Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
VEDENÍ NUTRIČNÍHO DEKURZU (dle FN Bohunice) LÉČEBNÁ VÝŽIVA – 3. ROČNÍK JANA STÁVKOVÁ ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ambulantní blok Ambulance- 1. styk s pacientem vyšetření pacienta,
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Prezentace – výklad učiva
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Energetická hodnota dětské výživy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Diferencované stravování
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Novinky v enterální výživě

2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora

3 Fakta o podvýživě v nemoci Špatná nebo nedostatečná výživa = běžný, často neřešený problém Prevalence podvýživy – 35-87% onkologické onemocnění – 60% neurologické onemocnění – 50% zlomeniny krčku femuru – 50% hospitalizovaných pacientů >60 let – až 60% seniorů v domácím prostředí

4 Který pacient je podvyživený?

5 Čeho si všímat Vyšší tělesná hmotnost může maskovat nutriční deficity a i chorobně obézní mohou být podvyživení. Doporučené nutriční postupy pro prevenci a léčbu proleženin, EPUAP 2003

6 Čeho si všímat Váhový úbytek ≤5% za 3 měsíce ≤10% za 6 měsíců Snížený příjem stravy o 25% denního příjmu Hubenost (BMI pod 18,8 resp. 20 u onko. Dg.) Riziková diagnóza/léčba

7 Čeho si dále všímat Únava, astenie Náhlá změna vzhledu pacienta Časté infekce

8 Příčiny malnutrice u hospitalizovaných nemocných  Chybějící mechanismus  identifikace rizikových  nemocných Nedostatky při podávání stravy (množství, kvalita, způsob podání, pomoc, sledování příjmu…) Vliv léčby (chemoterapie, radioterapie, antibiotika, chirurgický zákrok…)

9 Boj o zdraví = boj o protein Se stoupajícím věkem se snižuje obsah bílkovin v organizmu, klesá jejich syntéza i využití. Sobotka L, Nutrition in elderly. Basics in clinical Nutrition, Galén 2004, Jurašková B. a ost., Poruchy výživy ve stáří, Medicína pro praxi 2007, 4(11), 443-6

10 Potřeba bílkovin Potřeba bílkovin na v g/kg/den Celková potřeba u 70kg člověka Zdravý dospělý0,8-1,0g/kg/den56-70g/den Zdravý senior1,0-1,2/kg/den70-84g/den Onkologický pacient 1,5- 2/kg/den g/den Potřebné množství bílkovin prakticky nelze dodat běžnou stravou

11 20 g bílkovin 5xdenně

12 Vysokoproteinová výživa Zaručený zdroj bílkovin Energie kcal/1balení Bílkoviny 11,9-20g/balení Nutridrink Creme (4 příchutě) Nutridrink Protein (3 příchutě) Nutridrink Compact Protein (4 příchutě) Obvyklé dávkování: 1-3 balení denně – doplnění běžné stravy

13 Prokázaný klinický přínos sippingu – Snížení mortality – Snížení komplikací – Kratší dobu hospitalizace – Zlepšení tělesné hmotnosti / váhového úbytku – Zlepšení funkčního stavu – Zlepšení svalové síly Stratton et al, 2003; Stratton and Elia, 2007

14 …vždy, když běžná strava nestačí

15 Kdy použít Nutridrink Onkologičtí pacienti: pomáhá stabilizovat nebo zlepšit nutriční stav Křehcí senioři: pomáhá udržet nebo zvýšit sílu Pacienti po operaci: pomáhá při hojení a rekonvalescenci

16 Kdy použít Nutridrink - obecně Vyšší potřeba nebo nižší příjem energie a živin Nechutenství Nemožnost přijímat pevnou stravu Kontraindikace pevné stravy Vyšší věk

17 Informace pro pacienty a jejich rodiny:

18 Tipy a triky Nutridrink chutná nejlépe chlazený Nutridrink lze ohřát do 50st. Nutridrink lze zmrazit Nutridrink lze přidat do stravy (omáčky, kaše) Nutridrink lze dochutit Nutridrink lze ředit Recepty na Je vhodné kombinovat více příchutí Nenechat se odradit počátečním neúspěchem

19 Rozhodovací strom LZE PODÁVAT STRAVU PER OS ? LZE POUŽÍT TRÁVICÍ TRAKT ? ANO, v dostatečném množství BĚŽNÁ STRAVA ANO, částečně BĚŽNÁ STRAVA +SIPPING ENTERÁLNÍ VÝŽIVA SONDOVÁ KOMBINACE ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVY PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA ANO ANO, částečně NE

20 Základní výživa Když běžná strava nestačí Energie 300 kcal ve 200ml nebo125ml Bílkoviny 12g Nutridrink (6 příchutí) Nutridrink Compact (6 příchutí) Nutridrink MultiFiber (4 příchutě) Nutridrink Yoghurt (2 příchutě) Obvyklé dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy 5-7 lahviček denně – samostatný zdroj výživy Nejméně 14 dnů

21 Speciální výživa Nutridrink Juice Style: pro dietu bez tuku Energie 300kcal/200ml, Bílkoviny 8g, Příchutě 2 Dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy Cubitan: výživa při dekubitech/ranách Energie 250kcal/200ml, Bílkoviny 20g, Příchutě 3, zvýšený obsah argininu, vitaminů C, E a zinku Dávkování: 1-3 lahvičky denně až do zhojení dekubitu/rány Diasip: výživa u diabetu a poruchách glukózové tolerance Energie 200kcal/200ml, bílkoviny 9,8g, Příchutě 3 Dávkování: 2-3 lahvičky denně – doplnění běžné stravy 8-10 lahviček denně jako úplná náhrada stravy

22

23 Složení FortiCare 125 ml Energetická denzita 1,6 kcal/ml Obsah energie 205 kcal = 863 kJ Bílkoviny 11 g Mastné kyseliny EPA 0,75 g DHA 0,37 g

24

25 Děkuji za pozornost Bc. Daniela Hořelková,