Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/03.0028, který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Operační systém Linux.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Co je Linux? Základní pojmy
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Operační systémy I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Internetový prohlížeč
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Windows 7.
Srovnání operačních systémů
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Operační systémy - úvod
Operační systémy Emanuel Soule.
Operační systémy 1.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Informatika – Operační systémy
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad Lužnicí v letech 2011 – Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Předmět:INFORMATIKA Ročník:9. Tematický okruh:Software Název učiva:OPERAČNÍ SYSTÉMY Rozdělení operačních systémů Autor:Mgr. Kamila Bumbová

Prezentace Powerpoint 2 OPERAČNÍ SYSTÉMY

Prezentace Powerpoint 3 CO JE OPERAČNÍ SYSTÉM? je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti při startu počítače bez něj by se počítač nespustil je to velmi komplexní software (soubor programů)

Prezentace Powerpoint 4 FUNKCE OPERAČNÍHO SYSTÉMU zajištění komunikace s okolím řízení a zpracování programů údržba informací na externích pamětech

Prezentace Powerpoint 5 HISTORIE OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ První počítače operační systém neměly a programátor musel do stroje zadávat přesně binární kód (jedničky a nuly). S rozvojem výpočetní techniky se ale tato metoda stala neúnosná, proto programátoři vytvořili několik tzv. programovacích jazyků. Místo nekonečných řad nul a jedniček se zadávaly příkazy v osmičkové a šestnáctkové soustavě, později i celá slova. Nejstarším programovacím jazykem byl Short Code z roku 1949.

Prezentace Powerpoint 6 DOS disk operating systém velmi rozšířený a známý operační systém mezi lety cca 1980 – 1995 (dnes zastaralý) POHLED DO HISTORIE

Prezentace Powerpoint 7 Windows (firma Microsoft) Mac OS (firma Apple) Unix Linux (varianta Unixu) Ubuntu (varianta Linuxu) NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ OPERAČNÍ SYSTÉMY:

Prezentace Powerpoint 8 WINDOWS česky „okna“ nejpoužívanější na světě firma Microsoft (zakladatel Bill Gates) velmi dobré grafické rozhraní vývoj: NT, XP, Vista, 7, 8 mají nabídku „Start“

Prezentace Powerpoint 9 MAC OS operační systém určený pro počítače Macintosh od roku 2001 firma Apple (jeden ze zakladatelů Steve Jobs) jde používat jen na vybraném hardwaru

Prezentace Powerpoint 10 UNIX ochranná známka operačního systému vytvořeného firmou AT&T v roce 1969 spolutvůrcem je americký programátor Dennis Ritchie Unix je synonymem pro otevřený systém (open systém = je možno ho volně šířit a upravovat)

Prezentace Powerpoint 11 LINUX vychází z Unixu je to známý příklad svobodného a open source softwaru - celý jeho zdrojový kód je k dispozici zdarma pro veřejnost, kdokoli jej může používat, upravovat a dále distribuovat, pokud k němu dodá i zdrojové kódy

Prezentace Powerpoint 12 pokračování LINUX zpočátku byl vyvíjen a používán pouze jednotlivými nadšenci, později ale získal podporu velkých společností, např. IBM, Nokia a Novell dnes použití hlavně u serverů název je odvozen z křestního jména jeho tvůrce Linuse Torvaldse a koncovka „x“ odkazuje právě na Unix

Prezentace Powerpoint 13 UBUNTU volně šiřitelný „podvarianta“ Linuxu vhodný pro pracovní stanice, servery, domácí počítače i notebooky každých 6 měsíců zveřejňuje nové verze

Prezentace Powerpoint 14 rozšíření OS v období

Prezentace Powerpoint 15 POROVNÁNÍ OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Nyní se pokusím stručně charakterizovat a porovnat dva nejpoužívanější OS: Linux Windows Poznámka: Nebudu se dále zabývat systémem Mac OS, přestože má na trhu větší podíl než Linux, ale kvůli nekompatibilitě s osobními počítači se stává pro běžného uživatele méně dostupným.

Prezentace Powerpoint 16 LINUX  Jedná se o svobodný software, je tedy šířený zdarma. Má mnoho distribucí, každý si vybere tu, která se mu nejvíce hodí (jsou verze pro starší počítače, netbooky, výkonnější stroje, …)  Pro Linux prakticky neexistují žádné životaschopné viry, je tudíž i poměrně bezpečný.  Linux má malé nároky, nejnovější verzi Linuxu tedy rozjedete i na starších počítačích.  Díky tomu, že je zdarma, vzniká velký počet distribucí, není tedy lehké zorientovat se ve všech jeho verzích.  Je vhodný spíše pro pokročilé uživatele a programátory.

Prezentace Powerpoint 17 WINDOWS  Na rozdíl od Linuxu není šířen zdarma, je tedy nutno si zakoupit licenci.  Výhodou je široká dostupnost a kompatibilita hardwaru i softwaru a plná podpora českého prostředí.  Od verze Windows XP se nevyskytují výrazné problémy se stabilitou, avšak je nutné dbát na pravidelnou aktualizaci.  V současnosti jsou Windows nejrozšířenější operační systémy (jsou nainstalované na cca 90% počítačích).

Prezentace Powerpoint 18 SHRNUTÍ LINUX versus WINDOWS Linux je volně šiřitelný (zdarma) má mnoho variant nízké HW nároky vhodný spíše pro pokročilé uživatele, nabízí velkou volnost systémy Windows jsou velmi stabilní vhodné i pro běžné uživatele kompatibilita prakticky se všemi programy, které jsou vyvíjeny Windows

Prezentace Powerpoint 19 vypracovala Mgr. Kamila Bumbová určeno pro výuku předmětu informatika použité obrázky jsou z galerie programu MS Powerpoint a cs.wikipedia.org zdroje