Popis obrazu Mgr. Hana šenková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
PREZENTACE. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu VY_32_INOVACE_14_02 Šablona III/2 Inovace a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
Vodní dílo Nové Mlýny. Nové Mlýny jsou kaskáda tří vodních nádrží (Mušovská, Věstonická a Novomlýnská) na řece Dyji pod Pavlovskými vrchy v okolí se nachází.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Nenechej si říkat Staříku - Stařenko!!.
ELEKTRÁRNY.
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SLOH – popis statický líčení
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Slunce Juli Krejčí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Osmý div světa Torres del Paine.
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Barva světla, šíření světla a stín
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
Mikroskopická stavba dřeva a kůry VY_32_INOVACE_28_557
VESMÍR.
SAVCI.
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Úvodní a seznamovací hry
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Grafický editor GIMP (4)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Badatelské odpoledne 4. dubna Sedm barev duhy.
LIDSKÉ RASY.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Země ve vesmíru.
Stín a polostín.
Světelné jevy -shrnutí
VY_32_INOVACE_09_ICT_529_Jnc
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Neživá příroda - vzduch
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
Výroba velikonočního košíčku
Transkript prezentace:

Popis obrazu Mgr. Hana šenková Popis uměleckého díla Popis obrazu Mgr. Hana šenková

Popis obrazu reprodukce olejomalby malíře Václava Brožíka žil v Paříži od mládí do smrti v r. 1901, tvořil v 19. století patří ke Generaci Národního divadla – umělci přizvaní k výzdobě ND Pasačka husí v Bretani život obyčejných lidí na francouzském venkově krajinu maluje v jemném světelném oparu, v hloubce prostoru, s mírnými světelnými efekty postava chudé zadumané venkovské dívky vybízí k soucitu originál má větší rozměry: 130 x 95 cm

Popis uměleckého díla PRVNÍ PLÁN - popředí obrazu - pozoruji detaily, barvy, kontrasty DRUHÝ PLÁN - hlavní motiv - pozoruji ústřední motiv a nejbližší okolí hlavního motivu TŘETÍ PLÁN – pozadí – pozoruji vzdálené, nezřetelné detaily, barvy , odstíny

Popis uměleckého díla - osnova 1. (úvod) jaké dílo - druh, od kterého autora – jméno, doba, umělecký směr 2. (stať) – popředí - detaily, barvy, tvary, světlo, stín 3. (stať) – hlavní motiv – od celku k částem, tvary, barvy, odstíny, kontrasty, výraz tváře, pohled 4. (stať) – bezprostřední okolí hlavního motivu 5. (stať) – nejbližší pozadí 6. (stať) – hloubka, vzdálené pozadí 7. (závěr) – celkový dojem, nálada díla, vjem prostoru, působení barev, světla, stínu, kontrastu na pozorovatele, vliv na emoce

Popis obrazu Pasačka husí v Bretani PRVNÍ PLÁN sytá zelená, odstíny zelené od sluncem prosvětlené žlutavé, přes šťavnatě jasně zelnou až po tmavé zastíněné tóny jiným odstínem zelené prokreslená stébla trávy přírodním trávníkem probleskují hrudky hlíny

Popis obrazu Pasačka husí v Bretani DRUHÝ PLÁN – HLAVNÍ MOTIV zadumaná dívka, nikam nespěchá pozornost přitáhne její zachmuřený, zkoumavý , soustředěný pohled, jako by ona pozorovala nás, mě opírá se o strom v sluncem prosvětleném hájku, odpočívá ve stínu, ruce semknuté u hrudi, opřené o dlouhý prut sloužící k pohánění husí popis oblečení: kontrast bílé a černé, čapka karkulka, vykukují tmavé vlnité vlasy, široký nabraný límec splývá na ramena přes tmavou kazajku, tmavou sukni kryje světlá ušmudlaná zástěra s velkými kapsami obuta je do shrnutých silných ponožek a pevných dřeváků

Pasačka husí v Bretani DRUHÝ PLÁN – BLÍZKÉ OKOLÍ hl. motivu sluncem prosvětlený hájek vzrostlých listnatých stromů na jeho okraji se pase hejno bílých husí , ostře s nimi kontrastuje jediná černá krůta v ostrém slunci září jejich oranžové nohy a zobáky tam, kde se opírá svými paprsky slunce, se odstín trávy mění ve vyprahlý žlutavý, jen s letmými dotyky zelenkavé hra barev, odstínů světlých a tmavých, kontrastní barvy vedle sebe – podporují vjem ostrého slunečního svitu prodlužující se stíny dávají tušit časné dopoledne či spíš pozdní odpoledne – podle oranžových odstínů nejspíš jsme na venkově 19. století v létě

Pasačka husí v Bretani TŘETÍ PLÁN modrofialkový opar v dálce skrývá (dává tušit) obrysy budov (domků, staveb) nedaleké a přeci vzdálené vesnice – jistě té, z níž husopaska přihnala své husy na pastvu bělavý odstín oblohy prosvětlují dotyky žluté – slunce se odráží – to posiluje dojem žhavého léta oblohu překrývají svěže zelené lístky stromů v hájku

Pasačka husí v Bretani CELKOVÝ DOJEM Z DÍLA kontrasty tmavé a světlé barvy, světla a stínu žlutá, oranžové tóny – vnáší do obrazu sluneční zář letní klidná nálada venkova zadumaný až podmračený výraz dívky, je ve střehu poklidná atmosféra, čas jakoby se zastavil dívka působí posmutněle