SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Advertisements

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
KLOKANÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: klokaní, maso, charakteristika, příprava,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor:
Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Radana Marelová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
zpracovaný v rámci projektu
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Suroviny pro výrobu piva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organická chemie v průmyslu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící box, protlak, mléčné kysání, sušení Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící box, protlak, mléčné kysání, sušení Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 112 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 112

SKLADOVÁNÍ TTrvanlivost čerstvé zeleniny se liší. SSnadno se kazí zelenina listová (vadne), lusková či mladé výhonky rostlin. ČČerstvá zelenina se skladuje v čistých, dobře větraných prostorách na dřevěných podlážkách. ZZeleninu je nutné chránit před slunečním světlem, změnami teplot a před škůdci a zajistit přístup vzduchu při vrstvení obalů.

BBěhem skladování se zelenina kontroluje a odstraňují se kusy napadené škůdci či chorobami, namrzlé či zapařené. VVětšina druhů zeleniny vyžaduje chladírenskou teplotu (pro rajčata, melouny a suchou cibuli je optimální teplota 10 až 15 °C). VVlhké prostředí je vhodné pro výhonky, listovou, lahůdkovou a kořenovou zeleninu, dále pro kedlubny a kapustu.  Suché prostředí vyžaduje při skladování např. cibulová, plodová a lusková zelenina, květák a zelí.

KRECHT 1. ctvrty

BOXOVÝ SKLAD  Boxové sklady jsou vhodné především pro skladování brambor, cibule a některých druhů kořenové zeleniny.  Výhodou skladování je vhánění vzduch pod určitým tlakem.  Tento systém však klade výrazně vyšší nároky na preciznost větrání. 2.

KONZERVOVÁNÍ ZELENINY  Zpracovanou zeleninou se rozumí výrobky, jejichž charakteristickou složku tvoří zelenina a které byly upraveny konzervováním.  Konzervace jsou technologické procesy zachovávající požadovanou jakost a zdravotní nezávadnost výrobku.

STERILOVANÁ ZELENINA  Sterilovaná zelenina je vyrobena zpracováním zeleniny a sterilací v nálevu (sladkokyselém, slaném, kořeněném, slanokyselém).  Dělí se na: jednodruhové vícedruhové (směsi, saláty), obsahují celou či dělenou zeleninu.  Nálev je čirý" či mírně zakalený 3.

SUŠENÁ ZELENINA  Sušená zelenina se konzervuje sušením, bez přídavku cukru či náhradního sladidla.  Obsahuje cca 12 až 14 % vody.  Vyrábí se jednodruhová, či směs.  Upravují se např. zeleninové natě, kořenová zelenina, houby aj.  Skladuje se odděleně od aromatických látek při relativní vlhkosti vzduchu do 65 % a teplotě do 20 °C. 4.

KANDOVANÁ ZELENINA  Proslazená (kandovaná) zelenina se konzervuje zvýšením sušiny přidáním cukru.  Vyrábí se jednodruhová (např. dýně) či směs.  Skladuje se odděleně od aromatických látek při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.  Výrobní postup je stejný jako u kandovaného ovoce.

MLÉČNÉ KYSANÍ  Mléčné kysaní je konzervace působením bakterií mléčného kvašení (kyselinou mléčnou, kterou vyprodukují; pH může být nejvýše 4,1).  Není povolena přítomnost povrchového povlaku (křísu).  Mléčným kvašením se konzervuje např. hlávkové zelí, okurky, cibule, fazolové lusky, paprika, kořenová zelenina aj. 5.

PROTLAKY ŘŘídká až kašovitá konzistenci.  Konzervuje se snížením obsahu vody, přidáním soli, konzervačních prostředků či sterilací VVyrábí se: jednodruhové protlaky směsi, se 100 % podílem zeleniny RRajčatové protlaky zahuštěné obsahují min. 24 % sušiny(43). Barva je světle červená až nahnědlá, chuť harmonická. KKečupy musí obsahovat min. 7 % sušiny pocházející z rajčat. Jejich vzhled, konzistence, barva, vůně i chuť jsou podobné rajčatovým pyré či protlakům. 6.

Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: