Operační program Nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám. 6 110.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Program nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám Praha.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Operační program Nadnárodní spolupráce
Program nadnárodní spolupráce
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce Info day, Praha, 9.října.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Operační program Nadnárodní spolupráce Tereza Tkadlečková Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám Praha Kancelář: Na Příkopě 3 tel: , mob:

Programové období programy Nadnárodní spolupráce → ČR ve 2 regionech 2

Vznik programu Konec roku 2012 – návrh EK geografické vymezení EÚS Rozdělení OP SouthEast Europe na 2 následníky OPD a OPAY ČR zahrnuta do nově vznikajícího programu tzv. Dunaj Region: 14 států Partneři nečlenských států se mohou zapojit s pomocí fondů: Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA)/European Neighbourhood Instrument (ENI) Ustanovena Programming Committee – zástupci členských států se ve spolupráci s MA a zpracovateli OP nyní plně věnuje nastavení programu Austria ; Bosnia and Herzegovina; Bulgaria ; Croatia; Czech Republic; Germany : Baden-Wuertemberg; Bavaria ; Hungary ; the Republic of Moldova; Montenegro; Romania ; Serbia; Slovakia; Slovenia ; Ukraine: Chernivetska Oblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast, Odessa Oblast.

Charakteristika programu Program Nadnárodní spolupráce 4 priority + TA Neinvestiční projekty + pilotní akce ? Téma projektu s nadnárodní relevancí Nadnárodní partnerství – min. 3 partneři ze 3 zemí regionu Princip vedoucího partnera Řídící orgánem zvolen – Office for National Economic Planning (ONEP) při MF, Budapešť (HU) 4 Objem ERDF: cca 200Mio€ 1)Region pokrývající OPCE je tradiční oblast spolupráce CZ partnerů, více než region pokrývající OP Dunaj. 2)Nejasné tematické zaměření a zpoždění přípravy OP Dunaj. 3) Absorbční kapacita CZ LP/PP v OPCE se pohybuje okolo 25 mil. Eur. pro ČR TNC celkem36,55 Mio € OP CE25,55 Mio € OP D11,0 Mio € ČR trvá na 85% míře spolufinancování

Tématická koncentrace programu Východiskem je balíček Nařízení (Obecné, ERDF, EÚS,..) pro programovací období V souladu se zněním návrhů Nařízení, příprava nového programu staví na: Společných výzvách a sdílených potřebách typických pro celé programovací území (vstup MS); Potenciálu, jenž je využitelný ve prospěch inteligentního, udržitelného a všezahrnujícího růstu regionu (územní analýza); Zkušenostech a na poznání získaném při vytváření návrhu a při realizaci programu současného období(využity materiály OP SEE, EUSDR, OP CE ). 4 vybrané okruhy: Inovace (1b) Ochrana životní prostředí (5b, 6c, 6d, 6f) Udržitelná doprava (7b,7c,7e) Posilování institucionální kapacity (11a,11b) Intenzivní diskuze o přesném znění budoucích priorit- různorodý region Intervenční logika - výběr Tématických cílů/IP/specifických cílů/aktivit/indikátory 5

 sociální témata vzdělávání/zaměstnanost/sociální začleňování jako horizontální témata – začleněny pod zvolené TO  Koncentrace cílů - kombinovat → definice priorit  Revize IP- ochrana ŽP – zeštíhlit výběr  speciální pozornost tématu – IP5b řešení zvláštních rizik, zajištění odolnosti pro případ katastrofy a rozvoj systémů krizového řízení 2 skupiny témat: Rozvoj a konkurenceschopnost – např. podpora R&D; testování a přenos technologií, nových nápadů, produktů; podpora technického a aplikovaného výzkumu; eko-inovace; posilování a rozvoj vazeb mezi podniky, středisky výzkumu a center vyššího vzdělání, sítí, klastrů Sociální inovace – nové služby - oslovení skupiny (mladí nezaměstnaní); aktivní politika na trhu práce; podnikatelské dovednosti; nové metody vzdělávání (celoživotní vzdělávání) 6 posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací

Široký záběr různých potřeb – nutné zredukovat: řešení důležitých potřeb investic do vodního hospodářství risk managment; prevence povodní – komplexní přístup (zahrnující sucha, ochranu půdy, využití krajiny, obnova záplavových území) ochrana a rozvoj kulturního a přírodního dědictví ochrana biologické rozmanitosti; eko sítě; ekologická infrastruktura podpora inovativních technologií pro zlepšení ochrany životního prostředí a zefektivnění v zacházení se zdroji Energetická účinnost a obnovitelné zdroje 7 ochrana životního prostředí a podpora udržitelného rozvoje

zvyšování dostupnosti (regionální a na delší vzdálenosti) sítě TEN-T a železniční doprava rozvoj městské dopravy (1 st and last mile) rozvoj dopravních systémů šetrných k životnímu prostředí (nízkouhlíkové dopravní systémy včetně vnitrozemské a námořní lodní přepravy, přístavy) multimodálních spojení řešení distribuce plynu a energií, skladování a přenosových systémů 8 podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových strukturách

Podpora institucionální kapacity v oblastech jako jsou administrativní překážky; výkon veřejné správy a společenské výzvy (migrace, demografické změny nebo začleňování minorit); → Seed Money – podpora přípravy projektů přispívající k jedné z priorit Dunajské strategie – plán projektu, který může být později rozvinut do projektové žádosti v rámci strukturálních fondů EU , lokální podpory. Účelem je zvýšit kapacitu regionu – podpořit vznik komplexních nadnárodních projektů Provázání s EUSDR Možnost přímé podpory správy a koordinace činností EUSDR – fin. podpora bude poskytnuta na aktivity PAC (11x koordinátor priority strategie - 11 oblastí). 9 posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy

Programovací proces Role aktérů/stakeholderů → aktivně podpořit přípravu programu DANUBE, a to: Napomáháním v etapě nastavování strategie programu, poskytnutím námětů pro témata /„TOPICS“/ a akce /„ACTIONS“/, které mají být financovány ze zdrojů nového programu – koordinace MA, jednotný formát National stakeholder event (první 1/2 června); Příspěním k doladění návrhu programu ještě před jeho předložením Evropské komisi (pravděpodobně listopad) – veřejná konzultace k návrhu OP v průběhu léta

Kde OP Dunaj naleznete… Web OP South-East Web Příprava období /programyč.17 Nadnárodní spolupráce Danube 11