PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ: PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE? Č AS NA NOVÉ PRÁVNÍ NÁSTROJE INSPIROVANÉ ZAHRANIČÍM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
ohroženým domácím násilím
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Subjekty trestního řízení
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ VI. ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY ITÁLIE.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Školská sociální práce
Občanské soudní řízení I.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ: PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE? Č AS NA NOVÉ PRÁVNÍ NÁSTROJE INSPIROVANÉ ZAHRANIČÍM

R EALIZÁTOR KONFERENCE proFem – Konzultační středisko pro ženské projekty, o.p.s. Plzeňská 66 Praha Tel proFem, o.p.s.

P ŘEDSTAVENÍ Mgr. Veronika Ježková - právník tel.: proFem, o.p.s.

O BSAH Informace o proFem – Konzultační středisko pro ženské projekty, o.p.s. (dále jen „proFem“) I. Úvod a co nás konkrétně trápí? II. Kritické oblasti III. Diskuse a dotazy IV. Závěr proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? Od roku 1993 velký legislativní pokrok v boji proti násilí na ženách, včetně domácího a sexuálního násilí (v trestním zákoně, dále v zavedení institutu vykázání a vytváření intervenčních center. Přesto je u nás stále nahlášen nízký počet případů domácího násilí a znásilnění, je omezený přístup obětí domácího a sexuálního násilí k právní pomoci, je nedostatečná právní pomoc obětem trestných činů a jejich nedostatečná právní i praktická ochrana je zde nedostatek školených profesionálů a odborníků, kteří se aktivně podílí na odhalování, potírání a prevenci domácího násilí. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? Co nás konkrétně trápí? Právní úprava domácího násilí do našeho právního řádu vstoupila již prostřednictvím zákona č. 135/2006 Sb., ačkoli od té doby prošla určitým vývojem, tento nereflektuje nejpalčivější problémy patalogického jevu Ani nový občanský zákoník (zákon č. 89/2013 Sb.), který zcela nově implementoval hmotněprávní úpravu domácího násilí a na něj navazující nový zákon o zvláštních řízeních soudních (zákon č. 292/2013 Sb.) nesplnil potřebná očekávání Právní úprava domácího násilí a násilí na ženách je roztříštěna do několika zákonů a není komplexní, resp. působí matoucně a nejednotně. Ačkoli zákonodárce hledal inspiraci při „nápravě“ chybějící právní roviny v právních úpravách Slovenska, Rakouska, Itálie a Spolkové republiky Německo, jakoby při své záslužné práci zůstal trochu „na půl cesty“. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? I.Absence soukromoprávních ustanovení na ochranu proti domácímu násilí (majetkové vypořádání manželů) Ženám, které se rozhodnou odejít od násilníka, hrozí, že budou žít v bídě a nedosáhnou na sociální dávky. Ke „svému“ majetku, resp. jeho části (pokud z ní ještě v mezidobí, kdy opustily společné obydlí, ještě něco zbylo) se dostanou až po dlouhých peripetiích v podobě řízení „o děti“, „rozvodového řízení“ a „řízení o majetek“. Oběti domácího násilí často čelí vydírání ze strany partnera agresora a „výměnou“ za svěření nezletilého dítěte do své výlučné péče, a aby se vyhnuly dlouhým psychicky i ekonomicky náročným soudním řízením o nezletilé, signují jednoznačně nevýhodné majetkové vypořádání společného jmění manželů na dobu po rozvodu manželství. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? II.Nulový odraz existence a reflektování domácího násilí ve věcech péče soudu o nezletilé Kritické jsou a) délky jednotlivých řízení a b) opomíjení skutečnosti, že dítě přítomné domácímu násilí, byť jako nepřímá oběť je týraným dítětem se všemi důsledky s tímto souvisejícími. Propojením řízení o rozvod s řízením o výchovném prostředí a výživě by soud získal transparentnější informace pro své rozhodování. Přínos v podobě psychické stability osoby stižené domácím násilím, neboť je prokazatelné, že pro osobu vystavenou dlouhodobému působení domácího násilí představuje dvojí soudní řízení extrémní psychickou zátěž v podobě opětovného setkávání s agresorem. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? III.Podceňování až přivírání očí nad fenoménem neplacení výživného a nedostatečná ochrana samoživitelů U žen, které se rozhodly opustit partnera z důvodu domácího násilí je pravidlem, že partner výživné na dítě neplatí úmyslně. Tyto ženy mají oprávněné obavy z velkého sociálního propadu a setrvávají proto ze strachu v nebezpečném prostředí. Možnost výplaty zálohovaného výživného by pro ženy ohrožené domácím násilím byla znatelnou ekonomickou pomocí (prevence, ale i odvrácení již nastalé chudoby). Vymáhání dlužného výživného po povinném rodiči se tak přesune na stát a žena je tak ušetřena dalších, byť i jen formálních, kontaktů s násilným partnerem. Při vymáhání výživného je stát vůči dlužníkovi v mnohem lepší pozici než osamělá žena. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? IV.Nedostatečná ekonomická ochrana obětí domácího násilí a násilí na ženách – absence komplexní bezplatné právní pomoci Detekované nedostatky: Poskytování bezplatné právní pomoci není jednotné ani systematické. Právní úprava je roztříštěná a nepřehledná. Potenciální příjemci/kyně právní pomoci postrádají dostatek informací. Nejednotná kritéria posuzování nemajetnosti. Právní pomoc se zaměřuje na řízení před soudem.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? V.Vzdalování se praxe a legislativy v oblasti ochrany obětí trestných činů souvisejících s domácím násilím Detekované problémy: Oběti domácího násilí nejsou považovány za zvlášť zranitelné oběti. Nemožnost včasného uplatnění nároku na náhradu škody při maximálním dodržování ochrany oběti před pachatelem. Nenaplnění práva oběti na ochranu před sekundární viktimizací. Právo na poskytnutí peněžité pomoci obětem trestných činů je neúměrně protahováno. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? VI.Formální zakotvení ochrany před znásilněním a domácím násilím a postihem znásilnění a domácího násilí, tj. reálné vymahatelnosti práva se zcela rozcházejí Trestní zákoník disponuje několika trestnými činy pokrývající konkrétní jednání „domácího násilí“ a souvisejících jednání (znásilnění, sexuální nátlak, nebezpečné pronásledování). Mnoho nahlášených případů domácího násilí končí v přestupkovém řízení (dle zákona č. 200/1990 Sb., zákon o přestupcích), které ale v naprosté většině případů končí neúspěchem oběti domoci se ochrany tímto zákonem. proFem, o.p.s.

PRÁVO A DOMÁCÍ NÁSILÍ : PROMÍTÁ SE LEGISLATIVA DO PRAXE ? VII.Mezery v „integrovaném záchranném systému“ v boji proti domácímu násilí – absence pomáhajících profesí (školská sociální práce) Kapacitně je nemožné přenášet na pedagogické pracovníky výkon funkce preventisty, diagnostika patologického jevu domácího násilí, jakéhosi advokáta, ombudsmana, mediátora a krizového interventa, kteří jsou důležití při prevenci a odvracení domácího násilí, resp. jeho důsledků. Využijme možnost danou zákonem o sociálních službách a učiňme sociálního pracovníka ve školách obligatorním článkem a nedílnou součástí školského ekosystému, rozšíříme tak možnosti včas podchytit negativní dopady domácího násilí. proFem, o.p.s.

D ĚKUJEME ZA POZORNOST proFem, o.p.s. Plzeňská 66 Praha 5 – Tel.: