ČESKÁ KRAJANSKÁ KOMUNITA V ZAKAVKAZÍ KRASNODARSKÝ KRAJ, RUSKÁ FEDERACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
RUSKO Světová velmoc.
Poválečný vývoj v Československu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
První světová válka
Klubové centrum KLÍČ klíč ke zkvalitnění vlastního života, klíč k prohloubení hezkých vztahů mezi lidmi, klíč k možnosti nalézt nové přátelé, nebo jen.
Osobnosti národního obrození
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
České země v první polovině 19. století
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Prima A setkání s rodiči 18.června 2007 aula školy.
RUSKO Jan Vaněk.
Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností
Rusko 20. ledna 2006.
ZKUŠENOSTI S CHEMICKOU OLYMPIÁDOU VE STŘEDOČEESKÉM KRAJI 1979 – 2013
Česká Republika.
Geografické údaje Řecka
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MOLDAVSKO.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Lenka Adámková. vulkanické souostroví 56 ostrovů rozloha: km2 patří Rusku, ale jižní části si nárokuje Japonsko obyvatel Rusové, Bělorusové,
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
Konkrétní příklady podpory demokracie a LP: Bělorusko, sociologický náhled a příklad z praxe , FSS MU.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL1 Vytvořeno:
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Zpráva o činnosti spolku Ulita Černilov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
Sčítání lidu domů a bytů 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Fotografie jsou z archivu autora..
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Národnostní menšiny, migrace
Waldorfská škola Olomouc.
Mongolsko.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

ČESKÁ KRAJANSKÁ KOMUNITA V ZAKAVKAZÍ KRASNODARSKÝ KRAJ, RUSKÁ FEDERACE

Černomořský přístav NOVOROSSIJSK Založen roku obyvatel různé národnosti (Rusové, Arméni, Řeci, Ukrajinci, Turci, Češi, Němci, Korejci…) Průměrná roční teplota 12,7 °C

České osady na Kubáni V okolí Novorossijska : Kirillovka (založena 1869, počet obyvatel v roce 1872: 181) Mefodijevka (založena 1869, počet obyvatel v roce 1872: 91) Vladimírovka (založena 1870, počet obyvatel v roce 1872: 108) Glebovka (založena 1870, počet obyvatel v roce 1872: 132) Borisovka (založena 1872, počet obyvatel v roce 1872: 64) Gajduk (původně železniční uzel, jako osada uváděn od roku 1914) V okolí Anapy : Varvarovka (založena 1870, počet obyvatel v roce 1872: 165) Pavlovka (založena 1870, počet obyvatel v roce 1872: 94) Další obce založené českými přistěhovalci: v okolí Tuapse: Tešebs, Tekos, Georgijevské chutory v okolí Majkopu: Mamacev, Dukmasov

Bedřich Heyduk (1837 – 1890) Vystudoval lesnictví a hospodářství v Praze. Působil v Uhrách, v Praze, na Ukrajině a v Rusku. Jako agronom Černomořského okruhu se zasloužil především o rozvoj vinařství v Zakavkazí. Zemřel na lodi cestou na Dálný východ. Bratr básníka Adolfa Heyduka (1835 – 1923).

Statistika nuda je… Počet kavkazských Čechů mírně rostl až do 30. let 20. století. Maxima bylo dosaženo při sčítání lidu v roce 1926; tehdy českou národnost uvedlo osob. Poté se počet českých obyvatel Krasnodarského kraje i celého Ruska začal snižovat: v r se k české národnosti přihlásilo 2001 osob, v r , v r – Údaje o počtu současných obyvatel českého původu v regionu se různí: od dvou tisíc v celém Krasnodarském kraji do sedmi tisíc jen v samotném Novorossijsku. Zároveň se podle výsledků Všeruského sčítání lidu z roku 2002 Čechy zapsalo pouze 732 obyvatel Krasnodarského kraje, což představuje 0,01 % osídlení regionu. (Toto sčítání bylo první v Rusku, během kterého se respondenti sami přihlašovali k určité národnosti. Dříve, za dob Sovětského svazu, byl určujícím zápis v občanském průkaze. Lidé si mohli zvolit národnost po libovolném rodiči.)

„Národní obrození“ na počátku 21. století Čtvrtého června 2000 vzniklo v Novorossijsku první novodobé české krajanské sdružení. Český národnostně-kulturní spolek „Nazdar“, ul. Mira 29, Gajduk. Předsedkyně: Zinaida Michailovna Trenda Od září 2003 patří Novorossijsk k těm několika málo místům na světě, kterým Česká republika posílá učitele češtiny – 2005: Mgr. Vladislav Rusín, 2005 – 2007: Mgr. Blanka Gruntová, 2007 – 2008: Mgr. Jaromír Kopřiva 11. ledna 2005 bylo při krajanském spolku „Nazdar“ otevřeno České centrum, na jehož rekonstrukci přispělo MZV ČR částkou Kč. České centrum, ul. Gordějeva 4, Novorossijsk Šestnáctého června 2006 byl úředně zaregistrován druhý český spolek v oblasti. Kulturně-osvětový český klub „Mateřídouška“, ul. Revoljucii 1905 goda č. 51, Novorossijsk / ul. Krasnaja 19, Kirillovka. Předsedkyně: Irina Vladislavovna Tretyakova

MATEŘÍDOUŠKA

Česká škola v Kirillovce

Výuka českého jazyka Večerní kurzy pro dospělé: začátečníci – středně pokročilí – konverzace Nedělní kurzy pro děti Výuka na dalších místech: České centrum Novorossijsk, Dům kultury Vladimírovka, soukromé gymnázium Garmonija

Klub Mateřídouška

Hudba a divadlo