1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevné disky Štěpán Šípal.
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Hardware počítačů - harddisk
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Základy výpočetní techniky
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
SOLID STATE DISK - SSD.
Informační a komunikační technologie
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Hanuš HOLZER 2 EPi ARCHITEKTURA PC.
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Optická média.
MÉDIA.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Systémové oblasti disku
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Pevný disk – fyzická struktura
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny na společné ose v hermeticky uzavřeném pouzdře (ochrana proti prachu) s vlastním pohonem, vybavovacím mechanismem a elektronikou každému povrchu disku přísluší jedna kombinovaná čtecí/záznamová hlavička na rozdíl od diskety není hlavička v přímém kontaktu se záznamovým médiem, neboť vlivem aerodynamického vztlaku daného vysokými otáčkami média (3600 až 7200 ot/min) plave hlava nepatrný zlomek milimetru nad povrchem média nutno chránit před otřesy (především za provozu)

2 Pevný disk označení HDD (Hard Disk Drive) skupina stop, které jsou současně přístupné nad sebou umístěným hlavičkám, se nazývá válec (cylindr) nejznámějšími výrobci jsou firmy Western Digital, Seagate, IBM, Quantum, Fujitsu řadič HDD se většinou nachází přímo na základní desce Parametry současných pevných disků kapacita – desítky GB přístupová doba – několik ms (obvykle 8 ms) rychlost otáčení – 5400 nebo 7200 otáček za minutu přenosová rychlost – desítky MB/s velikost paměti cache HDD – 512 KB až 2 MB

3 Pevný disk R W

4 Pevný disk

5 DISKOVÉ PAMĚTI Struktura dat na disku data jsou ukládána v soustředných kružnicích, které se nazývají stopy každá stopa je rozdělena na určitý počet úseků nazývaných sektory všechny stopy na médiu obsahují stejný počet sektorů a všechny sektory umožňují uložení stejného množství dat diskové zařízení může využívat více povrchů média (u disket 2, u pevných disků záleží na typu)

6 Struktura dat na disku stopy sektor

7 Struktura dat na disku Kapacita Kapacita = N B · N S · N T · N P N B – počet bajtů připadajících na jeden sektor N S – počet sektorů na stopu N T – počet stop jednoho povrchu N P – počet povrchů disku

8 Pevný disk Rozhraní současných pevných disků IDE (Integrated Drive Electronics) – nejběžnější  EIDE (Enhanced IDE) – přenosová rychlost 16 MB/s  Ultra DMA/33 – přenosová rychlost 33 MB/s  Ultra DMA/66 – přenosová rychlost 66 MB/s  Ultra DMA/100 – přenosová rychlost 100 MB/s (firma Seagate používá místo Ultra DMA označení UATA) SCSI (Small Computer System Interface) – dražší, vhodné pro vysoce výkonné počítače, několik typů: SCSI, Ultra SCSI, Wide SCSI, Ultra Wide SCSI, LVD SCSI (přenosová rychlost až 80 MB/s)