Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jiřina Štamberková
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Dokumentace k zajištění BOZP
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Vedení prvotní evidence Ing. Martina Krejčí, Ph. D.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
3.ročník technické lyceum
Legislativa.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Dokumentace k zajištění BOZP
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Odborná veterinární činnost
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Kontrola veterinárního lékaře Kontrola veterinárního lékaře v souvislosti s používáním léčiv Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.
Zkušenosti z kontrol: skot Větrný Jeníkov Bureš J., Pokludová L., Koutecká L.ÚSKVBL.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat.  vychází ze směrnice Rady 2008/120/ES ze dne 18. prosince 2008, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Ochrana veřejného zdraví
Ochrana hospodářských zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Novela veterinárního zákona
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Změna veterinární legislativy
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010

§4 a 5 povinnosti chovatele §5 odst 1, 2 hosp. zvířat – evidence léčiv, pro VL vyplývá evidence ze Zákona o léčivech Způsobilost §58 a 59, odst a Odborná způsobilost – krvavé zákroky (inj.) Aplikace pouze volně prodejných léčiv

Prováděcí vyhláška 208/2004 (464/2009, Smernice Rady 2008/120/ES) Minimální standardy pro ochranu prasat (§3 ) Odst 9 – manipulativní materiál (taxonomicky vyjmenovaný: seno, sláma, dřevo, piliny, kompost, rašelina nebo směsi těchto materiálů) Odst 11 – Trvalý přístup k napájecí vodě (mokré krmení) Odst 12 – rutinní krácení ocasu a broušení špičáků ne Odst 15d- etologické aktivity prasnic Odst 16c – odstav v 28 dnech (výjimky) Odst 18 – odkladný účinek pro rozměry kotců apod. vyjma odst 9, od

Zákon 154/2000 ve znění 344/2006 Sb. §6 Chovatelské podmínky prasat Evidence HZ, označování - § 22 Označování prasat Vyhl. 136/2004 §18-21 označení prasat, do odstavu nebo 7 dní po nakoupení z 3.zemí odborně způsobilá osoba – u psů precedens, nyní u koní

Zákon č.246/1992 Sb. + vyhláška č. 4/ nařízení Rady (ES) č. 1/ nařízení (ES) č. 1255/97 (místa odpočinku – tzv. kontrolní stanoviště) + veterinární zákon 166/1999Sb. Revize nařízení 1/2005 u ledu Navigační systémy – u ledu TRACES systém – má výpočet trasy – chtějí zavést mapky a plánovač tras Zveřejňování schválených shromažďovacích středisek, schválených obchodníků, laboratoří apod. – od 1/1/2010 ne Komise ale přímo ČS na svých webvých stránkách – dle rozhodnutí Komise 2009/712/ES

§40 Klasifikace VL §80 Předepisování léčivých přípravků §94 farmakovigilance VL §101 Kontrolní činnost a §103 Správní delikty Autogenní vakcíny a medikované krmivo Prodej léčiv distributorem chovateli na základě předpisu VL Vyhláška 325/2003(344/2008) používání veterinárních léčiv – kaskáda §3 §7 evidence chovatele; §8 veterinárního lékaře §9 evidence o vydání receptu

§3 Vztahy mezi veterinárními lékaři a jejich vzájemné jednání jsou přímé a čestné. §9, bod 9) Veterinární lékař musí vést průkaznou evidenci o výkonu odborné činnosti, preskripci a výdeji léčiv. § 11, bod 6) Veterinární lékař nesmí snížit úroveň veterinárního stavu tím, že přijme zakázku chovatele, o němž je mu známo, že byl doposud pravidelným zákazníkem jiného veterinárního lékaře, dříve než byl řádně ukončen vztah mezi původním veterinárním lékařem a jeho pravidelným zákazníkem.

Federace veterinářů Evropy (FVE) reprezentuje 200,000 veterinářů z 38 zemí a definuje veterinární činnost jako: Všechna hmotná a nehmotná vyšetření vedoucí k diagnóze, léčení a prevenci onemocnění, bolesti včetně preskripce léčiv, všechny zákroky působící bolest všechny invazivní zákroky všechny zákroky do potravinového řetězce s dopadem na veřejné zdraví Veterinární osvědčování, týkající se kterékoliv výše uvedené činnosti