ŽIVOT V ENEOLITU Pozdní doba kamenná uzavírá nesmírně dlouhou etapu ve vývoji lidstva. Základní surovinou byl kámen přetvořený lidskou rukou do podoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Počátky osídlení našeho území
Rosice – Seslávky Historický vývoj od nejstarších dob Jan Musil
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Archeologické kultury na našem území
II. Pravěk 8. Doba bronzová.
PRAVĚK.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Historické prameny.
Eneolit = Chalkolit Eneolit- (pozdní doba kamenná), doba měděná; dokončen přechod k patriarchátu; zvyšuje se zemědělská produkce změna budování sídel-
VY_32_INOVACE_3D.6.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Doba bronzová ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Doba bronzová v Čechách
Eneolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kultura doby bronzové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Doba halštatská ve světě
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Eneolit - úvod Název školy
Paleolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Charakteristika starověku
VY_32_INOVACE_1D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Další typy eneolitických artefaktů
Kultura lidu popelnicových polí
Pravěké hradisko a dnešní krajina
Další nálezy na keltském sídlišti
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Z PRŮZKUMŮ A VÝZKUMŮ ÚSTAVU ARCHEOLOGIE Slezská univerzita v Opavě Filozoficko – přírodovědecká fakulta.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
ŽIVOT V DOBĚ BRONZOVÉ Tavení rud se zdokonalilo objevením složitějších postupů. Tento objev umožnil získávat měď a cín z méně hodnotných rud. Dobu bronzovou.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_6_ CHALKOLIT NA PŘEDNÍM VÝCHODĚ. ENEOLIT.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Zbraně kultury lidu popelnicových polí
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Archeologické kultury na našem území
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
STŘEDNÍ EVROPA V DOBĚ ŽELEZNÉ
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

ŽIVOT V ENEOLITU Pozdní doba kamenná uzavírá nesmírně dlouhou etapu ve vývoji lidstva. Základní surovinou byl kámen přetvořený lidskou rukou do podoby nejrozmanitějších nástrojů. Ve střední Evropě je to období neklidu, vzájemných srážek, avšak i poklidné existence a mísení etnicky odlišných kolektivů. Tento obraz není v rozporu s nálezy archeologů. Vyplývá z nich: už na počátku eneolitu vznikají první opevněné vsi, posouvají se na návrší, do strategicky výhodnějších poloh. Fortifikace se postupně zdokonalují. V hrobech přibývá zbraní a jejich rejstřík se rozšiřuje. U příkopů pod někdejšími obrannými valy se dodnes nacházejí kostry. V odpadních jámách sídlišť se povalují lidské pozůstatky. Patří těm, kteří nezemřeli přirozenou smrtí. Zatímco v Mezopotámii, v Egyptě, Indii, Číně, při Egejském moři vznikají první státy, střední Evropa je rušnou křižovatkou a současně bitevním polem.

TĚŽBA KAMENE, DÁLKOVÝ OBCHOD Protože stále stoupá poptávka po kvalitní kamenné surovině k výrobě nástrojů, začaly se pazourkové pecky-hlízy těžit v podpovrchových dolech. U nás se takové doly na místní druh křemence nalezly v oblasti Tušimic. Práce v takovém pravěkém dole byla velmi nebezpečná, kdykoliv hrozil propad tun zeminy nad pracujícími horníky. Svislé šachty se ve hloubce 3-10 metrů rozvětvovaly do postranních štol. Horníci pracovali ve velmi stísněných podmínkách, podle archeologických výzkumů měly štoly výšku mezi 0,5 až 1 m. V podzemí chybělo dostatečné osvětlení. Horníci si museli vystačit s keramickými kahany, ve kterých byl živočišný tuk a knot např. z konopného provázku. Takové lampy nesmírně čadily a ubíraly potřebný kyslík už tak vysílenému pracovníkovi. Surovinu těžili horníci pomocí parohových nebo dřevěných kopáčů. Zemědělské přebytky se staly hodnotou, kterou bylo možné směňovat. Věci se proměnily ve zboží a zboží se dostává do pohybu. Ještě dnes lze rekonstruovat, jak daleko a do kterých směrů proudila keramika, měděné šperky, nástroje, sůl, pazourek atd. Hmotná výbava se nevyměňuje výhradně doma, ale na stokilometrové vzdálenosti a to nejspíš už prostřednictvím profesionálních potulných obchodníků.

