Fórum CBA Diskusní fórum k tématu Cost-benefit analýza, přínosům a nákladům předložených žádostí o dotaci z ROP Moravskoslezsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

P r o s t ě j o v v datech Olomoucký kraj obyvatel
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Finanční a ekonomické hodnocení projektů Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE 2007 – 2013 téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy SRR Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Fórum pro příjemce Diskusní fórum pro příjemce dotací z ROP MS o dobré praxi a překážkách při realizaci podpořených projektů.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
ROP JV – informace o novém programovém období
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Obhajoba diplomové práce
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Fórum CBA Diskusní fórum k tématu Cost-benefit analýza, přínosům a nákladům předložených žádostí o dotaci z ROP Moravskoslezsko

Hosté a náměty k diskusi Renata Václavková, Obecná poznámka o metodice a její vhodnosti pro strukturální fondy Daniel Konczyna, Náročnost přípravy z pohledu žadatele Daniel Foltýnek, Smysl a poslání metody (kdo neměří, ten neřídí) Daniel Lanák, CBA z pohledu hodnotitele Radek Eliáš, Kvantifikace socioekonomických nákladů a přínosů

Představení mluvčích Ing. Renáta Václavková Pracuje jako akademický pracovník na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – TU Ostrava, oblasti působení: regionální rozvojové projekty, projektový management a dotační management. Má zkušenost s vedením projektů z oblasti vědy, výzkumu a inovací a mezinárodních projektů z Agentury pro regionální rozvoj, a.s.. Pracovala také jako projektová manažerka na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje.

Obecná poznámka o metodice a její vhodnosti pro strukturální fondy CBA – hodnotí nejen z finančního hlediska –kvantifikuje socioekonomické přínosy a náklady = vhodné pro veřejné projekty Cílem je optimalizovat projekty a vybrat nejefektivnější variantu projektu pro celospolečenský přínos Vhodná metoda pro snížení utopených nákladů – náklady, které vznikají bez ohledu na to, zda investice bude realizována či nikoli Socioek. náklady i přínosy mohou být pro různé subjekty (stát, obce, obyvatele apod.) Úskalí je v subjektivním pohledu na kvantifikaci přínosu a pohledu do budoucna

Představení mluvčích Ing. Daniel Konczyna V současnosti zastává pozici analytika v Agentuře pro regionální rozvoj v Ostravě. Praxi s finančním hodnocením investic a peněžních toků získal při zaměstnání v plynárenské skupině RWE. Je absolventem oboru Eurospráva, tématem regionální ekonomiky a ekonomickými teoriemi se zabývá dlouhodobě i jako interní doktorand Katedry regionální a environmentální ekonomiky na Ekonomické fakultě VŠB- TU v Ostravě.

Náročnost přípravy z pohledu žadatele Nacenění přínosů je pracné a náročné V analýze projektu je třeba své teze podložit konkrétními argumenty Přínosy jsou kalkulovány na poslední chvíli bez dostatečných podkladů

Představení mluvčích Ing. Daniel Foltýnek V roce 2000 nastoupil na pozici projektového manažera v Agentuře pro regionální rozvoj, a.s., Ostrava (ARR). V rámci agentury se více než 5 let podílel na rozvojových projektech a strategiích a byl regionálním zástupcem vládní agentury CzechInvest. V rámci Úřadu Regionální rady se podílel na designu systému hodnocení ekonomické návratnosti projektů ROP a přednáší kurz Studie proveditelnosti. Je vedoucím odboru marketingu a posílení absorpce.

Smysl a poslání metody (kdo neměří, ten neřídí) Rozdíl je mezi výstupem (můžeme si ho koupit) a výsledkem (nemůžeme si koupit, měníme postoje chování lidí – tyto počítáme v CBA) Výsledky slouží k rozpoznání skutečného přínosu projektu (úspěch nebo neúspěch) CBA dokáže měřit výsledky a porovnávat projekty mezi sebou Reg. rada má ve své strategii nastavenou hranici 8 % ERR, které budou generovat v průměru projekty schválené v ROP – hranice pro přijatelnost pro projekty nad 10 mil. Kč je 5,5 %.

Představení mluvčích Ing. Daniel Lanák Působí jako finanční analytik na odboru implementace programu. Účastnil se přípravy Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, zejména v oblastech administrativních postupů a finančního a ekonomického hodnocení projektů (CBA). Do té doby pracoval v Agentuře pro regionální rozvoj, kde spolupracoval na přípravě a řízení projektů v rámci předstupních nástrojů EU a programů v období

CBA z pohledu hodnotitele Hodnotící tabulky jsou nastaveny tak, aby byly naplněny indikátory ROP Hodnotící tabulky odrážejí min. požadavky na výsledky projektů Aby bylo možné posoudit projekty je třeba mít výpočty podložené kvalitními daty Pro ROP je připravena aplikace pro CBA Hodnocení probíhá na základě předložených dokumentů a ověřování uvedených dat (hodnotitel nedomýšlí za zpracovatele )

Představení mluvčích Ing. Radek Eliáš V současnosti pracuje jako finanční manažer HRAT, s.r.o. V oblasti regionálního rozvoje a přípravy projektů působí od roku 2004, kdy se podílel na zpracování několika desítek studií proveditelnosti a analýz nákladů a přínosů investičních projektů. Zkušenosti s CBA získal také při nastavení metodických postupů, oceňování socioekonomických přínosů a nákladů projektů a externím posuzování kvality CBA předkládaných projektů v rámci ROP.

Kvantifikace socioekonomických nákladů a přínosů Východiskem metody CBA je posouzení nulové varianty (co se stane když se nebude projekt realizovat) versus investiční varianta Konzistentnost kvantifikace přínosů s ostatními aspekty projektu (technické řešení, marketing apod.) Odpovídající přisouzení efektu projektu Správná časová kvantifikace přínosu Podložení kvantifikace průkaznými a seriozními daty

5 tipů k tématu CBA CBA snižuje utopené náklady CBA měří výsledky a porovnává mezi sebou varianty Hodnotící tabulky odrážejí min. požadavky na výsledky projektů Analýza CBA musí být podložena kvalitními daty Finanční výše za zpracování CBA neodpovídá kvalitě zpracované CBA