Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Advertisements

Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Hydroxidy.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků pH. Kyselost - kyselina KYSELOST roztoku způsobují vodíkové kationty H + (přesněji oxoniové kationty H 3 O + ) Poznámka:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZVOSLOVÍ. Názvosloví Oxidační číslo  formální náboj, který by byl na atomu, pokud bychom elektrony vazeb přiřadili atomu s vyšší elektronegativitou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV:Hydrogensoli TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3065 NázevHalogenidy Téma hodinyHalogenidy PředmětChemie Ročník(y)8.ročník.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 C HEMIE Hydroxidy – 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_14_3_NÁZVOSLOVÍ SOLí Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu:
Vápno a Stanovení pH Stavební hmoty I.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYS_32_INOVACE_488_Hodnota pH. NÁZEV ŠKOLY
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Názvosloví binárních sloučenin
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SULFIDY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Chemie - 8. ročník, Sulfidy
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_32_INOVACE_Slo_II_04 Oxidy 2 ppt.
VY_32_INOVACE_Slo_II_01 Anorganické názvosloví úvod ppt.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
Látky kyselé Proč jsou kyselé? Jaké mají pH?.
VY_32_INOVACE_Slo_II_03 Oxidy 1 ppt.
SOLI.
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
Anorganické názvosloví
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Zápisy atomů a molekul Zápisy atomů provádíme značkou
Transkript prezentace:

Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová

Vlastnosti hydroxidů Hydroxidy (dříve louhy) jsou tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH - vázané na kationty kovu (popř. amonný kation NH 4 + ). POZOR! Ve vodě rozpustné hydroxidy a jejich koncentrované roztoky jsou žíraviny. Při styku s pokožkou je třeba okamžitě postižené místo důkladně opláchnout proudem vody! Modrá barva roztoku lakmusu a červenofialová barva roztoku fenolftaleinu dokazuje hydroxid. 2

Název = podstatné jméno hydroxid + přídavné jméno odvozené od kationtu kovu Vzorec X I-VIII (OH) n -I, kde n = 1-8 a X je značka kovu Vytvoření vzorce hydroxidu hydroxid draselný Na I (OH) -I hydroxid vápenatý Ca II (OH) 2 -I Vytvoření názvu hydroxidu ze vzorce u vzorce Fe(OH) 3 I. doplníme oxidační čísla: Fe III (OH) 3 -I II. podle oxidačního čísla Fe III určíme název: hydroxid železitý 3 Názvosloví hydroxidů

4 Významné hydroxidy Hydroxid sodný a draselný Vlastnosti : bílé, pevné, ve vodě dobře rozpustné látky žíraviny jsou hygroskopické (pohlcují vodu) Použití: při výrobě papíru, mýdel, hliníku, plastů k odstraňování starých nátěrů, k čištění pivních a jiných lahví aj.

Hydroxid vápenatý Vlastnosti : bílý, pevný, ve vodě méně rozpustný než hydroxid sodný a draselný žíravina Použití: v zemědělství hnojivo pro kyselost půdy při výrobě sody a cukru ve stavebnictví hašené vápno pro přípravu vápenné malty bílení zdí především zemědělských staveb 5 Významné hydroxidy

pH Indikátorem, např. lakmusem nebo fenolftaleinem můžeme zjistit, zda se jedná o kyselinu - kyselý roztok nebo hydroxid - zásaditý roztok. 6 barva indikátorulakmusfenolftalein kyselinačervenýbezbarvý hydroxidmodrýčervenofialový

pH < 7 je roztok kyselý pH = 7 je roztok neutrální pH > 7 je roztok zásaditý Čím je hodnota pH menší, tím je roztok kyselejší, a čím je větší, tím je roztok zásaditější. pH měříme univerzálními indikátorovými papírky a přístroji pH-metry. Podstatou kyselosti a zásaditosti roztoků je koncentrace kationtů vodíků (správněji oxoniových kationtů H 3 O + ) a hydroxidových aniontů v roztoku. V neutrálním roztoku je koncentrace vodíkových kationtů a hydroxidových aniontů stejná. Kationty vodíku jsou nositeli kyselosti a hydroxidové aniony nositeli zásaditosti. 7 Stupnice pH

Měření pH 8 univerzální indikátorové papírkypH-metry

CHEMIE8/ph.html CHEMIE8/ph.html CHEMIE8/hydroxidy.html CHEMIE8/hydroxidy.html okmark&favOid= f4e &lang=pl- pl&market=PL okmark&favOid= f4e &lang=pl- pl&market=PL papirky/univerzalni-indikatorove-ph-papirky/ papirky/univerzalni-indikatorove-ph-papirky/ emno= Literatura, zdroje informací Vše dostupné online