Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Projekt Národního technického muzea V technice je budoucnost Projekt „V technice je budoucnost“ (reg. číslo CZ.1.07/1.1.32/ ) je finančně podpořen.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Akční plán podpory odborného vzdělávání stav realizace k
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Prioritní osa 4 Oblast podpory 4.1 –systémový rámec počátečního vzdělávání Individuální národní projekt Rozvoj školních poradenských služeb, včetně kariérového.
Výroba adventního věnce SEBEOBSLUHA. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Inkluzivní vzdělávání pro Olomoucký kraj
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Informační a poradenské centrum ZČU
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Dokument KAP MSK - obsah
Ing. Kateřina Lichtenberková
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Projekty MŠMT na podporu pedagogů
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU
GOAL Guidance and Orientation for Adult Learners
Školní poradenské pracoviště
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Vybrané cíle projektu KIPR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Strategické řízení a plánování
Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Šablony I a jejich realizace
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Ing. Alena Opletalová, Ph. D. , 9. 6
Transkript prezentace:

Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Partneři projektu: NÚOV, IPPP ČR V zdělávání I nformace P oradenství VIP Kariéra Vzdělávání – Informace - Poradenství Prjekt je finacován Evropskou unií a rozpočtem České republiky.

Hlavní potřeby v oblasti podpory kariérového rozhodování  Potřeba efektivnější vnitřní koordinace činností na školách při zabezpečování služeb kariérového poradenství  Potřeba užšího propojení kariérového poradenství s kariérovým vzděláváním žáků  Potřeba efektivnější spolupráce s dalšími partnery – PPP, ÚP, zaměstnavateli Proč VIP Kariéra?

 Připravení pedagogičtí pracovníci na školách (systém DVPP)  Žáci připravení k úspěšnému kariérovému rozhodování a k orientaci na trhu práce Proč VIP Kariéra?

 zvýšení celkového standardu služeb pedagogicko- psychologického a kariérového poradenství na školách  zkvalitnění poradenských služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami  pedagogům základních a středních škol bude poskytnuto know how pro kariérové poradenství a vzdělávání  žáci získají kvalitnější poradenství a informace pro kariérové rozhodování Přínos projektu VIP Kariéra

Hlavní cíl:  Rozvoj a zlepšení systému informační, metodické a vzdělávací podpory kariérového poradenství a vzdělávání Specifické cíle:  Vybudování integrovaného Informačního Systému o uplatnění Absolventů škol na trhu práce - ISA  Vytvoření sítě školních poradenských pracovišť - ŠPP  Realizace prezenční a e-learningové formy DVPP v oblasti kariérového poradenství a vzdělávání – DVPP Co je cílem projektu?

Integrovaný internetový portál zahrnující celou řadu komponent pro žáky, rodiče i školy:  vzdělávací nabídka škol  analýzy a informace pro žáky i absolventy  multimediální průvodce… Interaktivní informační systém ISA Aktivita NÚOV

 Popisy oborů vzdělání SOU, SOŠ a VOŠ  Seznam všech středních a vyšších škol, jejich adresy, kontaktní údaje  Přehled učebních a studijních oborů otevíraných v příštím školním roce  Údaje o počtu přihlášených a přijímaných, termínu dne otevřených dveří atd.  Možnosti studia při zaměstnání Informace o vzdělávací nabídce škol a jednotlivých oborech vzdělání Aktivita NÚOV

 analýza shody získaného vzdělání a vykonávaného zaměstnání  šetření zaměstnavatelů – kvalifikační požadavky, názory na připravenost absolventů škol pro vstup na trh práce  analýza inzerce, šetření názorů pracovníků personálních agentur zaměřené na potřeby zaměstnavatelů Analýzy o potřebách trhu práce Aktivita NÚOV

 Nezaměstnanost absolventů škol - analýzy z hlediska uplatnitelnosti absolventů  Šetření názorů pracovníků úřadů práce k uplatnitelnosti absolventů  Přechod absolventů do praxe (šetřen zaměřené na připravenost ze školy a na profesní očekávání)  Přechod absolventů SŠ do terciárního vzdělávání Informace o uplatnění absolventů škol Aktivita NÚOV

Sekce Problémy při studiu Aktivita NÚOV Informačně poradenský modul – základním smyslem pomoc při řešení nejrůznějších problémů se studiem, snižování a prevence předčasných odchodů ze vzdělávání. Určeno primárně přímo žákům – prvotní poradenské informace rady doporučení

 modelové profesní uplatnění - filmové scény z reálného pracovního prostředí  kvíz (přemýšlení o vlastních představách, zájmech a předpokladech pro různá profesní uplatnění) Multimediální průvodce Aktivita NÚOV Integrující prvek usnadňující orientaci ve vzdělávacím systému a ve světě práce, navigující žáky k využívání informačních zdrojů o vzdělávacích a profesních možnostech.

Cíle:  Přiblížení poradenských služeb žákům a učitelům škol  Zkvalitnění podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami  Omezení školní neúspěšnosti a předčasných odchodů žáků ze vzdělávání ŠPP již fungují na stovce škol – tvoří je školní psycholog, školní speciální pedagog, metodik prevence, výchovný poradce a konzultační tým vybraných pedagogů školy Vytvoření sítě ŠPP Aktivita IPPP

Dvě formy:  Prezenční forma pro oblast kariérového a pedagogicko- psychologického poradenství a přístupu ke speciálním vzdělávacím potřebám – IPPP  E-learningová forma – systematické bezplatné vzdělávání pedagogických pracovníků v kariérovém poradenství prostřednictvím internetu - NÚOV Realizace dalšího vzdělávání v oblasti kariérového a pedagogicko- psychologického poradenství

 Vzdělávací programy pro školní psychology, speciální pedagogy a další pracovníky v oblasti kariérového a pedagogicko-psychologického poradenství  Obsahy programů: např. tvorba a realizace strategií ped.- psych. a kariér. poradenství, přístup k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, techniky učebních strategií, práce s nástroji pedagogické diagnostiky  více informací na Prezenční forma DVPP Aktivita IPPP

 vybudováno virtuální školící pracoviště pro vzdělávání pedagogů za použití moderních didaktických forem a informačních technologií – elektronické studijní prostředí  připraven modulový vzdělávací program a převeden do e- learningové podoby  vyškoleni studijní poradci - tutoři E-learningová forma DVPP - eKariéra Aktivita NÚOV

Elektronické studijní prostředí je umístěno na adrese  přístup prostřednictvím počítače připojeného k internetu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a tedy možnost studovat:  bez absencí ve škole  individuálně - podle aktuálních časových možností účastníků  bezplatně E-learningová forma DVPP - eKariéra Aktivita NÚOV

Dvanáct tématických celků – modulů: Úvod do kariérového poradenství Kariérová dráha a kariérové rozhodování Komunikace v kariérovém poradenství Orientace ve vzdělávací soustavě a ve vzdělávací nabídce Orientace ve světě práce Požadavky světa práce Vstup na trh práce Pracovně právní problematika Sociální souvislosti kariérového poradenství Informační zdroje pro kariérové poradenství a možnosti jejich využívání Národní soustava kvalifikací Podpora kariérového rozhodování a vzdělávání ve výuce E-learningová forma DVPP - eKariéra Aktivita NÚOV

Další informace naleznete na:

Děkuji Vám za pozornost.