KULTURA NÁLEVKOVITÝCH POHÁRŮ Byla to naše nejstarší eneolitická kultura. Název zrcadlí charakteristický tvar – nálevkovitě se rozevírající hrdla pohárů. Počátek: kolem 3500 let př. n. l. Šlo o rozlehlou kulturu, rozšířenou od Holandska po Ukrajinu, u nás hlavně na severu Čech. Znaky: první opevněná sídliště jsou důkazem neklidných časů, znalost orby hákem. Z naleziště v Makotřasech pochází žáruvzdorný kelímek se stopami mědi, je to první doklad o tavení mědi u nás. KULTURA KANELOVANÉ KERAMIKY Pravděpodobně odnož kultury nálevkovitých pohárů, s ní se částečně časově překrývá. Název je odvozen od zdobného prvku nádob v podobě žlábkování na stěnách. Rozšířena byla zejména na Moravě, na jihozápadním Slovensku a v Maďarsku a Rakousku. Počátek: zhruba před 3200 lety př. n. l. Znaky: objevují se první výpravné pohřby, dosvědčující výjimečné postavení jedinců. Z maďarského území pochází doklad o existenci vozu.

KULTURA KULOVITÝCH AMFOR Typická svými baňatými nádobami s válcovitým hrdlem – amforami. Počátek: před rokem 3000 př. n. l. Znaky: hroby mužů jsou mnohem honosnější než hroby žen. Archeologové nalézají také rituální pohřby dobytčat. To dokládá, jaký význam měl chov skotu používaného k tahu i k orbě. Replika měděné sekery

KULTURA ŘIVNÁČSKÁ Vznikla jako důsledek vzájemného působení kultur s nálevkovitými poháry s kanelovanou keramikou. Na čas ovládla střední Čechy, Poohří, povodí Bíliny, kraj kolem střední Jizery a dolní Berounky. Počátek: po roce 3000 př. n. l. Znaky: především palisádami a příkopy opevněná výšinná sídliště, z nich vrch Řivnáč u Žalova na Vltavě dal kultuře jméno. V nálezech převažují vejčité nádoby se zdrsnělým povrchem, nejzajímavější však jsou koflíky a džbánky s tzv. měsíčkovitými uchy. Opevněná výšinná osada

KULTURA ŠŇŮROVÉ KERAMIKY Reprezentuje společenství pastevců a dobytkářů, kteří ve velké invazní vlně přišli od východu. Název postihuje typický dekor nádob, jejich pravidelně zbrázděný povrch vznikal otiskem kroucené šňůry. Nositeli této kultury byli už prokazatelně Indoevropané. Počátek: 2700 – 2500 let př. n. l. Znaky: nalezeno množství pohřebišť, ale žádné sídliště. Hroby svědčí o přísně dodržovaných zvycích. KULTURA ZVONCOVITÝCH POHÁRŮ Tuto kulturu přinesl na naše území lid ze západního Středomoří. Je to kultura významná, velkého územního rozsahu, jediná z evropských kultur, jež se objevila i v Africe. Nejspíš tuto keramiku vyráběli ozbrojení kočovní pastevci a lovci-lučištníci. Počátek: př. n. l. Znaky: opět chybí sídliště, v hrobech zato přibylo výzbroje (měděné dýčky, lukostřelecká výbava). Název této kultury vychází z tvaru nádob, které připomínají obrácené zvony. V ČR bylo odkryto několik ženských hrobů s plnou lukostřeleckou výbavou i s drobnými měděnými dýčkami. Ihned se vyrojily úvahy o skutečné existenci bojovných Amazonek.

LITERATURA KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN HORA, Petr. Toulky českou minulostí: První díl. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN ZDROJE OBRÁZKŮ Replika měděné sekery – vlastní zdroje Opevněná výšinná osada – vlastní zdroje