ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 10. Možnosti kontroly efektu pohybových programů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimédia Video a zvuk.
Advertisements

Operace s vektory.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
TV, video.
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POZNÁMKY ve formátu PDF
MONITOR.
Zadání - úkol Vyhotovit měřickou dokumentaci zadané části stavebního objektu ► digitální + tištěná podoba Fasáda J. Hodač – VT FTG 1.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Téma č. 7 princip, blokově základní obvody
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Tato prezentace byla vytvořena
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Příprava plánu měření pro přírubu
Inerciální měřící systémy
Počítačová grafika – rastrová grafika
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
3. Mechanická energie a práce
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Středové promítání dané průmětnou r a bodem S (Sr) je zobrazení prostoru (bez S) na r takové, že obrazem bodu A je bod A‘=SAr. R – stopník přímky.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Počítačová podpora konstruování I 14. přednáška František Borůvka.
Rastrová grafika E4.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Multimédia Žlutířová Eva.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Video a fotografie z mikroskopu Michal Jurajda. Obsah  Funkce optického mikroskopu  Možnosti instalace kamery/fotoaparátu  Výhody a nevýhody jednotlivých.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
25. září 2012 Hotel Mlýn Vílanec Zpracování videozáznamů Metodika v anglickém jazyce reg. č. CZ.1.07/1.3.50/
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Periferní zařízení počítače - opakování
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Technické zobrazování
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Geografické informační systémy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Princip digitálního vysílání
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
Výpisky z fyziky − 6. ročník
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Autor: Honnerová Helena
Povrch krychle.
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 10. Možnosti kontroly efektu pohybových programů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Hodnocení polohy a pohybu Kvantitativní Hodnocení je prováděnou pomocí kvantifikace konkrétní fyzikální veličiny (čas, dráha, výška, hmotnost atd.) Kvalitativní Hodnocení je prováděno pomocí kvalitativních parametrů (většinou subjektivní názor hodnotitele)

Kvantitativní hodnocení Příklad běh: –Parametrem pro hodnocení může být určená vzdálenost překonaná za nejkratší dobu. dráha - s(m) čas - t(s) Zde může být měřítkem kvality kvantitativní hodnota – nejlepší běh je ten nejrychlejší.

Délka a doba kroku Okamžik, kdy bérec prochází vertikálou (shodný okamžik v obou snímcích) t1=02:33:06st2=02:33:13s Bod 0 – 0cm Bod 1- 3,42 mBod 3 – 5,18 m

Vyhodnocení Délka kroku Vůči výchozímu bodu 1 – 0m bod 3 – bod 25,18m – 3,42m= 1,76m Čas kroku t1=02:33:06st2=02:33:13s t2-t1 = 0,28s Videozáznam má 25 snímků za sekundu, to znamená že každý snímek trvá 1/25s = 0,04s

Určení plošných souřadnic vybraných bodů Rovina musí být kolmá na osu pozorovatele Plošná analýza 2D umožňuje popsat body ve dvou osách (v rovině) Do roviny zobrazení musí být zavedené měřítko X y 400 cm 300 cm

Volba záběru Podle zvoleného záběru je potřeba zvolit kalibraci a vzít v úvahu možné výsledky Zde je možné vyhodnotit body, které jsou v rovině kalibrace – v rovině podložky (země). Body pro analýzu jsou v úrovni podrážky běžecké boty.

Analýza prostorová – 3D Y X Z 00, osa rovina prostor

Stereometrie Lidské oči snímají dva plošné obrazy Z nich se v mozku vytváří prostorový vjem Mimo dvou pohledů (úhlů) se zapojuje zkušenost (světlo, stín, předměty vzdálenější ze zdají menší apod.) Pro technické snímání je zapotřebí minimálně dvou kamer. Prostorová rekonstrukce se provádí výpočtem na základě kalibrace Kvalita rekonstrukce je závislá na kvalitě použité techniky a zpracování

Základy prostorového výpočtu korespondujících bodů Každý bod, který je viditelný ze dvou pohledů lze nazvat korespondujícím. Každý bod je reprezentován v každé kameře ve vlastním plošném souřadném systému Kalibrací prostoru pomocí krychle nebo kvádru určíme polohu „známých“ bodů a jejich vzdáleností. Vůči nim je možné určit polohu každého dalšího bodu pomocí „koeficientů“. Nejběžnější postup se nazývá DLT (direct linear transformation)

Vybrané body lidského těla Jedná se především: Kloubní spojení Konce segmentů Jinak významné nebo popsatelné body

Těžiště těla – výslednice tíhových sil Segment Relativní hmotnost Hlava0,074 Trup0,448 Stehno0,124 Bérec0,046 Noha0,016 Nadloktí0,029 Předloktí0,017 Ruka0,007

Další možné parametry hodnocení

Označené body Zvolené body na lidském těle je možné označit značkou, kterou lze v obraze přesně identifikovat. Použitá značka může být vytvořena zakreslením nebo nalepením přímo na kůži, případně na oblečení. Jedná se výhradně o povrchové body a takto k nim je nutné přistupovat Jejich největší výhodou je jednoznačná poloha a tím i vysoká přesnost odečtu.

Neoznačené body Neoznačené body jsou vybrány a jejich poloha určena operátorem během odečtu. Jejich hlavní nevýhodou je subjektivní chyba operátora. Tímto způsobem je možné zadat body, které by metodou povrchových značek nebylo možné určit.

Možnosti identifikace bodů

Technika pro snímání - video Kvalita obrazu je dána parametry televizního obrazu. Televizní obraz PAL se skládá z 625 (575) vertikálních řádků se 740 body v každém řádku. Poměr šířka – výška obrazu je 4:3 Počet zobrazitelných bodů TV obrazu může být max. méně než bodů (oproti digitálním fotoaparátům – 5 megapixelů) Počet zobrazovaných snímků je 25 za sec. (odvozeno od frekvence el. sítě 50 Hz, 220V) Televizní systém NTSC má 30 snímků za sec. (odvozeno od frekvence el. sítě 60 Hz, 110V) – USA, Japonsko

Videotechnika Kvalita obrazu – formát VHS – cca 300 řádek – formát S-VHS ( Sony Hi-8) 450 řádek – formát DV (miniDV) 576 řádek TV norma řádek – 720 bodů Nároky na paměťový prostor 625 x 720 = bodů, pro každý bod 3 byte barevné informace, každý snímek 1MB, za sekundu 25MB, za minutu 1,5 GB Digitální kamera používá standardní kompresi 5:1 s datovým tokem 3,6MB za sekundu, to znamená 13GB na hodinový záznam

Snižování objemu dat DV formátu velikostí obrazu zmenšením počítačového snímku 640x480 na 320x240 se objem dat zmenší na čtvrtinu snižováním počtu snímků za sekundu záznam s 12 snímky bude mít velikost poloviční snižováním počtu nezbytných informací komprese pomocí redukce jasových a barevných složek, MPEG, DivX apod. Všechny komprese snižují kvalitu záznamu a proto jsou pro použití v analýzách nevhodné!