Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Krev ve stolici Hanka Tesková.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Sinice a jejich vliv na člověka
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Rusko čeká alkoholová katastrofa Martin Braun, Filip Chvátal.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Tolerance k národnostním menšinám
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Onemocnění trávicí soustavy.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ALKOHOL.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_6.2 Název výstupu: VY_32_INOVACE_6.2 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Téma: Alkohol (alkoholismus) Téma: Alkohol (alkoholismus) Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 6.ročník Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 6.ročník Autor: Hynek Mikušek Autor: Hynek Mikušek Datum vzniku: srpen 2011 Datum vzniku: srpen 2011

Alkohol, alkoholismus Alkohol je droga, která tlumí a zpomaluje životní funkce Alkohol je droga, která tlumí a zpomaluje životní funkce Jeho účinek závisí na množství, které člověk zkonzumuje. V malém množství může způsobit uvolnění, zlepšení psychického stavu. Ve větším množství dochází k zpomalování funkcí a reakcí. Člověk ztrácí schopnost sebeovládání, koordinace a jasného úsudku Jeho účinek závisí na množství, které člověk zkonzumuje. V malém množství může způsobit uvolnění, zlepšení psychického stavu. Ve větším množství dochází k zpomalování funkcí a reakcí. Člověk ztrácí schopnost sebeovládání, koordinace a jasného úsudku Základním druhem alkoholu je etylalkohol (etanol - líh) Základním druhem alkoholu je etylalkohol (etanol - líh) Kvašené nápoje (pivo, víno…) obsahují % alkoholu, destilované nápoje (Tequila, slivovice, Vodka, likéry…) 40 – 50% alkoholu Kvašené nápoje (pivo, víno…) obsahují % alkoholu, destilované nápoje (Tequila, slivovice, Vodka, likéry…) 40 – 50% alkoholu Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu, která se projevuje nutkavou touhou pít, ztrátou sebeovládání, tělesnou závislostí a tolerancí (k dosažení uspokojení je třeba stále většího množství alkoholu) Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu, která se projevuje nutkavou touhou pít, ztrátou sebeovládání, tělesnou závislostí a tolerancí (k dosažení uspokojení je třeba stále většího množství alkoholu)

Statistiky 73% dětí v ČR do 13 let už pilo pivo 73% dětí v ČR do 13 let už pilo pivo 59,7% stejně starých dětí v ČR pilo víno 59,7% stejně starých dětí v ČR pilo víno 38% školáků v ČR již pilo tvrdý alkohol (destiláty) 38% školáků v ČR již pilo tvrdý alkohol (destiláty) Více než 1,3 mil. dospělých pije škodlivým způsobem alkohol (riziko závislosti) Více než 1,3 mil. dospělých pije škodlivým způsobem alkohol (riziko závislosti) Se závislostí na alkoholu se léčí ročně cca 25 tis. alkoholiků v ČR Se závislostí na alkoholu se léčí ročně cca 25 tis. alkoholiků v ČR U mladistvých, kteří pijí alkohol je 7,5 krát vyšší riziko zneužívání jiných ilegálních drog U mladistvých, kteří pijí alkohol je 7,5 krát vyšší riziko zneužívání jiných ilegálních drog 32% těžkých pijanů starších 12 let užívá další drogy Alkohol zabíjí více mladistvých, než ostatní drogy dohromady V roce 2007 zemřelo v USA v souvislosti s alkoholem lidí za rok V ČR se průměrně vypije 10,2l čistého alkoholu na osobu a rok Ze 490 mil. lidí v Evropské unii je více než 23 mil. závislých na alkoholu Alkohol má v Evropě podíl na každém desátém předčasném úmrtí či onemocnění 1

Krátkodobé účinky alkoholu Nezřetelnost mluvy Nezřetelnost mluvy Ospalost Ospalost Zvracení Zvracení Průjem a žaludeční potíže Průjem a žaludeční potíže Obtíže s dýcháním Obtíže s dýcháním Poruchy vidění a sluchu Poruchy vidění a sluchu Narušení schopnosti uvažování Narušení schopnosti uvažování Chudokrevnost a bezvědomí Chudokrevnost a bezvědomí Kóma Kóma Snížená schopnost vnímání a koordinace Snížená schopnost vnímání a koordinace Výpadky paměti Výpadky paměti Bolesti hlavy Bolesti hlavy 2

