Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Advertisements

Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_19_Rozmnožovací soustava - opakování.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
normální tepna kornatění tepny zkornatělá tepna s krevní sraženinou.
Základní škola T ř emošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj T ř emošnice, Internátní 217; I Č : , tel: , emaiI:
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Svalstvo člověka – teorie Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Cévní soustava Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
KREVNÍ OBĚH Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_06_PR_KOSTERNÍ SOUSTAVA
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (srdce)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava a její choroby
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Anotace Ročník 8. Druh materiálu Prezentace Pomůcky Cíl (inovace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Krevní oběh Malý krevní oběh (plicní) Velký krevní oběh (tělní)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Oběhovou soustavu tvoří:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Prezentace – výklad učiva
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
SRDCE (cor, cordis).
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Cévní soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_04_Srdce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr. Tereza Pasecká

LIDSKÁ KREV KOLUJE V …

POHYB KRVE V CÉVÁCH JE UMOŽNĚN STAHY…

KTERÁ SOUSTAVA JE TVOŘENA SRDCEM A CÉVAMI? Zdroj:

… OBĚHOVÁ SOUSTAVA Zdroj:

Co o ob ě hové soustav ě možná nevíš…: mužské srdce váží 280 – 340 g ženské srdce váží 230 – 280 g lékařský obor, který se zabývá stavbou, funkcí a chorobami srdce = kardiologie srdeční a cévní choroby patří v civilizovaných zemích k nejčastějším příčinám úmrtí (v ČR jsou příčinou 50% úmrtí)

Cévy tvoří krevní řečiště podle stavby a mocnosti jejich stěn je dělíme na: 1) tepny 2) žíly 3) vlásečnice

Tepny mají stěny silné, pevné a pružné jsou tvořené 3 vrstvami: - vnitřní - vystýlá vnitřek tepny - je z plochých buněk - střední - je z hladké svaloviny a pružného vaziva - vnější - je z vaziva Zdroj:

Tepny tepny se postupně větví na slabší až do vlásečnic je v nich největší tlak krve stah svalové vrstvy způsobí zúžení tepny a tím zvýšení krevního tlaku vedou krev OD SRDCE krev se v nich pohybuje rychlostí 30 cm/s

Vláse č nice jsou nejdrobnější cévy mají délku asi 0,5 mm je jich 40 miliard jejich stěny jsou z 1 vrstvy buněk - přes ni přecházejí dýchací plyny plocha vlásečnic pro průchod plynů je 1000 m²

Vláse č nice tepny od srdce vedou krev s kyslíkem do těla větví se až ve vlásečnice přes jejich stěnu se kyslík a živiny dostávají do tkání z tkání do krve ve vlásečnicích vstupuje oxid uhličitý a odpadní látky vlásečnice se spojují v žíly Zdroj:

Žíly mají stěny podobné jako tepny, ale mnohem tenčí vedou krev K SRDCI v žílách dolních končetin jsou chlopně – umožňují průtok krve k srdci (uzavřou se a krev se nemůže vrátit dolů) Zdroj:

Srdce je dutý sval – 12 cm dlouhý, 9 cm široký je uloženo ve vazivovém obalu = osrdečníku je tvořeno srdeční svalovinou je rozděleno na pravou (P) a levou (L) polovinu každá polovina je rozdělena na horní síň (S) a spodní komoru (K) tzn., že srdce má pravou síň (PS), pravou komoru (PK), levou síň (LS) a levou komoru (LK)

Srdce Zdroj: Zdroj:

Srdce v srdci je několik chlopní - zabraňují zpětnému toku krve z komor do síní trojcípá chlopeň - je mezi PS a PK dvojcípá chlopeň - je mezi LS a LK poloměsíčité chlopně – na začátku aorty a plicní tepny po obvodu srdce jsou věnčité tepny - vyživují ho a zásobují kyslíkem Zdroj:

Č innost srdce pracuje pravidelně za 1 minutu vykoná 68 – 72 stahů systola = stah srdce – vypuzení krve do tepen a dále do těla diastola = ochabnutí srdce – naplnění srdce krví při jednom srdečním stahu se vytlačí 80 ml krve (při sportu, zvýšené tělesné námaze až 200 ml)

A te ď n ě co z matematiky… KOLIK KRVE PŘEČERPÁ SRDCE ZA 1 MINUTU?

JE TO ZHRUBA 5 LITRŮ, COŽ JE CELKOVÝ OBJEM KRVE V LIDSKÉM TĚLE. Za 1 minutu srdce přečerpá veškerou krev.

... u po č ítání ješt ě z ů staneme! KOLIK KRVE PŘEČERPÁ SRDCE ZA 1 HODINU, ZA 1 DEN, ZA 1 TÝDEN? 300 litrů za 1 hodinu 7200 litrů za 1 den litrů za 1 týden

Krevní ob ě h rozdělen na 2 propojené okruhy: SRDCE – PLÍCE - SRDCE = malý plicní okruh SRDCE – TĚLO – SRDCE = velký tělní oběh

Krevní ob ě h do PS přitéká horní a dolní dutou žílou odkysličená krev z těla do LS přitéká plicními žílami okysličená krev z plic ze síní krev přeteče do komor (po průtoku se uzavřou chlopně) komory se stáhnou z PK vedou krev plicní tepny do plic, kde se okysličí z LK je krev vedena aortou = srdečnicí do celého těla

Jak jsi na tom? Změř počet tepů svého srdce za 1 minutu. Udělej 30 dřepů! Uff!!! Znovu změř minutový tep. Výsledky porovnej

Tep = pulz tepny se při průtoku krve rozšíří – po tepnách se šíří tepová vlna lze jej nahmatat na tepnách blízko pod kůží (krkavice na krku, tepna na zápěstí) klidový tep: 68 – 72 tepů za minutu trénovaní sportovci mají tep nižší (Emil Zátopek měl v klidu 44 tepů za minutu) Zdroj:

Krevní tlak = síla, kterou působí krev na stěny cév systolická hodnota = hodnota při stahu komor - vyšší hodnota diastolická hodnota = hodnota při ochabnutí komor - nižší hodnota normální tlak: 120/80 torrů vysoký tlak: nad 140/90 torrů

Krevní tlak měří se na pažní tepně měří se tlak vzduchu ve stahovací manžetě, který je potřeba k tomu, aby se zastavil průtok krve touto tepnou Zdroj:

Elektrokardiogram = EKG pomocí elektrod položených na povrchu těla se snímají elektrické změny v srdci Zdroj:

Dv ě otázky na záv ě r… Co víš o srdečním infarktu?Co víš o mozkové mrtvici?

Použitá literatura a zdroje: KVASNIČKOVÁ, D. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, ČERNÍK V. – BIČÍK, V. – MARTINEC, Z. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. Praha : SPN, JELÍNEK, J. – ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : Fin publishing, NOVOTNÝ, I. – HRUŠKA, M. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : Fortuna, ROSYPAL, S. a kol. Přehled biologie. Praha : Scientia,