Jižní Korea & Singapur Miroslav Řehoř. Kapitoly prezentace : Jižní Korea základní informace povrch, hospodářství historie obrázky Singapur (to samé )Singapur.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
VY_32_INOVACE_03 Asie - povrch
Itálie.
AFRIKA Geografická poloha.
Afrika, Asie.
SLOVINSKO.
Singapur.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
IRSKO Robin Plch 8.A
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
STUDENÁ VÁLKA.
Korea.
BELGIE.
Subtropy.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Singapur.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Úřední název: Korejská Republika (Tehan Mingug)
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Portugalsko Info a obrázky.
ASIE.
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Lidová republika Bangladéš
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
VY_32_INOVACE_19 Asie - Japonsko - pracovní list
Mimoevropské regiony – Východní Asie– Korejský poloostrov
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
SLOVINSKO.
Austrálie.
HONG KONG “VOŇAVÝ PŘÍSTAV” By T.P..
Rusko 20. ledna 2006.
STŘEDNÍ ASIE.
LITVA.
Geografické údaje Řecka
Hlavní města Austrálie
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Čína Jan Dušek.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Přírodní podmínky Asie
Malajsie.
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kanada.
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_03B_Japonsko Téma: Zeměpis Ameriky a.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Libanon
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Melanésie
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Jižní Korea & Singapur Miroslav Řehoř

Kapitoly prezentace : Jižní Korea základní informace povrch, hospodářství historie obrázky Singapur (to samé )Singapur pohlednice

Jižní Korea – základní informace rozloha : km 2 počet obyvatel : hlavní město : Soul ( ob.) nejvyšší bod : Halla-San (1950 m.n m jazyk : korejština náboženství : 46% křesťané, 26% budhisté, 26% konfuciáni, ostatní státní zřízení : republika měna : jihokorejský won

Geografie Jižní Korea zaujímá J část Korejského poloostrova. Ze západu je Žluté moře, na východě Japonského moře. Zajímavostí je, že poválečná nevraživost vůči Japonsku se promítla i do geografických názvů: Korejci Žluté moře nazývají Západní moře, Japonské moře pak nazývají Východní moře.Korejského poloostrova Terén je velmi hornatý (pohoří Diamantové hory), a většina půdy není obdělávatelná. Na JZ a JV země jsou nížiny, ty ale zaujímají jen 30% plochy země. Protíká zde řeka Humgang. V blízkosti Korejského poloostrova je asi menších ostrovů a ostrůvků, z nichž největší je ostrov Čedžudo (1 845 km 2 ),asi 100 km od jižního pobřeží. Na tomto ostrově je také nejvyšší vrchol Jižní Koreje, vyhaslá sopka Halla-san (1 950 m.n.m.). Podnebí je v jižní Koreji mírné. V létě nastává krátké období dešťů, zimy mohou být velmi tuhé. Průměrná lednová teplota v Soulu je od -7 ˚C do +1 ˚C, průměrná teplota v červenci je od 22 ˚C po 29 ˚C. Zimní teploty jsou vyšší na východním pobřeží. Většina srážek spadne v letním období dešťů. z nerostného bohatství : zlato, černé uhlí, wolfram, …

Průmysl Jižní Korea má desátou největší ekonomiku na světě a třetí největší v Asii, za jediným Japonskem a Čínou. Jako jeden z východních Asijských tygrů, to dosáhlo rychlého ekonomického růstu přes exporty vyráběného zboží. Toto je v ostrém kontrastu ke stagnaci ekonomiky Severní Koreje, který obrátil se na horší od rozkladu Sovětského svazu. z průmyslů zde převládají: strojírenský (hlavně automobily - Hyundai, Kia), dále textilní, potravinářský, elektronika (Samsung, LG, iRiver,..), a další

Založení Na konci 2.světové války byla Korea rozdělena podél 38. rovnoběžky na severní část, jež byla okupována Sovětským svazem, a na jižní část, jež byla okupována Spojenými státy. Obě části založily vlastní vládu v roce Korejská válka V červnu 1950 překročila vojska KLDR hraniční rovnoběžku a zahájila tak Korejskou válku. Spojenými státy a OSN podporovaný jih a komunistickým blokem zaštiťovaný sever se nakonec dostaly do slepé uličky a musely podepsat příměří v roce 1953, kdy byl Korejský poloostrov rozdělen demilitarizovanou zónou přibližně v oblasti původní demarkační linie. Autokratický režim Po válce byla autokratická vláda Li Syn - Mana odstavena od moci studentskými povstánimi a v roce 1960 byla ustanovena krátká doba občanské vlády. Avšak vojenský převrat vedený generálem Park Chung-hee v následujícím roce nastolil diktaturu, která trvala 18 let, během níž ekonomika prudce posílila. Park byl zavražděn v roce 1979 a dalším překvapivým převratem se zmocnil moci generál Chun Doo-hwan. Masivní studentské demonstrace na jaře roku 1980 měly za následek tvrdý vojenský zákrok a masakr v Kwangdžu ( Povstání v Kwangdžu).Park Chung-hee generálChun Doo-hwan Demokratizace Občanské nepokoje způsobily konec vojenské vlády a demokratické reformy postupně pokračovaly pod vládou Roh Tae-woo, Kim Young-sam a Kim Dae-jung.Roh Tae-wooKim Young-samKim Dae-jung V 90. letech se Jižní Korea stala jednou z velkých světových ekonomik. V roce 1996 se Jižní Korea připojila k OECD Přestože národ velice ekonomicky strádal během Asijské finanční krize, Jižní Korea je dnes plně fungující moderní demokracií a jedním z asijských tygrů. obsah

Singapur – základní informace rozloha : 692,7 km 2 počet obyvatel : hlavní město : Singapur nejvyšší bod : Bukit Timah (168 m n.m.) jazyk : čínština, malajština, angličtina, tamilština náboženství : budhisté, muslimové, křesťané, taoisté, hinduisté,… státní zřízení : republika singapurský dolar národnosti: 78% Číňané, 14% Malajci a 7% Indové

Geografie Singapur leží na ostrově, který je oddělen od malajského poloostrova úzkým průlivem. Ostrov je mírně zvlněný a má uprostřed kopec s výškou 175 m.n.m. Klima je po celý rok stejně teplé a vlhké. Monzuny přináší velké množství srážek.

Hospodářství Singapur patří mezi nejvyspělejší státy světa, je světovým finančním, obchodním a dopravním centrem. Toto přístavní město je velmi dobře udržované. Průmyslová orientace státu je na farmacii a lékařství. Je zde také vybudovaná rafinérie. Dále je tu jedno z největších obchodních center. Singapur je také velice důležitý dopravní uzel. Je druhým největším přístavem světa. Letiště Changi je dopravním uzlem mezi Evropou, Asií a Austrálií. Zajímavostí je, že i přes svou malou rozlohu má Singapur armádu, která má přes vojáků.

Obrázky

Konec zdroje :