Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.10 Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Organogenní usazené horniny
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Nerudní suroviny 5. ročník
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Nerostné bohatství 4. ročník
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Přeměněné horniny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Člověk a jeho svět 4. ročník
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Neživá příroda − horniny
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Součásti neživé přírody
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Neživá příroda − horniny
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd jako seznámení se s nerosty a horninami. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Neživá příroda

Minerály (nerosty) a horniny tvoří povrch naší planety. Nachází se na dně oceánů, na pevnině jsou nejlépe viditelné na vysočinách. MINERÁLY vyskytují se jako součást hornin, nebo samostatně velké množství tvoří ložiska nerostných surovin HORNINY jsou tvořeny souborem zrn jednoho nebo více minerálů podle způsobu vzniku se horniny dělí na 3 skupiny: VYVŘELÉ, USAZENÉ A PŘEMĚNĚNÉ

Křemen křemen je nejrozšířenějším minerálem u nás vyskytuje se v několika barvách – žlutý (citrín), hnědý (záhněda), růžový (růženín), fialový (ametyst), achát…, bezbarvý, čirý křemen se nazývá křišťál = drahokamy má mnohostranné využití, z křemenného písku se vyrábí sklo mezi další minerály patří slída, sůl kamenná, tuha, živec…

Před miliony let byla Země rozžhavená koule, postupně se ochlazovala, až na povrchu vznikla zemská kůra. Chladnutím a tuhnutím horniny zvané magma vznikly vyvřelé horniny.magma Usazené horniny vznikly zvětráváním a následným usazováním starších hornin. Přeměněné horniny vznikly přeměnou vyvřelých hornin v důsledku tepla a tlaku v nitru Země. HORNINY vyvřelé usazenépřeměněné

Žula mezi vyvřelé horniny patří např. žula používá se jako stavební kámen, zhotovují se z ní dlažební kostky, obrubníky, chodníky … skládá se z nerostů křemene, živce a slídy, které se dají rozeznat podle barvy: 1) křemen – šedá zrna, podobá se sklu 2) živec – nejčastěji bílý nebo narůžovělý 3) slída – světlé nebo tmavé lesklé šupiny další vyvřelou horninou je také čedič

Pískovec vznikl usazováním drobných částeček křemenů a živců, sypkou formou je písek Vápenec má bělavou nebo šedavou barvu vznikl usazováním pevných zbytků odumřelých živočichů a rostlin není příliš tvrdý, používá se k výrobě vápna a cementu vápence tvoří celá pohoří, působením vody vznikají jeskyně s krápníky ( Český a Moravský kras)

Mramor vznikl přeměnou vápenců v hlubinách Země dobře ho lze leštit bývá krásně zbarven používá se na ozdoby schodišť, sálů, obklady stěn a také se z něj vytesávají sochy

Slouží lidem k výrobě elektrické energie v elektrárnách. Jelikož dochází k vyčerpávání přírodních zdrojů, je nutné využívat i jiných zdrojů, např. sílu vodních toků, větru nebo energie ze Slunce (solární panely). Mezi energetické suroviny patří: uhlí ropa zemní plyn

křemen mramor sůl kamenná slídaživectuha

HorninyNerosty tuha pískovec sůl kamenná slída vápenec křemen mramor čedič žulaživec

křemen slída živec sůl kamennátuha

žula čedič

vápenec pískovec

mramor

ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : přírodověda pro 4. ročník. Brno : Nová škola, ISBN DESCOUENS, Didier. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: USGS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JAHR, Przemysław. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: USGS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PARENT, Géry. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky z galerie klipart Vlastní fotografie