ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Chemická vazba.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Fyzika + Elektřina.
Tato prezentace byla vytvořena
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Elektrická energie.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Elektrické vlastnosti II.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Elektronový obal atomu
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
ELEKTRONIKA Zesilovače – princip, druhy
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Stavba atomu.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
Základní pojmy fyziky atomu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 01_02_32_INOVACE_10

VODIVOST POLOVODIČE Předmět: ELEKTRONIKA Ročník: ME2 Jméno autora: Ing. Miroslav Sámel Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslav Sámel Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Materiál objasňuje podstatu vodivosti polovodiče. Popisuje vznik vlastní vodivosti, vodivosti typu N a vodivosti typu P. Klíčová slova: Křemík, germanium, polovodič, vodivost, vlastní, nevlastní typu N, typu P.

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Základní rozdělení látek Atom:  Jádro  Elektronový obal Jádro:  Protony  Neutrony Elektronový obal:  Elektrony Elementární náboj: VODIČE Vnější elektronová slupka obsahuje pouze malý počet elektronů a tyto jsou velmi slabě vázány ve struktuře atomu. Kovy: Zlato, stříbro, měď, hliník, … IZOLANTY Vnější elektronová slupka je plně obsazena. Elektrony jsou velmi pevně vázány ve struktuře atomu. Materiály: Sklo, guma, plasty, keramika, plyny, … POLOVODIČE Chemicky čisté polovodiče mají při nízké teplotě ( ϑ = 0K) velmi malý počet volných elektronů. Přidáním příměsí a zvýšením teploty se mohou stát vodivými. Materiály: Křemík, germanium, slitiny a sloučeniny, …

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vlastní vodivost polovodiče Rozdělení látek podle elektrické vodivosti:  vodiče  izolanty  polovodiče Elektrická vodivost látek závisí na vnitřní stavbě atomu a fyzikálních podmínkách prostředí. Rozdělení pevných látek: vodiče, polovodiče, izolanty.  Ve vodiči se všechny valenční elektrony atomů vždy a za všech podmínek účastní vedení elektrického proudu. Vnějšími podmínkami je ovlivňována pouze pohyblivost – a tím i vodivost – počet volných elektronů zůstává vždy stejný.  V izolantech a krystalech polovodičů nejsou volné – valenční – elektrony. Tyto látky za ideálních podmínek (ideální krystalická mřížka, dokonalá čistota a teplota 0° K) nevedou elektrický proud. Rozdíl ve vodivosti vodičů a izolantů je v tom, že u vodičů se zvyšující se teplotou elektrická vodivost klesá, u izolantů stoupá. Izolanty jsou za pokojové teploty nevodivé (počet volných elektronů je nulový), polovodiče jsou však již částečně vodivé. Rozdělení látek na polovodiče a izolanty je pouze kvantitativní.

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vlastní vodivost polovodiče Rozdělení látek podle elektrické vodivosti:  vodiče  izolanty  polovodiče Elektrická vodivost látek závisí na vnitřní stavbě atomu a fyzikálních podmínkách prostředí. V krystalické mřížce čtyřmocného křemíku jsou všechny valenční elektrony vázány elektronovými dvojicemi. V mřížce nejsou volné elektrony ani jiné nosiče elektrického náboje – krystal křemíku je elektricky nevodivý. To však platí pouze za ideálních podmínek. Zásahem vnějších vlivů (teplem, zářením) k porušení elektronové vazby, vznikne dvojice nosičů náboje – elektron a díra.

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vlastní vodivost polovodiče Dvojice nosičů elektrického náboje:  elektron  díra Elektron se ihned začne pohybovat v krystalové mřížce a po přiložení elektrického pole se účastní vedení elektrického proudu. Na místě uvolněného elektronu vznikne v mřížkové vazbě díra. Podobně jako se v krystalové mřížce pohybuje elektron, může se pohybovat také díra – elektron poměrně snadno přejde do sousedního atomu a na jeho místě vznikne díra, do které přeskočí další elektron atd., a tak se vlastně pohybuje v mřížce jak elektron tak díra.

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vlastní vodivost polovodiče Dvojice nosičů elektrického náboje:  elektron  díra Díry se vlivem elektrického pole účastní vedení elektrického proudu, ovšem vzhledem ke kladnému náboji má jejich pohyb opačný směr než pohyb elektronů. Uvolněný elektron se po určitou dobu, tzv. dobu života, pohybuje volně v krystalové mřížce a potom přeskočí do některé díry, tj. rekombinuje. Polovodič těchto vlastností nazýváme vlastní polovodič a jeho vodivost nazýváme vlastní vodivost.

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Nevlastní vodivost polovodiče Vodivost polovodiče:  vlastní  nevlastní Nevlastní vodivost N: donor – příměs pětimocného prvku do čtyřmocné struktury křemíku Podstata nevlastní vodivosti spočívá v přidání příměsí k čistému polovodiči. Vhodnou volbou příměsi lze připravit polovodič s vodivostí převážně elektronovou nebo polovodič s vodivostí převážně děrovou. Do krystalické mřížky čtyřmocného křemíku přidáme atom pětimocného antimonu. Čtyři valenční elektrony antimonu jsou vázány elektronovými dvojicemi, pátý elektron je k atomovému jádru vázán slabě a může být uvolněn poměrně malou energií. Polovodič s elektronovou vodivostí nazýváme polovodič typu N. Příměs z V. skupiny Mendělejevovy tabulky prvků se nazývá donor. Krystal křemíku s příměsí je navenek neutrální, zvětšila se jeho elektrická vodivost. Další donory – fosfor, arzén, bizmut. Si Sb Vodivost typu N

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Nevlastní vodivost polovodiče Vodivost polovodiče:  vlastní  nevlastní Nevlastní vodivost P: akceptor – příměs třímocného prvku do čtyřmocné struktury křemíku Příměs atomu trojmocného prvku do mřížkové struktury křemíku (například india), způsobuje vznik kladného nosiče náboje. Tři valenční elektrony india tvoří elektronové dvojice se třemi sousedními atomy křemíku. Protože atom příměsi zaujímá v mřížce polohu čtyřmocného prvku, „vypůjčuje“ si ke své čtvrté elektronové vazbě elektron z jiného atomu. Tím vzniká díra, která se může volně pohybovat. Navenek je krystal opět neutrální, obsahuje však kladné nosiče náboje. Polovodič s děrovou vodivostí nazýváme polovodič typu P a příměs nazýváme akceptor. Další donory – bór, galium, hliník. Volným elektronům v polovodiči typu N a děrám v polovodiči typu P říkáme majoritní nosiče, děrám ve vrstvě N a elektronům ve vrstvě P říkáme minoritní nosiče. Si In Vodivost typu P

VODIVOST POLOVODIČE 01_02_32_INOVACE_10, Elektronika, Vodivost polovodiče Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Zdroje a literatura [1] VOŽENÍLEK, L.; ŘEŠÁTKO, M.. Základy elektrotechniky II. pro 2. ročník SOU elektrotechnických. Praha: SNTL, 1984, ISBN BEZ. [2] BLAHOVEC, Antonín. Elektrotechnika I. Praha: INFORMATORIUM, 2002, ISBN Ilustrace:  Vlastní vodivost vzniká náhodně pro praxi nemá význam  Nevlastní vodivost N vzniká přidáním donoru do struktury křemíku  Nevlastní vodivost P vzniká přidáním akceptoru do struktury křemíku