Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Základy přírodních věd
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Viry.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
RISKUJ Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ Předmět Biologie Ročník a obor 1.ročník.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Antibiotika.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
?.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
[1] Léčiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
nebuněční parazité buněk
PLÍSNĚ MÍŠA.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Chemie pro člověka.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Protiinfekční imunita 2
Antivirotika.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Léky a antibiotika V této prezentaci naleznete grafy z pracovních listů SW 1 a SW 2.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Antimykotika.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Vypracoval: JAN HRUBAN
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do problematiky antimikrobiální léčby
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Význam a výskyt sacharidů
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

 Škola: Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice  Autor: Miloslava Koláčková  Předmět: Chemie  Anotace: Materiál je určen pro žáky 3.ročníku gymnázia.  Týká se využití chemických látek v praxi.  Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní informace

Metodický pokyn  Popis práce s materiálem  Materiál je určen pro výkladovou hodinu chemie.  Očekávání a cíle  Využití chemických látek v praxi. Základní dělení léčiv a jejich využití.

Rozdělení Podle typu účinku Antibiotika Antivirotika Antimykotika Antipyretika Podle spektra účinku Širokospektrální Úzkospektrální

Antibiotika PenicilinCefalosporinyChinolonyTetracykliny Usmrcuje některé mikroorganismy nebo brání jejich růstu Působí proti bakteriím houbám a parazitickým prvokům

Antivirotika Amantadin Proti chřipce A Vidarabin Proti encefalitidě Ganciklovi Zmírnění účinků AIDS Léčivý přípravek účinkující proti virům Blokování receptorů na buňkách Zabránění syntézy DNA či RNA viru s nukleovou kyselinou buňky

Antimykotika Imidazolová Brání tvorbě ergosterolu Triazolová Méně nežádoucích účinků Polyenová Vysoce účinné, toxické pro ledviny Proti systémovým plísním Brání prorůstání vláken do tkání Účinkuje proti kvasinkám, kvasinkovým mikroorganismům a plísním Brání vzniku ergosterolu Rozklad buněčné stěny Kvůli funkci jsou často toxická i pro pacienta Lokální mykózy Systémové mykózy

Antipyretika Paralen Paracetamol Ataralgin paracetamol, guaifenezin a kofein Panadol kyselinu acetylsalicylová Léčiva snižující horečku Místo nich se dají použít i některá analgetika nebo nesteroidní protizánětlivé léky Patří sem i některé rostlinné drogy: Vrbová kůra, nať tužebníku

Zdroje  Konzultace s MUDr. P. Skálou.