Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
SACHARIDY CUKRY RZ
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
CUKRY = SACHARIDY.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

SACHARIDY Disacharidy

Disacharidy jsou tvořeny dvěmi cukernými jednotkami (monosacharidy), které jsou navzájem spojeny glykosidickou vazbou, např.: sacharózu ("řepný cukr") tvoří glukóza a fruktóza, maltózu ("sladový cukr") tvoří dvě glukózy nebo laktózu ("mléčný cukr") tvoří galaktóza a glukóza.

Rozdělení sacharidů Jednoduchémonosacharidy Sacharidy oligosacharidy disacharidy, trisacharidy, atd. do deseti jednotek Složité polysacharidy

Oligosacharidy

DISACHARIDY: Sacharóza – je nejběžnější sladidlo známé jako cukr. Vzorec je C 12 H 22 O 11, její molekula se skládá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy, které se spojily za současného uvolnění molekuly vody: C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 → C 12 H 22 O 11 + H 2 O

DISACHARIDY: Vlastnosti: bezbarvá, krystalická látka rozpustná ve vodě, zahříváním se mění na karamel, který se používá k výrobě kuléru - barvení některých potravinářských výrobků (ocet, rum). Získává se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny v cukrovarech. Formy cukru: krystal, moučka, krupice a kostky

Kyselá hydrolýza sacharosy M

DISACHARIDY: Maltóza (cukr sladový) ● Má vzorec C 12 H 22 O 11 ● Molekula je složena ze dvou glukózových jednotek, které se spojily za současného uvolnění molekuly vody. ● Maltóza se volně v přírodě nevyskytuje. ● Je součástí ječmenného sladu, který je hlavní surovinou pro výrobu piva. ● Kvašením sladu s chmelovými výtažky, kvasinkami a jinými přísadami se v pivovarech vyrábí pivo.

DISACHARIDY: Laktóza (cukr mléčný) ● Má vzorec C 12 H 22 O 11 ● Molekula je složena ze glukózy a galaktózy. ● Je obsažen v mléce savců a používá se při výrobě potravy pro kojence. ● Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná.

Návrh laboratorní práce: Rozklad sacharózy: ● K 5 ml roztoku sacharózy přidejte stejný objem 20% roztoku modré skalice a stejné množství 20% roztoku NaOH. Vzniklou směs opatrně zahřívejte. Okyselte kapkou kyseliny sírové a opět zahřívejte. Následně roztok ochlaďte, pak ho zneutralizujte 20% roztokem NaOH a znovu vše zahřívejte. Pozorujte postupnou změnu barvy směsi. ● Pozorování a závěr: ● Po přidání modré skalice a NaOH k roztoku sacharózy vznikla modrá sraženina, ale po zahřátí k barevné změně nedošlo. Jakmile jsme přidali kyselinu sírovou a NaOH došlo k rozkladu sacharózy na glukózu a fruktózu – vznik glukózy se projevil změnou zbarvení roztoku a oxid měďný obarvil roztok cihlově červeně.

POUŽITÉ ZDROJE: ● Disacharidy. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.1: Stock Vector: Structural formulas of the main saccharides. [online] [cit ]. Dostupné z: structural-formulas-main-saccharides-cyclic-monosaccharides-disaccharides-isolated-d- illustration-image ● Kyselá hydrolýza sacharosy. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2, 3: Sacharóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Maltóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Adorable child drinking from bottle - Stock Image. In: Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: adorable-child-drinking-from-bottle.html?sst=60&sqc=61&sqm=108651&sq=2ujsjthttp://depositphotos.com/ /stock-photo- adorable-child-drinking-from-bottle.html?sst=60&sqc=61&sqm=108651&sq=2ujsjt

POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.6: Kojení. In: Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.7: Glukóza. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.8: Royalty Free Stock Image: Lactose molecule. [online] [cit ]. Dostupné z: molecule-image