VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vzájemná hospitační činnost
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Taktická příprava Michal Lehnert.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Mgr. Vendula Babou č ková. ORGANIZA Č NÍ FORMA „ vn ě jší uspo ř ádání organiza č ních a didaktických podmínek vyu č ování, v nich ž se realizuje výchovn.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Didaktika geografie.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Organizační formy práce v tělesné výchově
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Terénní zeměpisná exkurze
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Měření rychlosti zvuku
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Reforma školství v ČR.
Didaktika tělesné výchovy
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Didaktika TV; Martina Matúšková
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
DĚJEPIS Únor 1948 Gymnázium Hodonín Vyučující: Mgr. Andrea Baumannová
Práva dítěte Výchova k občanství
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
Anglický jazyk HEALTH On-line diskuse k virtuální hospitaci –
Transkript prezentace:

VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková

Vzdělávací cíl: nácvik pohybových dovedností a skoků na trampolíně Dílčí cíl: maximální efektivní využití času vyučovací jednotky pro aktivní pohyb žáků Metody k dosažení cílů: forma skupinové práce na 3 stanovištích, na 2 stanovištích zvolena specifická forma doplňkových cvičení s velkou intenzitou fyzické zátěže a maximálním využitím cvičebního času

Typ vyučovací jednotky TV z hlediska složek: expozičně – fixační Prostorové využití, bezpečnost žáků vhodné rozdělení tělocvičny na třetiny, nácvik probíhal v krajní třetině - vizuální kontakt se stanovišti s doplňkovým cvičením bezpečnost zajištěna na stanovišti nácviku nových pohybových dovedností, u doplňkových cvičení upozorněním na pravidla hry a fair play jednání

Použité vyučovací styly: příkazový - stanoviště trampolíny se samostatným objevováním - doplňková cvičení zapojení žáků do řízení a rozhodování Hodnocení dílčího cíle vyučovací jednotky: Průměrná hodnota cvičebního času pro žáka byla 26 min. – lze hovořit o výborné efektivitě vyučovací jednotky TV vzhledem k času

Osobnost pedagoga: velké organizační schopnosti jisté, uvolněné, sebevědomé jednání, působí dojmem zkušeného pedagoga atraktivní vyučovací jednotka, v hodině velmi dobře rozvíjel při doplňkových cvičeních kompetence komunikativní, sociální a personální

Struktura vyučovací jednotky a vhodnost zařazených aktivit – vlastní rozbor: 1.Úvodní část: organizace vyučovací jednotky a příprava organismu na zátěž X sdělení cíle vyučovací jednotky, organizace a přechod k hlavní části 2. Hlavní část: základem pro plnění cíle vyučovací jednotky X nácvik nových pohybových dovedností s využitím doplňkových cvičení 3. Závěrečná část: celkové uklidnění organismu, strečinková cvičení, hodnocení X hodnocení aktivit na jednotlivých stanovištích

Otázky k diskusi: Je správné vždy dodržovat náplň jednotlivých částí vyučovací jednotky? Kdy v průběhu vyučovací jednotky zařadit průpravná cvičení pro stanoviště nácviku nových pohybových dovedností - v úvodní část hromadně nebo po příchodu skupiny na stanoviště? Námět k zamyšlení - možnost využívání forem aktivního učení v TV a zvýšení sebereflexe a prožitkovosti (např. u nácviku nových pohybových dovedností). Je vhodnější pro doplňková cvičení využívat cvičení s menší prožitkovostí a uspokojením z pohybové aktivity nebo atraktivní hry, přinášející silný emoční prožitek, vysokou intenzitu aktivního pohybu,nutnost komunikace, řízení a rozhodování?