Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, 19.6.2008 Petr Wagner, DG MARKT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník
Zadávání veřejných zakázek. Právní úprava zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, transponuje evropské směrnice v současnosti je v mezirezortním.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
ZÁKON O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Veřejné zakázky Robert Páleník Tento studijní materiál vznikl jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Podpora odborných praxí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Martin Čech Pavel Herman Transpozice evropské zadávací směrnice.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, Petr Wagner, DG MARKT

Činnosti Komise Politika a metodika VZ (DG MARKT) (v rámci EU + mezinárodní vztahy) (v rámci EU + mezinárodní vztahy) Legislativní iniciativa Dohled nad dodržováním závazků členských států (čl. 226 Smlouvy ES ) členských států (čl. 226 Smlouvy ES )

Právní úprava VZ Smlouva o ES (základní principy) Směrnice 2004/17/ES /18/ES Směrnice 2007/66/ES (89/665/EHS a 92/13/EHS) Judikatura ESD

Směrnice Legislativni balíček 2004/18/ES+2004/17/ES “18“ – o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby “17“ - subjekty působící v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb

Směrnice Koordinační směrnice (harmonizace) Pro všechny typy VZ (dodávky, služby, práce) Principy nediskriminace, rovného zacházení Best Value for Money Otevření trhu pro všechny EU subjekty

Směrnice VZ relevantní pro vnitřní trh Prahové hodnoty Publikace ve Věstníku EU Zadávání dle detailních pravidel směrnice

Podlimitní (EU) zakázky Dodržování základních principů Smlouvy ES (judikatura ESD) INTERPRETAČNÍ SDĚLENÍ KOMISE o právních předpisech Společenství použitelných pro zadávání zakázek, na které se plně nebo částečně nevztahují směrnice o zadávání veřejných zakázek (2006/C 179/02)

Směrnice Základní fáze: vyloučení vyloučení výběr účastníků (kvalifikace) výběr účastníků (kvalifikace) zadání zakázky (hodnotící kritéria) zadání zakázky (hodnotící kritéria) podmínky plnění zakázky podmínky plnění zakázky

Směrnice Specialita Evropské úpravy Technické specifikace, kterými zadavatelé definují předmět zakázky a hodnotící kritéria na jejichž základě pak porovnávají nabídky musí charakterizovat a musí být relevantní k dodávce, službě nebo práci, která je předmětem zakázky.

Směrnice Není možno směšovat kvalifikační a hodnotící kritéria Kvalifikace – zadavatel Hodnotím – nabídku (nabídka zadavatele nemůže být hodnocena s ohledem na jeho předchozí zkušenosti)

Ekologická + Sociální kritéria Musí přímo souviset s předmětem zakázky Příklad – Ekologie Z pohledu celoživotních nákladů (life cycle approach) kritéria související s výrobním procesem charakterizují výrobek nebo službu (recyklovaný papír, green energy)

Ekologická + Sociální kritéria Příklad ze sociální oblasti Pracovní podmínky zaměstnanců uchazeče, školení poskytovaná uchazečem…… Nesouvisí přímo s danou zakázkou Nemohou být součástí technických specifikací a nesmí být hodnocena Mohou být součástí podmínek plnění zakázky

Koncese Koncese je smlouva stejného druhu jako veřejná zakázka s tou výjimkou, že protiplnění spočívá buď výhradně v „právu využívat“, nebo v tomto právu společně s platbou. Směrnice upravují pouze koncese na stavby

Koncese ''právo využívat'' je rozhodujícím kritériem pro určení zda se jedná o koncesi Skutečná koncese je charakterizována postoupením práva koncesionáři, které koncesionář využívá za účelem obdržení odměny. V tomto případě, se koncesionář při provádění své činnosti vždy vystavuje ekonomickému riziku. Aplikace kritéria ''využívání postoupeného práva'' znamená, že koncesionář musí vždy počítat s rizikem, které je spojeno s prováděním dané činnosti. Prvek rizika odlišuje koncese od zakázek. C- 360/96 (Arnhem) a případ C -458/03 (Parking Brixen).

Koncese Definice Rizika Skutečnost, že daná aktivita nebude pro dodavatele zisková (špatná kalkulace) nevytvoří z VZ koncesi

Dohled (Infringemets of EC Law) Porušení povinností členského státu, které mu vyplývají ze Smlouvy o ES (čl. 226) Komise – Strážkyně Smlouvy Právo napadnou jakékoliv porušení Smlouvy Ex officio/na návrh Právo nakládat s řízením (pokračovat/zastavit)

Dohled - Fáze Před-Výzva (pre-226) Výzva Odůvodněné stanovisko Podání k soudu Komise jedná s ČS v vzájemném respektu Informace pouze ČS a stěžovateli

Dohled Domnělé porušení – relevantní pro Vnitřní trh? Domnělé porušení základních principů Smlouvy nebo detailních předpisů Směrnic? Komise nezkoumá technické detaily hodnocení nabídek nebo technická pochybení v průběhu zadávání

Dohled Možnost přístupu hospodářských subjektů k zakázkám v rámci EU (publikace, rozčleňování na malé zakázky) Principy rovného zacházení, nediskriminace a vzájemného uznávání Komise často hledá názor soudu na nejasné otázky Komise sleduje principy Smlouvy, nikoliv zájmy stěžovatele

Metodika Interpretační Sdělení Komise Odpovědi členským státům

Interpretační Sdělení ement/key-docs_en.htm ement/key-docs_en.htm IS o zakázkách IS o zakázkách na které se plně nebo částečně nevztahují směrnice o zadávání veřejných zakázek Buying Green (ekologická kritéria) INTERPRETAČNÍ SDĚLENÍ KOMISE týkající se uplatňování právních předpisů Společenství v oblasti veřejných zakázek a koncesí na institucionalizovaná partnerství veřejného a soukromého sektoru (IPPP)

IPPP Fenomén spolupráce se soukromým sektorem Nutnost postupovat v souladu se směrnicemi či s principy Smlouvy při spolupráci s třetí stranou

IPPP 1. založení nového podniku, jehož kapitál patří VZ a soukromému partnerovi a přidělením zakázky/koncese tomuto smíšenému subjektu 2. účastí soukromého partnera na existujícím podniku, který již realizuje VZ/koncese

Future Action Handbook on Socially Responsible Procurement (Manuál sociálně odpovědného zadavatele) Green Public Procurement (DG ENVI) Směrnice pro zakázky v obraně Dohled nad provedením přezkumné směrnice