Dlouhodobé účinky alkoholu Otrava alkoholem Otrava alkoholem Problémy v rodině, rozvracení vztahů Problémy v rodině, rozvracení vztahů Nehody, pády, zranění, dopravní nehody Nehody, pády, zranění, dopravní nehody Úmyslná zranění (střelná, sexuální napadení, domácí násilí…) Úmyslná zranění (střelná, sexuální napadení, domácí násilí…) Žaludeční vředy Žaludeční vředy Gastritida (zánět žaludku) Gastritida (zánět žaludku) Podvýživa Podvýživa Rakovina dutiny ústní Rakovina dutiny ústní Zvýšené riziko pracovních úrazů Zvýšené riziko pracovních úrazů Snížení produktivity práce Snížení produktivity práce Onemocnění jater Onemocnění jater Sexuální potíže Sexuální potíže Trvalé poškození mozku Trvalé poškození mozku Poškození nervů Poškození nervů Nedostatek vitamínů B1, který může vést až k poruchám vyznačujícím se anamnézií, apatií a dezorientací Nedostatek vitamínů B1, který může vést až k poruchám vyznačujícím se anamnézií, apatií a dezorientací 3

Stručná historie alkoholu Zkvašené ovocné šťávy, med, zrní se využívaly k výrobě alkoholu již před tisíciletími Zkvašené ovocné šťávy, med, zrní se využívaly k výrobě alkoholu již před tisíciletími Alkoholické nápoje známe také ze starého Egypta, Číny (cca před lety př.n.l.), Indie – nápoj Sura destilovaný z rýže cca let př.n.l. Alkoholické nápoje známe také ze starého Egypta, Číny (cca před lety př.n.l.), Indie – nápoj Sura destilovaný z rýže cca let př.n.l. Medovina – ve starém Řecku Medovina – ve starém Řecku V Americe se alkohol vyráběl z kvašené kukuřice, hroznového vína, jablek V Americe se alkohol vyráběl z kvašené kukuřice, hroznového vína, jablek V 16 stol. se alkohol užíval k lékařským účelům V 16 stol. se alkohol užíval k lékařským účelům V 18 stol. se alkoholismus stává rozšířeným problémem v Británii V 18 stol. se alkoholismus stává rozšířeným problémem v Británii V 19 stol. se obava z alkoholu projevila v USA tzv. prohibicí (zákaz prodeje, dovozu a výroby alkoholu), která byla díky rozmachu překupnictví v roce 1920 zrušena V 19 stol. se obava z alkoholu projevila v USA tzv. prohibicí (zákaz prodeje, dovozu a výroby alkoholu), která byla díky rozmachu překupnictví v roce 1920 zrušena 4

Test k zamyšlení 1. Co považujeme za základní druh alkoholu (kterou látku)? 2. Co to je alkoholismus? 3. Vyjmenuj alespoň 5 krátkodobých účinků alkoholu. 4. Vyjmenuj alespoň 5 dlouhodobých účinků alkoholu. 5. Co je to „prohibice“? 6. Jak pravděpodobně vznikl kdysi první alkohol? 7. K jakým účelům se v 16. století nejčastěji používal alkohol? 8. Proč se zakazuje mladistvým pít alkohol?

Prameny a literatura 1. AUTOR NEUVEDEN. Mezinárodní statistiky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Krátkodobé účinky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kratkodobe-ucinky.html kratkodobe-ucinky.htmlhttp:// kratkodobe-ucinky.html 3. AUTOR NEUVEDEN. Dlouhodobé účinky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dlouhodobe-ucinky.html dlouhodobe-ucinky.htmlhttp:// dlouhodobe-ucinky.html 4. AUTOR NEUVEDEN. Alkohol - krátká historie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Řešení testu Ad1) Etylalkohol (etanol = líh) AD2) Chorobná závislost na alkoholu s nutkavou touhou pít Ad3)Viz slade č.4 Ad4) Viz slade č.5 Ad5) Zákaz prodeje, dovozu a výroby alkoholu v USA Ad6) Zkvašením ovocných šťáv Ad7) K lékařským účelům Ad7) Větší riziko užívání dalších drog, rychlejší získání závislosti, častější předčasná úmrtí

Anotace Tato prezentace je určena k výkladu k prevenci zneužívání návykových látek v oblasti alkoholismu pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Tato prezentace je určena k výkladu k prevenci zneužívání návykových látek v oblasti alkoholismu pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Žáci se seznámí s historií alkoholu, statistikami, popisem krátkodobých a dlouhodobých účinků na organismus apod. Jako prevence jsou uvedeny nemoci způsobeny alkoholem a jeho dlouhodobým užíváním ve větším množství. V závěru je uveden test k zamyšlení, na kterém si mohou žáci ověřit množství zapamatovaných informací z prezentace včetně řešení. Žáci se seznámí s historií alkoholu, statistikami, popisem krátkodobých a dlouhodobých účinků na organismus apod. Jako prevence jsou uvedeny nemoci způsobeny alkoholem a jeho dlouhodobým užíváním ve větším množství. V závěru je uveden test k zamyšlení, na kterém si mohou žáci ověřit množství zapamatovaných informací z prezentace včetně řešení.