Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-2-018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
1. Otče náš nebeský, posvěť se jméno tvé. Přijď tvoje království, buď vůle tvá. Tam, kde lid tvůj se probouzí, tam, kde roste tvůj chrám, v srdcích všech.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Májová družina 8. ročník.
Jan Neruda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Český kritický realismus
Vítězslav Hálek Májovci
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_12 Tematická.
Český jazyk a literatura
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jarní rýmování.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Karel Řežábek 1988Rosa, Celým srdcem 43 Otče náš nebeský, posvěť se jméno Tvé, přijď Tvoje království, buď vůle Tvá.
Jan Neruda –
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Jan Neruda Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_13_Jan Neruda 1.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Jan Neruda 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Jan Neruda Básník a fejetonista. Májovci
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA JAN NERUDA Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda - život.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
JAN NERUDA Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda 8. ročník.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jan Neruda Open Presentation.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-2-018

Jan Neruda - narodil se v Praze v rodině vojenského vysloužilce - přestěhovali se na Malou Stranu do Ostruhové, dnešní Nerudovy ulice, do domu U Dvou slunců

Štít domu U Dvou slunců

Jan Neruda - studoval práva - redaktor Národních listů - psal fejetony pod značkou

Jan Neruda - na jeho život a tvorbu měly vliv ženy: matka, Anna Holinová, Karolína Světlá,...

Básnické sbírky Jana Nerudy ● Hřbitovní kvítí - zklamání ze života, nešťastná láska - kritika i čtenáři přijali Nerudovu sbírku nepříznivě, vytýkají mu pesimismus, na 10 let se básnicky odmlčel

Básnické sbírky Jana Nerudy ● Knihy veršů - patří sem cyklus Otci, Matičce, Anně (otce se bál, matku a Annu měl rád) - dále sociální balady – o bídě nejchudších vrstev lidí, např. Dědova mísa (vnuk poučuje otce, že se chová k dědovi bezcitně, že také bude jednou starý), báseň Vším jsem byl rád – jasnější životní nálada.

Dědova mísa V kamnech praská, dědek každou chvíli svadlé ruce sobě zahřívá, kolo vrčí, syn si s prací pílí, nádobu si z dřeva vyrývá. Kolečko si divnou píseň šumí, vnoučeti se očka kmitají - "Hele, co náš táta všecko umí, jak mu tříšťky z rukou létají!

Dědova mísa Dřevo ukradl jsi v panském lese - komu děláš z něho koryto? "Dědovi; - již se mu ruka třese, nádobí už všechno rozbito." "Nauč mne to!" - "Vida toho kluka, nač by tvá to ruka uměla?!" "Až se tobě třásti bude ruka, koryto ti synek udělá!"

Dědova mísa V kamnech praská, dědek shrben pláče, svadlé ruce syn mu zulíbá, kolo mlčí, vnouče kolem skáče - "Táto, proč se kolo nehýbá?" Knihy veršů (1968)

Vším jsem byl rád Ba nač bych osudu snad svému lál, že zahrával si mnou zde jako míčem, že hned mě hladil, hned mne šlehal bičem, že ze mne ledacos už udělal od skromné otázky až k hrdé ku odvetě, že padl jsem a vstal nastokrát - já ledačím už byl v tom božím světě a čím jsem byl, tím jsem byl rád.

Básnické sbírky Jana Nerudy ● Písně kosmické - odlišovaly se od prvních dvou sbírek, optimistické, víra v příznivou budoucnost, vyjadřovaly radost z úspěchu vědy, pokroku; personifikuje nebeská tělesa – Slunce, jeho děti planety,.. - stal se uznávaným básníkem

Básnické sbírky Jana Nerudy ● Písně kosmické - např. Jak lvové bijem o mříže (… my bijem o mříž, ducha lvi, a my ji rozbijeme!) ● Vzhůru již hlavu, národe (Vzhůru již hlavu národe, k nebi své zdvihni oči! Viz: jsou tam i malé hvězdičky, kol nichž se velké točí! …bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!)

Jak lvové bijem o m ř í ž e Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v kleci jatí, my bychom vzhůru k nebesům a jsme zde Zemí spjatí. Nám zdá se z hvězd že vane hlas: „Nuž, pojďte, páni, blíže, jen trochu blíže, hrdobci*, jimž hrouda nohy víže!“

Jak lvové bijem o m ř í ž e My přijdem! Odpusť matičko, již jsi nám, Země, malá, my blesk k myšlénkám spřaháme a noha parou cválá. My přijdem! Duch náš roste v výš a tepny touhou bijí, zimniční touhou po světech div srdce nerozbijí.

Jak lvové bijem o m ř í ž e My přijdem blíž, my přijdem blíž, my světů dožijeme. My bijem o mříž, ducha lvi, a my ji rozbijeme! * hrdobce = hrdý člověk hrdobný = projevující hrdost

Básnické sbírky Jana Nerudy Balady a romance – Balada májová, Romance o Karlu IV., Romance helgolandská, Balada o polce, Romance štědrovečerní, …

Otázka: Co je balada? Co je romance?

● BALADA – lyrickoepická báseň se smutným dějem, který končí tragicky ● ROMANCE – lyrickoepická báseň, vyznívá optimisticky, tématika bývá milostná Neruda v této sbírce někdy název a formu básně zaměňuje.

Básnické sbírky Jana Nerudy Prosté motivy – sbírka je dělena do čtyř cyklů podle ročních období; rytmus přírody je spjat s rytmem lidského života

Básnické sbírky Jana Nerudy Zpěvy páteční – soubor vlasteneckých básní, obavy o osud národa, biblické motivy; víra, že po Velkém pátku ( po velkém utrpení ) přijde vzkříšení ( lepší budoucnost národa ) - sbírku vydal až po Nerudově smrti Vrchlický

Zdroje: ● Polášková, T.: Literatura, přehled středoškolského učiva, Vyuka.cz, 2006

Odkazy k obrázkům: ● mages/DSC06501.JPG mages/DSC06501.JPG ● ●

Prezentaci vytvořila: Mgr. Alena Bujáčková SPŠ Uherský Brod ● OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-2-018