Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_20. FORMÁT KRESBY  Než začneme kreslit, musíme si na pauzovací papír nakreslit základní formát v poměru stran.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaké znáš zdroje informací?
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Fyzika – akustika. Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Vázané oscilátory.
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Vlnění a optika (Fyzika)
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pohyb těles-fyzika hrou
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Číslicová technika.
Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Elektromagnetická slučitelnost
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Teplo.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Číslicové měřící přístroje
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Pascalův zákon.
TRANZISTOROVÝ JEV.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ
Digitální učební materiál
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
VLASTNOSTI KAPALIN
Mechanické kmitání a vlnění
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Rezervy x rezervní fond
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Mechanické kmitání a vlnění
Zvukové jevy.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty

Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity vnímá fanoušek, který stojí 3 m od reproduktoru, pokud se zvuk šíří rovnoměrně do celého prostoru?

Příklad 5 Na koncertě metalové skupiny hraje 10 reproduktorů, každý o výkonu W/m 2. Dohromady vytvářejí zvuk o hladině akustické intenzity 100 dB. a)Jakou hladinu akustické intenzity zvuku vytváří jeden reproduktor? b)O kolik poklesne hladina akustické intenzity zvuku, pokud přestanou fungovat 2 reproduktory? c)O kolik se zvýší hladina akustické intenzity zvuku, pokud technik připojí 2 reproduktory navíc?

Do detektoru přicházejí vlny v časech Frekvence je tedy

Do detektoru přicházejí vlny v časech Frekvence je tedy

vPvP P c Z vZvZ αZαZ αPαP

Příklad 6 Jaký vliv má na pozorovanou frekvenci při pohybu zdroje/pozorovatele pohyb prostředí, kterým se vlnění šíří? (např. vítr, který fouká určitou rychlostí v prostoru mezi zdrojem a pozorovatelem).

u β vPvP P c Z vZvZ αZαZ αPαP

Příklad 7 Na obrázcích 1 až 8 jsou různé stavy pohybu zdroje a přijímače vlnění. Jak se v jednotlivých situacích změní frekvence vlnění v důsledku Dopplerova jevu? Zdroj PřijímačZdroj Přijímač

Příklad 7 Frekvence se zvyšuje Frekvence se snižuje Nelze rozhodnout Zdroj PřijímačZdroj Přijímač

Příklad 8 Policejní Pasat jede po silnici rychlostí 80 km/h a radarem zachytí rychle jedoucí automobil v protisměru. Radar vysílá impulzy na frekvenci 50 kHz. Signál odražený od protijedoucího automobilu má po návratu do radaru frekvenci 80 kHz. Jak rychle jede protijedoucí automobil?

Je-li rychlost zdroje větší než rychlost šíření vlny prostředím (v Z >c) zjistíme, že v takové situaci nemá rovnice Dopplerova jevu řešení (c-v Z <0). Zvukové vlnoplochy vytvářené zdrojem se v takovém případě za zdrojem zpožďují a vytvářejí obálku tvaru „V“ – tzv. Machův kužel. Na povrchu kužele dochází k nahromadění (zhuštění) vlnoploch, které způsobuje výrazný nárůst a pokles tlaku. Zvukové vlnoplochy přicházejí k pozorovateli současně a ten je vnímá jako rázovou vlnu a akustický třesk.

Rázová vlna vzniká jen u zdrojů pohybujících se rychleji než zvuk v Z >c. Poměr v Z /c se označuje jako Machovo číslo a popisuje, kolikrát je rychlost pohybu zdroje vyšší než rychlost šíření vlny prostředím (nejčastěji vzduchem). Machovo č. větší než 1 značí nadzvukovou rychlost. Let nadzvukového letadla neslyšíme, dokud k nám nedorazí rázová vlna, která se šíří rychlostí zvuku. Neslyšíme ani střelu z pušky, dokud nás nemine nebo nezasáhne. Rázová vlna má podobné fyzikální vlastnosti jako rázová vlna vznikající při explozi výbušniny.