ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Opec.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Těžební průmysl Jan Plicka.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
Zdroje uhlovodíků Ropa
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Těžba nerostných surovin
Nerostné bohatství 4. ročník
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Evropa: Hospodářství a průmysl
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Palivoenergetické suroviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04

R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato

R O P A název pochází z polštiny (v překladu znamená „hnis“) je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina pravděpodobně vznikla z drobných živočichů před mnoha miliony let pro měření se používá 1 barel = 158,97 litrů 1 barel ropy tak v závislosti na druhu ropy váží od 96,972 kg do 166,92 kg

R O P A těžba pomocí hlubinných vrtů (Hodonín) doprava ropovody tankery (velké ohrožení životního prostředí) použitívýroba benzinu a nafty umělá hmota (obaly, květináče) léky hnojiva

SVĚTOVÉ ZÁSOBY ROPY 2009

TĚŽBA ROPY

TĚŽBA U VIETNAMU

ROPOVOD DRUŽBA

ROPOVOD

TANKER

ZEMNÍ PLYN

Nachází se v podzemí buď samostatně nebo společně s ropou nebo černým uhlím doprava plynovody použití domácnost (vaření + pečení + vytápění) ČR má podzemní nádrže se zásobami zemního plynu

PŘÍRODNÍ VÝVĚR V KARPATECH

PLYNOVOD

PLYNOJEM VE VÍDNI

PLYNOJEM AUGŠPURK

ČR TĚŽEBNÍ STŘEDISKO KORYČANY

ČR UZAVŘENÝ ROPNÝ VRT HRADISKO

Žáci mohou využít psaný text jako zápis do sešitů. Daný materiál navazuje na probírané učivo, dává informace do souvislostí a zpestřuje výklad učitele. Žáci mohou srovnávat ropné vrty u nás a v zahraničí.

Použité materiály list 4,5,6http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ropa list 7http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Druzhba.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Druzhba.jpg list 8 _Galuzzi_2005.jpg _Galuzzi_2005.jpg list 9http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FLSeatrial.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FLSeatrial.jpg list 13http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Focul_viu2.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Focul_viu2.jpg list 14http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erdgas- Hochdruckleitung_Bad_Leonfelden-Linz.JPGhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erdgas- Hochdruckleitung_Bad_Leonfelden-Linz.JPG list 15http://cs.wikipedia.org/wiki/Plyn%C3%A1rnahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Plyn%C3%A1rna list 16http://cs.wikipedia.org/wiki/Plyn%C3%A1rnahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Plyn%C3%A1rna list 17http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kory%C4%8Dany_- _t%C4%9B%C5%BEebn%C3%AD_st%C5%99edisko.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kory%C4%8Dany_- _t%C4%9B%C5%BEebn%C3%AD_st%C5%99edisko.jpg list 18http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kory%C4%8Dany_- _t%C4%9B%C5%BEebn%C3%AD_st%C5%99edisko.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kory%C4%8Dany_- _t%C4%9B%C5%BEebn%C3%AD_st%C5%99edisko.jpg