IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Advertisements

Projektem k rozvoji sociálního partnerství Karviná Listopad 2002.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE.
PORADENSTVÍ K VOLBĚ POVOLÁNÍ VE SLUŽBÁCH ZAMĚSTNANOSTI
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
IPS a rodičovská veřejnost
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
dotazníkové šetření na vysokých školách
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Naďa Martincová Úřad práce v Rychnově nad Kněžnou Rychnov nad Kněžnou, Besedy k volbě povolání.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
ECVET pro TRAWI Hana Slámová ECVET expert. Výsledky analýzy p ř ihlášených materiál ů KA1 Ze 147 úspěšných přihlášek 63 deklarovalo ECVET 42,8 procent.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Možnosti seberealizace v odborných soutěžích Patrik Čermák.
Cvičení z techniky a technického vzdělávání 2
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Informační zdroje pro STM
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE 7. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU POVOLÁNÍ
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Příprava dotačního programu „Program na podporu stáží žáků a studentů ve firmách“
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Transkript prezentace:

IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová

IPS Vznik v roce 1994 na 39 vybraných ÚP nyní na všech 77 ÚP předpoklad zachování vybudované sítě IPS i v nové struktuře ÚP mění se charakter práce i kategorie klientů

Činnosti IPS Skupinové akce – besedy, přednášky -pro žáky základních škol - zaměřené na volbu povolání a školy, informace o reálné možnosti uplatnění v návaznosti na trh práce - v roce 2010 na IPS v Plzni proběhlo 67 besed -pro studenty posledních ročníků středních škol - zaměření na trh práce včetně informací o ÚP, základy pracovního práva, práce v zahraničí, možnosti dalšího studia - v roce 2010 proběhlo 79 besed - pro organizace

Činnosti IPS Individuální poradenství žáci základních škol + rodiče studenti středních a vysokých škol dospělí – uchazeči o zaměstnání i klienti z řad veřejnosti V roce 2010 na IPS v Plzni proběhlo více než 1370 poradenských pohovorů

Informační zdroje Tištěné materiály Charakteristiky povolání – obsahují výčet pracovních činností, popis pracovního prostředí, žádoucí vlastnosti a schopnosti (294) Zájmové oblasti povolání – profese členěné podle pracoviště a charakteru práce (50) Publikace se vzdělávací nabídkou v kraji Složky jednotlivých středních škol v kraji Různé informační letáky Jiné - vlastní

Informační zdroje Videoklipy Videoklipy povolání – základní pracovní činnosti, ukázka pracovního prostředí (196) Prezentace středních škol Počítačové programy Pro testování profesních zájmů – Průvodce světem povolání, Schuhfriedův test Pro vyhledávání studijního oboru – OK práce, Vysokoškolák Pro získání podrobnějších informací o povoláních – ISTP Pro další profesní vzdělávání – DAT CZ, NSK

Statistiky Nezaměstnaní absolventi

uchazečiabsolventi Porovnání vývoje počtu nezaměstnaných absolventů k celkovému počtu uchazečů o zaměstnání ČESKÁ REPUBLIKA - stav ke 30.9.

uchazečiabsolventi ÚP v Plzni – stav ke 30.9.

Porovnání nezaměstnaných absolventů z technických a humanitních oborů ke

Porovnání nezaměstnaných absolventů středních škol Technické obory Obor Počet absolventů Doprava38 Elektrotech., telekomunikace a VT29 Strojírenství a strojír. výroba16 Stavebnictví1 Zemědělství a lesnictví8 Zpracování dřeva7 Chemický průmysl2 Ekologie a ochrana ŽP1 Obecně odborná příprava1 Humanitní obory Obor Počet absolventů Gastronomie a hotelnictví46 Ekonomika a administrativa34 Obecně odborná příprava (gymnázia, lycea)16 Podnikání v oborech17 Potravinářství11 Obchod10 Umění10 Služby9 Zdravotnictví8 Právní a veřejnosprávní činnost6 Publicistika a knihovnictví5 Textilní výroba a oděvnictví4 Pedagogická, učitelská a sociální činnost3

Porovnání nezaměstnaných absolventů vysokých škol Technické obory Obor Počet absolventů Elektrotech., telekom. a VT6 Přírodní vědy a nauky3 Strojírenství2 Spec. a interd. obory2 Stavebnictví1 Zemědělství a lesnictví1 Humanitní obory Obor Počet absolventů Ekonomika11 Pedagogická, učitel. a sociální činnost11 Zdravotnictví6 Politologie6 Právní a veřejnosprávní činnost6 Filozofie, teologie5 Biologické obory2 Tělesná výchova a sport2 Veterinářství1 Historie1 Umění a užité umění1

Děkuji za pozornost Ing. Ivana Šatrová 13