ FORMY BYDLENÍ: NÍZKOPRAHOVÉ BYDLENÍ -RODINY A JEDNOTLIVCI BEZ KOMPETENCÍ -OBEC, NNO -SBĚR Z ULICE, ZAČÁTEK SOCIÁLNÍ PRÁCE (INDIVIDUÁLNÍ PLÁN) -NOCLEHÁRNA, AZYLOVÝ DŮM, UBYTOVNA -ROZDĚLENÉ RODINY JAKO MOTIVAČNÍ FAKTOR NEKOMFORTNÍ, PŘÍSNÝ REŽIM, DENNÍ PLATBY -IZP

Podmínky přidělování kategoriePříklady podmínek Smlouva (typ a délka) nájemní, ubytovací, na dobu určitou (jak dlouho) s možností/nemožností prodloužení/na dobu neurčitou, s rozhodčí doložkou/bez, s kaucí/bez,… Cenaza metr, za osobu, za místnost, za byt, za vchod Dluhybezdlužnost vůči městu (na bydlení nebo vůbec)/uzavřený splátkový kalendář/plněný splátkový kalendář po dobu X měsíců/bezdlužnost vůči dodavatelům energií/pravidelné splátky/bez omezení Prácezaměstnán alespoň 1 člen domácnosti/všichni ekonomicky aktivní/VS/VPP/příprava na zaměstnání: RK, účast v programu pracovní poradenství, další/evidence na ÚP/bez omezení/další Další podmínkyspojené s bydlením: fond oprav, rekonstrukce na vlastní náklady s možností výhodné půjčky, kauce, institut zvláštního příjemce, zapojení do programu prevence ztráty bydlení, trvalý pobyt,… nespojené s bydlením: pravidelná docházka dětí do školy, alternativní výplata sociálních dávek, absence látkových i nelátkových závislostí, starost o děti (výživa, hygiena, zdraví…)

Podmínky přidělování-příklad Prešov O přidělování bytů klientovi v tom kterém stupni systému bude rozhodovat komise složená ze zástupců bytového a sociálního odboru města. Rozhodování se bude dít na podkladě sociální anamnézy klienta, kterou vypracovává sociální pracovník s klientem pracující a další zaměstnanci sociálního odboru. Tato anamnéza obsahuje kromě základních identifikačních údajů klienta jako je jméno, bydliště, trvalý a přechodný pobyt, datum narození, apod. dále: 1. údaje rodinné -počet osob domácnosti, respektive počet osob oprávněných užívat byt spolu s klientem, rodinný stav klienta, počet nezaopatřených dětí, výchovné poměry v rodině: péči o výživu a výchovu dětí, plnění školní docházky 2. údaje sociální a finanční -současné bytové podmínky včetně hygienických -sociální poměry v rodině: výskyt soc.patologických jevů, míru aktivní spoluúčasti klienta a jeho partnera/ky při zabezpečení uspokojení základní životních potřeb členů rodiny -finanční poměry v rodině: druhy příjmů klienta a dalších společně posuzovaných osob -míra závazků klienta vůči městu Prešov a osob společně s ním posuzovaných: nájemné, komunální odpad, energie, daň z nemovitosti, atp. -míra projevovaného zájmu na řešení bytové situace ze strany klienta a spolupráce se sociálními pracovníky -délka evidence žádosti o nájemní byt podané na odbor sociálních služeb 3. údaje pracovní -zaměstnání žadatele a společně posuzovaných osob v produktivním věku: typ pracovního poměru, délka pracovního poměru, délka evidence na ÚP 4. údaje zdravotní -zdravotní stav klienta a společně posuzovaných osob

Podmínky přidělování-příklad Litvínov

Podmínky přidělování-příklad Litvínov

Doprovodné služby a programy: -terénní sociální práce -sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi -dluhové poradenství -program prevence ztráty bydlení -institut zvláštního příjemce -alternativní výplata sociálních dávek -domovnictví -výchova k rodičovství -finanční gramotnost -pracovní poradenství -veřejná služba -volnočasové aktivity -NZDM

Aktéři systému: -obec: sociální odbor, majetkový odbor, bytový odbor, odbor investic, OSPOD -NNO -soukromí pronajímatelé -klienti -pojišťovny

Investiční zdroje IOP 5.2: pláště, střechy, společné a veřejné prostory IOP 3.1b: zařízení pobytových služeb SFRB: rekonstrukce a výstavba sociálních bytů (momentálně prázdný) (nová výzva na investiční projekty rekonstrukce bytových jednotek)

Souvislosti -připravovaná vládní koncepce podporovaného bydlení (Agentura, Sociologický ústav AV ČR, Evropská agentura pro lidská práva, MPSV, MMR) -novela nařízení Evropského parlamentu a Evropské rady z NAPSI spolu! -připravovaná národní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení

Rizika a překážky -stereotypy na straně soukromých pronajímatelů -privatizovaný městský bytový fond -nezkušenost neziskového sektoru s programy týkajícími se bydlení -segregovaná mono-etnická ghetta -vnitřní stratifikace lokality: rodinně rodové vazby, statusové rozdíly a bariéry rituální ne/čistoty -veřejnost: apriorní odmítání sousedství -špatně nastavená kritéria: kumulace v jednom stupni nebo příliš rozvolněné hranice

Příležitost v Mostě -osvícená radnice a schopní úředníci -IPRM DEMOS: revitalizace sídliště Chanov a čtvrti Stovky -množství volných bytů v Chanově -kladná zkušenost s ochranou investic (bl.5 a 13) -potenciál pro diferenciaci bydlení i na sídlišti jako takovém -přítomnost NNO poskytujících pobytové služby -přítomnost NNO ochotných participovat i na vyšších stupních systému -silný soukromý vlastník -paleta doprovodných služeb

shrnutí třístupňový systém (s možnými podstupni): 1. Nízkoprahové (krizové, krátkodobé) bydlení 2. Tréninkové (střednědobé) bydlení 3. Nájemní (podporované, garantované) bydlení + 4.Tržní nájemní bydlení princip: -čím vyšší komfort, tím vyšší nároky -míra svobody přímo úměrná míře zodpovědnosti -asistenční sociální služby

Kontakty: (Most, Cheb, Banská Bystrica, Dolný Kubín, Prešov) (Litvínov) (vládní koncepce podporovaného bydlení, Roudnice n/L, další příklady)

Děkuji za pozornost Bronislav Podlaha, Agentura