Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Anotace Barvy a jejich míchání -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Slovesa a mluvnické kategorie
32_04_03: Mluvnice – Slovesné třídy
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
GEOMETRICKÉ TVARY A JEJICH VELIKOST
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
32_04_36 Příběhy o dětech Anotace Příběhy o dětech
Přímá řeč 12_03_17: Čtenářská gramotnost – Anotace Jazyk
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Renesance a humanismus v Itálii
Základní škola Bohutín, okres Příbram
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Anotace Prezentace o abstraktním umění – seznámení s jedním ze směrů moderního výtvarného umění- slouží jako úvod v hodině Vzdělávací oblast, vzdělávací.
Vy 32_11_34 Pokojové rostliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Míchání barev Máme pět základních barev: Bílou Červenou Modrou Žlutou
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Barvy z fyzikálního a psychologického hlediska
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
32_09_34 Organzová krása- výtvarné tvoření -prezentace
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Barevné modely Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 7) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník:
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Barevný ptáček VY_32_Inovace_14VR-2 Autor : Mgr. Romana Vítková
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Základy organické chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla optickým hranolem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Leonardo da Vinci Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Práce s papírem a barvami
Teplé a studené barvy Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_ 32_INOVACE_06_OPAKOVÁNÍ BAREV Mgr. Libuše Stonawská Anglický jazyk
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Tónování barev Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jednotky VY_32_INOVACE_11_203
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Barva VY_32_INOVACE_45_900 Projekt.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Transkript prezentace:

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Anotace Barvy a jejich míchání - výklad či opakování učiva Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Umění a kultura, Výtvarná výchova Tematický okruh, téma tematická oblast: Teorie výtvarné tvorby Autor, datum vytvoření Mgr. Lucie Marková Jazyk český Očekávaný výstup Žáci se seznámí nebo zopakují základní poznatky o barvě, uvědomí si mezipředmětové vztahy – fyzika, dějepis. Speciální vzdělávací potřebyne Klíčová slova barva, tón, míchání barev Druh učebního materiálu prezentace Potřebné pomůcky PC a MS Office, dataprojektor nebo IT, sešit, psací potřeby, pastelky Druh interaktivity výklad, aktivita žáků Cílová skupina 6. – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání ZŠ – 2. stupeň Potřebný čas 45 min Řešení ne Celková velikost 6,57 MB Zdroje Aleš Krejča: Techniky grafického umění, Praha 1981, nakl. Artia Obrazová část: Wikimedia commons nebo archiv auroky

Výtvarná výchova, oblast: Umění a kultura 2. stupeň ZŠ Vypracovala: Mgr. Lucie MARKOVÁ Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

Ahoj, doufám, že mě všichni znáte, ale raději se představím: Již přes pět století se mi říká Mona Lisa a můj úsměv takto zachytil geniální malíř, vynálezce a renezanční člověk Leonardo da Vinci. A ten považoval správně namíchané barvy za vědu. Ahoj, doufám, že mě všichni znáte, ale raději se představím: Již přes pět století se mi říká Mona Lisa a můj úsměv takto zachytil geniální malíř, vynálezce a renezanční člověk Leonardo da Vinci. A ten považoval správně namíchané barvy za vědu. Nejdříve si ujasníme základní termín – BARVA. Buď ji vnímáme jako elektromagnetické záření o různých vlnových délkách nebo jako pigment, pastu, která se vyrábí – dnes v chemických závodech ve velkovýrobnách, dříve si sami umělci vyráběli z přírodních surovin vlastní barvy a úzkostlivě své tajemství střežili. Nejdříve si ujasníme základní termín – BARVA. Buď ji vnímáme jako elektromagnetické záření o různých vlnových délkách nebo jako pigment, pastu, která se vyrábí – dnes v chemických závodech ve velkovýrobnách, dříve si sami umělci vyráběli z přírodních surovin vlastní barvy a úzkostlivě své tajemství střežili.

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Barvy zkoumal například Issac Newton nebo básník Johann Wolfgang Goethe, ti sestavili první barevné kruhy a všímali si rozkladu bílého světla na barevné spektrum. Takto ztvárnil barevný kruh J. W. Goethe. Newton jako první uspořádal barvy slunečního spektra do kruhu, zvolil sedm tónů podle sedmi tehdy (v 17. století) známých barev.

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace V první polovině 18. století se při míchání sedmi Newtonových barev objevily tři základní: žlutá, purpurová a modro azurová, jejichž mícháním vznikají další barvy : červená, zelená a modrá. Brzy se přišlo na to, že se barvy světelného spektra dají sčítat i odčítat. Součet tří základních světel dá výsledné bílé světlo. Odčítání tří základních světel dá černou, tedy tmu.

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Výtvarný umělec však barvy vnímal od nejstarších dob jinak, a to jako barevné pigmenty, které získával z přírody. Vzniklé prášky a tekutiny míchal na pasty, které nanášel na nejrůznější podklady: papír, dřevěné desky, stěny, plátna, vydělané kůže a řadu dalších. Ovšem už Aristoteles věděl, že je barva viditelná jen díky světlu. Barvu vnímáme subjektivně, a to pomocí těchto kvalit: barevného tónu, světlosti a sytosti barvy. Abyste si to uměli představit, toto je řada barev jednoho tónu – žlutého. Liší se světlostí a sytostí. Buď přidáme bílý pigment nebo barvu zředíme na bílém podkladu.

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace Barevné pigmenty nemícháme jen s bílou Př. Červená a bílá dá růžovou. nebo černou, Př. Žlutá a černá dá okr. ale také mezi sebou: Modrá a červená dá fialovou. Žlutá a modrá dá zelenou. Červená a žlutá dá oranžovou. Barevné pigmenty nemícháme jen s bílou Př. Červená a bílá dá růžovou. nebo černou, Př. Žlutá a černá dá okr. ale také mezi sebou: Modrá a červená dá fialovou. Žlutá a modrá dá zelenou. Červená a žlutá dá oranžovou. Víte, že míchání sytých tónů s bělobou využívá technika zvaná kvaš? A smícháme- li syté tóny s černou či šedivou dostaneme tóny lomené? Víte, že míchání sytých tónů s bělobou využívá technika zvaná kvaš? A smícháme- li syté tóny s černou či šedivou dostaneme tóny lomené?

Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace To je konec mého povídání o barvách a jejich míchání či mísení, ale pro vás je to začátek: vezměte si barvy (vodové či akrylové nebo tempery) a zkuste míchat a tvořit …. Nemusíte jako mistr Leonardo da Vinci, stačí jen pro radost. Jestli chcete o mistrovi vědět více, stačí kliknout na jeho jméno.Leonardo da Vinci To je konec mého povídání o barvách a jejich míchání či mísení, ale pro vás je to začátek: vezměte si barvy (vodové či akrylové nebo tempery) a zkuste míchat a tvořit …. Nemusíte jako mistr Leonardo da Vinci, stačí jen pro radost. Jestli chcete o mistrovi vědět více, stačí kliknout na jeho jméno.Leonardo da Vinci „Děkuji, milá přítelkyně, za pomoc při povídání o barvách.“ „Chval přítele veřejně a kárej ho mezi čtyřma očima,“ to jsou moje slova. „Děkuji, milá přítelkyně, za pomoc při povídání o barvách.“ „Chval přítele veřejně a kárej ho mezi čtyřma očima,“ to jsou moje slova.