Regionální dějiny Uherský Brod. Počátky historického osídlení Sahají do 10. - 12. století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří z Poděbrad.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
UHERSKÝ BROD.
České země po husitských válkách
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Středočeský kraj.
Jagellonci na českém trůně
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Doba jagellonská.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno.
Darek Matwikow Jan Jelínek
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Statutární město Opava
Přemyslovské království
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Olomouc.
Město Brno.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Druh učebního materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Za vlády přemyslovských králů 1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
JABLONEC n.N Jablonec nad Nisou.
Středověk – Jagellonci
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Digitální učební materiál
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Přehled významných panovníků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Středověké městské právo
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

Regionální dějiny Uherský Brod

Počátky historického osídlení Sahají do století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada tvořila důležitou pomezní pevnost na hranici Moravy a Uherského státu

Rodí se město Díky své poloze, v blízkosti obchodních cest, se Brod pomalu měnil ve významné hospodářské centrum a stále více nabýval charakter městského sídla. Významným mezníkem je rok 1272, kdy český král Přemysl Otakar II. povýšil Brod na město královské a udělil mu hlubčické právo (soubor právních nařízení)

Vrcholný středověk Jako hraniční pevnostní město musel Brod čelit mnohým nájezdům, především Uhrů. Těžké chvíle prožíval i v období husitských válek, kdy se stal v podstatě průchodištěm husitských vojsk Další útrapy přinesla městu válka českého krále Jiřího z Poděbrad s uherským králem Matyášem Korvínem.

Rozkvět města Roku 1506 se stal pánem Uh. Brodu Jan z Kunovic, za jehož panství zaznamenalo město kulturní a hospodářský rozkvět (výstavba radnice, panského domu) Značnou podporu získala ve městě i církev jednota bratrská, z jejíchž řad pocházel i zdejší rodák, pozdější významný pedagog a teolog Jan Amos Komenský (1592 – 1670).

Ničivé vpády Těžké období pro město představuje poč. 17. století,kdy docházelo k ničivým nájezdům Bočkajovců z Uher, které měly pro obyvatele katastrofální následky.

Vpád kuruckých vojsk r na dobovém obraze

Pustošení Moravy

Vláda Kouniců V roce 1611 kupuje Brod Oldřich z Kounic. Kounicové, i když potvrdili dosavadní privilegia města, v něm samotném nesídlili, a tím ho odsoudili do role periferie. Tak začalo ztrácet na svém hospodářském a postupně i kulturním významu.

Město na okraji Po napoleonských válkách, i díky upadajícímu panství Kouniců, Brod opět ztrácel na svém předchozím významu. V této době začala také převažovat ve městě německá a židovská komunita, jejichž vliv neoslabily ani revoluční události roku Jediný významný výsledek revoluce pro Brod bylo zrušení roboty.

Železnice ožívá Ve II. pol. 19. stol. přece jen dochází k postupným změnám, začíná se rozvíjet průmyslová výroba a Uh. Brod se stává sídlem okresního hejtmanství. V letech byla do Brodu přivedena železniční dráha, která oživila jeho význam jako tranzitního města.

Moderní pivovar Janáček

Posílení českého národnostního cítění Byla založena občanská beseda, zřízena Občanská záložna byl založen Sokol 1898 bylo založeno první národopisné muzeum na jihovýchodní Moravě. Rozvoj zaznamenalo i školství (1895 česká měšťanská škola).

Růžencová pouť v Uherském Brodě

Rok 1918 byl přivítán s velkým nadšením. V meziválečném období se Uherský Brod rozrůstal ve větší město, vznikla řada nových továren a došlo ke změně sociální struktury obyvatelstva, kdy začalo převažovat dělnictvo. Německý živel byl v podstatě vytlačen z veřejného života. Vedle hospodářského vzestupu došlo i k rozvoji kulturního života (pěvecký spolek Dvořák)

Průmyslové město V poválečném období se v důsledku socialistické industrializace přeměnil Brod v průmyslové město (např. Slovácké strojírny). V roce 1960 byl zrušen uherskobrodský okres, což mělo za následek omezení dalšího rozvoje, i přestože byl zdůrazňován jeho střediskový charakter.

Uherský Brod dnes patří k vyspělým průmyslově kulturním městům v České republice.

Zdroje: