KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, 2014. FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslání Intervenčního centra
Advertisements

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Název vzdělávacího materiálu
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_VkZ.6.01-Šikana-prezentace
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
Mobbing psychický teror na pracovišti
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Sociální patologie SCPT SCPA
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Sociální patologie SCPT SCPA
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Problém internetové kriminality na základní škole.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRIMINALITA 2015 Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Šikana.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Bezpečnost i v kyberprostoru
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, 2014

FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový moment IV. Většina přijímá normy agresorů V. Totalita – dokonalá šikana Metodický pokyn MŠMT č /2008-6

MOBBING, BOSSING MOBBING– lze charakterizovat jako systematické zákulisní intrikování, omezování, teror řízený kolegy na pracovišti BOSSING – je obdobou mobbingu, avšak šikanování se dopouští přímý nadřízený – nesmyslné úkoly či požadavky na splnění nereálných termínů, vylučování z kolektivu…. SEXUAL HARASSMENT –veškeré sexuálně motivované jednání, které uráží důstojnost zaměstnanců na pracovišti §7, odst. 3 Zákoníku práce § 381 tr.z. – násilí vůči nadřízenému

Z POHLEDU TRESTNÍHO ZÁKONÍKU § 146 Ublížení na zdraví § 171 Omezování osobní svobody § 173 Loupež § 175 Vydírání § 176 Útisk § 184 Pomluva §185 Znásilnění §187 Pohlavní zneužití (děti) § 205 Krádež § 228 Poškození cizí věci

CITOVÉ TÝRÁNÍ A VYDÍRÁNÍ Citové týrání: Je takové chování dospělé osoby, které má vážný negativní vliv na citový vývoj a vývoj jeho chování Může mít formu verbálních útoků (ponižování, zatracování, zavrhování, zesměšňování) Forma fyzických útoků a fyzického násilí (rodinné konflikty, násilná izolace, omezování pohybu, vyvolávání pocitu strachu) – často propojeno s CAN Citové týrání může vyústit až po sebevraždu a jinou násilnou trestnou činnost Vydírání : kladení podmínek

TÝRÁNÍ A SEXUÁLNÍ ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ - CAN 1992 – zdravotní komise Rady Evropy Jde o veškeré vědomé či nevědomé aktivity, kterých se dopouští dospělý člověk (rodič, učitel, vychovatel,trenér, vedoucí….) na dítěti § 187 tr.z. Pohlavní zneužití - nepřekažení § 198 tr.z. Týrání svěřené osoby-oznamovací povinnost § 199 tr.z. Týrání osoby žijící ve společném obydlí § 201 tr.z. Ohrožování výchovy dítěte § 202 tr.z. Svádění k pohlavnímu styku § 204 tr.z. Podání alkoholu dítěti

P RÁVNÍ ÚPRAVA DOMÁCÍHO NÁSILÍ V ČR v českém právním řádu nové ustanovení § 215a tr.z. Listina základních práv a svobod Ústava České republiky Zák. č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů Zák. č. 135/2006 Sb. s účinností od – institut vykázání upraven i v zákonu o Policii §§ 44-47) + metodická příručka SARA DN Zák. č. 108/2006 Sb. o sociálních službách § 60a Intervenční centra Zák. č. 200/1990 Sb. o přestupcích - § 49 odst.1,písm, a), c) Zák. č. 40/2009 Sb. (nový trestní zákoník nahradil téměř 50 let starý trestní zákon č. 140/1961 Sb. – nově zaveden institut –nebezpečné pronásledování (stalking), institut domácího vězení)

SYSTÉMOVÉ A SYSTEMATICKÉ TÝRÁNÍ Systémové týrání : Je způsobeno tím systémem, který byl vytvořen pro pomoc a ochranu dětí a jejich rodin (instituce, které mají občanovi pomáhat necitlivé lékařské prohlídky, dítě je neprávem odděleno od svých rodičů, upírání práva na poskytování informací, právo být slyšen,nedostatečné poskytování služeb apod. Systematické týrání: Opakované, trvalé v intervalu nabývá na intenzitě